Ce semnale trag liderii militari şi civili ai României despre război

ŞEFUL APĂRĂRII, GEN GHEORGHIŢĂ VLAD

Şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad, a declarat miercuri la BSDA 2024 că unele prognoze şi scenarii indică porbabilitatea escaladării conflictelor, incluisiv a celor de natură militară, motiv pentru care, pentru diminuarea acestei probabilităţi, autorităţile mizează în continuare pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă, atât la nivel naţional, cât şi la nivel aliat, transmite News.ro.

„Prognoza pe care o facem realităţii de mâine include dezvoltări şi scenarii dintre care unele indică probabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară. Pentru diminuarea acestei probabilităţi mizăm în continuare pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă, atât în plan naţional, cât şi în cel aliat. Iată de ce apăsăm în continuare pedala accelerării intăririi instituţiei apărării naţionale şi a consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare”, a afirmat Gheorghiţă Vlad în discursul rostit la deschiderea Expoziţiei internaţionale Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024.

PREŞEDINTELE SENATULUI, NICOLAE CIUCĂ

Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la deschiderea Expoziţiei internaţionale Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024 că România are o tradiţie pe zona de apărare pe care trebuie să o reia.

”Avem buni specialişti, apreciaţi în zona tehnică şi de expertiză militară, instruiţi inclusiv în cadrul NATO şi în cadrul relaţiilor bilaterale din parteneriatele strategice pe care ţara noastră le are. În al doilea rând, România a avut o tradiţie pe zona industriei de apărare pe care începe să o reia şi pe care o poate valorifica rapid. Recent s-au făcut paşi în direcţia bună, pe care i-am încurajat şi din postura de ministru al Apărării şi din cea de premier. Mă refer la parteneriate şi contracte importante pentru industria de apărare”, a afirmat Ciucă.

El s-a referit la câteva investiţii în zona industriei de apărare.

”România va avea cea mai mare fabrică de pulberi din Europa, în judeţul Braşov. Ţara noastră va construi clădirea, iar Uniunea Europeană va finanţa dotarea fabricii de pulberi, vorbind de o investiţie de aproape 400 de milioane de euro. După 20 de ani de inactivitate, fabrica de armament din Reşiţa va produce în scurt timp obuze în baza unui contract semnat de Romarm, ca o subsidiară din România a unei companii britanice.

La începutul acestui an, Centrul de Întreţinere, Reparaţii şi Revizii pentru Elicoptere S-70 Black Hawk din cadrul societăţii Aerostar S.A. Bacău a devenit operaţional. În parteneriat cu Aerostar, Lockheed Martin analizează deja oportunităţile de a integra la Bacău servicii de suport pentru alte produse”, a punctat Nicolae Ciucă.

El a mai anunţat că România trebuie să crească specialişti în producţia de tehnică militară.

”Nu în ultimul rând, salut anunţul companiei coreene Hanwha Aerospace, care intenţionează să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa cu scopul de a furniza maşini de luptă a infanteriei în cadrul programelor de înzestrare pentru a contribui la capacităţile de apărare ale Forţelor Armate Române şi la creşterea industriei locale de armament. Pentru viitor, cred că trebuie să investim în educaţie superioară pentru a creşte specialişti în producţia de tehnică militară. Trebuie să stimulăm importul, sau mai bine zis, transferul de know-how prin parteneriatele pe care le dezvoltăm cu statele membre NATO”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

El a reamintit că România este parte a celei mai mari alianţe militare defensive din lume.

”România nu poate fi intimidată din punctul de vedere al securităţii, suntem parte a celei mai mari alianţe militare defensive din lume, deci partea unui sistem de descurajare foarte solid. Avem umbrela de securitate a NATO, dar trebuie să ne facem datoria cât mai bine ca parteneri ai alianţei în anii care vin. Faptul că suntem pe flancul estic al NATO ne obligă la vigilenţă mai mare pe termen mediu şi lung. Va trebui probabil să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate. Vom trăi în continuare cu ameninţări hibride care vor căuta să ne slăbească, să ne reducă încrederea în forţele noastre şi în parteneriatele pe care le avem. Pentru a face faţă cu bine acestei provocări pe termen lung, nu este suficient să investim doar în apărare, ci trebuie de asemenea să întărim democraţia românească. Radicalismul politic rămâne o problemă pentru România, fiindcă slăbeşte coeziunea socială. Vocile din România care atacă Uniunea Europeană, care atacă pe aliaţii noştri occidentali, fac un serviciu Rusiei.

Siguranţa României e o chestiune extrem de importantă, care porneşte de la responsabilitatea Forţelor politice şi a tuturor românilor”, a mai afirmat Nicolae Ciucă.
PREŞEDINTELE KLAUS IOHANNIS
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri la Zărneşti, întrebat dacă posibile scenarii de escaladare a conflictului din Ucraina şi dacă există vreo ameninţare directă la ţara noastră, că din toate informaţiile pe care le are, poate spune că România este o ţară sigură” şi a adăugat că românii nu trebuie să se teamă. „Nu e cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva ameninţată. România beneficiază de cele maai importante garanţii de securitate”, a mai spus şeful statului.

„Nu există nicio ameninţare directă, dar sigur militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situaţiile posibile. Din toate informaţiile pe care le am eu, pot să vă spun că România este o ţară sigură. Românii nu trebuie să se teamă. Dar sigur trebuie să fim pregătiţi întotdeauna pentru evenimente neaşteptate. Nu este cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva ameninţată. România beneficiază astăzi, prin faptul că este în NATO, de cele mai importante garanţii de securitate pe care le-am avut vreodată de când existăm. În acest sens trebuie să conştientizăm valoarea apartenenţei noastre la NATO şi UE. Este foarte, foarte important să înţelegem că nu suntem singuri, suntem împreună cu aliaţii şi facem faţă oricărei situaţii foarte bine. Nu am niciun semnal şi nicio indicaţie că ar există vreun pericol de atentate sau alte evenimente nedorite pe care le-aţi menţionat”, a afirmat Klaus Iohannis.

”România nu va trimite combatanţi în Ucraina, este simplă discuţia şi cred că cu asta s-a şi terminat”, a spus Iohannis.

Despre cheltuielile pentru înzestrarea armatei, preşedintele a afirmat că lucrurile s-au complicat din două motive, pentru că toată lumea vrea să cumpere armament în ziua de astăzi şi nu mai este atât de uşor să faci o achiziţie şi inflaţia care a stricat un pic socoteală.

”În bună măsură deja s-a corectat această cheltuială fiindcă la Apărare s-au cheltuit foarte mulţi bani chiar la începutul acestui an, pentru chestiuni planificate a fi achiziţionate în anul trecut. Din păcate, nu avem bugetare multianuală, chit că se discută de decenii de aşa ceva şi poate odată o să avem, fiindcă nu poţi să planifici achiziţii militare cu bugete anuale, decât cu mare dificultate. Nu produce nimeni armamente sofisticate de pe o zi pe alta şi nu le are nimeni pe stoc, ele trebuie comandate, produse, livrate, plătite, chestiune care de multe ori se derulează pe mai mulţi ani”,  completat şeful statului.

Despre afirmaţia şefului Statului Major al Armatei, care spunea că trebuie accelerat acest proces de înzestrare, preşedintele a ţinut să precizeze că ”România face foarte bine ceea ce face în zona înzestrării, dar regulile de achiziţii publice de multe ori întind procesul, artificial, foarte mult”.

”Este o chestiune care s-a discutat şi la alt nivel, că poate e nevoie chiar în UE să îmbunătăţim regulile de achiziţii publice, pentru a accelera exact în această zonă”, a precizat preşedintele, citat de news.ro.

PREMIERUL MARCEL CIOLACU

„În contextul conflictului sângeros din Ucraina, revitalizarea industriei naționale de apărare a devenit o prioritate a Guvernului pe care îl conduc. De altfel, nu există stat european care să nu facă eforturi majore pentru a investi masiv în acest domeniu strategic. România nu-și mai permite să facă greșelile din trecut, când uzinele de armament au fost închise, iar cele rămase în viață erau amenințate cu falimentul. Cel puțin în ultimul an, eu și colegii mei din Guvern am luat parte la o cursă contracronometru, depășind situații ce păreau imposibile. Totul ca să asigurăm finanțările bugetare, parteneriatele externe necesare și un nou cadru legal pentru ca fabricile românești să reia din plin activitatea”, spune Marcel Ciolacu la deschiderea Expoziției internaționale Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024.

„Avem, astăzi, perspectiva ca industria românească de apărare să aducă în scurtă vreme contracte impresionante și să ruleze în economie miliarde de euro, dezvoltând zeci și sute de alte companii furnizoare, pe orizontală. Iar cel mai bun exemplu este faptul că, astăzi, la acest eveniment, se vor semna înțelegeri comerciale cu importanți parteneri internaționali.Uzina Mecanică din Cugir va produce arme și armament cu tehnologie NATO, alături de o companie germană. Romarm și concernul american General Dynamics dezvoltă un parteneriat pentru modernizarea și dezvoltarea de noi capacități pentru producția de muniții de calibru mare, la standarde NATO. Iar Romaero, căreia mulți îi cântau deja prohodul, revine ca important furnizor al serviciilor de întreținere și reparații la aeronavele Boeing și Airbus. Va semna un memorandum cu un partener de tradiție din Ungaria”, adaugă premierul.

 

 

 

Leave a Reply