Şefii serviciilor americane de informaţii au considerat marţi puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fie descurajat şi că acesta şi-ar putea intensifica asaltul asupra Ucrainei, în pofida eşecurilor militare în desfăşurarea invaziei şi a dificultăţilor economice rezultate în urma sancţiunilor internaţionale, relatează Reuters.

”Evaluarea analiştilor noştri arată că este puţin probabil ca Putin să fie descurajat de asemenea eşecuri şi, dimpotrivă, el ar putea escalada” conflictul, a declarat în timpul unei audieri în Comitetul de Informaţii al Camerei Reprezentanţilor şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA (Director of National Intelligence – DNI), Avril Haines.

Ea a menţionat, pe de altă parte, că serviciile de informaţii ale Statelor Unite nu au observat vreo schimbare în postura nucleară a Rusiei care să fie deosebită de cea detectată în crize internaţionale anterioare.

Directorul CIA, William Burns, a împărtăşit la aceeaşi audiere evaluarea lui Avril Haines conform căreia Vladimir Putin nu va da înapoi. ”Cred că Putin este acum nervos şi nemulţumit. Probabil că va acţiona mai intens şi va încerca să spulbere armata ucraineană, fără a ţine cont de victimele civile”, avertizează şeful serviciului american de spionaj, care a confirmat că SUA şi Ucraina desfăşoară un ”schimb de informaţii intensiv”.

William Burns a mai subliniat că analiştii CIA nu văd cum ar putea Putin să-şi atingă scopul de a cuceri capitala Kiev şi de a-l înlocui acolo pe preşedintele Volodimir Zelenski cu o administraţie pro-rusă.

Vladimir Putin este ”hotărât să domine şi să controleze Ucraina”, dar a pornit războiul plecând de la un set de presupuneri care l-au făcut să creadă că Rusia va obţine un rezultat favorabil, a mai remarcat William Burns, care a enumerat patru evaluări greşite făcute de liderul de la Kremlin, relatează CNN.

În primul rând, Putin a plecat de la premisa că ucrainenii sunt slabi şi uşor de intimidat, astfel că vor opune o slabă rezistenţă.

În al doilea rând, preşedintele rus a crezut că europenii, în special Franţa şi Germania, au atenţia distrasă de alte probleme şi nu sunt dispuşi să-şi asume riscuri.

În al treilea rând, continuă William Burns, liderul de la Kremlin a crezut că a reuşit să facă economia rusă suficient de rezistentă în faţa sancţiunilor şi dispune de rezerve valutare solide.

În fine, Putin a fost prea încrezător că armata rusă s-a modernizat şi este capabilă să obţină rapid o victorie decisivă cu pierderi minime, a punctat directorul CIA greşelile făcute de preşedintele rus, care pe 24 februarie a ordonat o ”operaţiune militară specială” în Ucraina, acuzând guvernul de la Kiev de abuzuri asupra rusofonilor din estul separatist al Ucrainei şi statele occidentale că au ignorat cererile Rusiei privind garanţiile de securitate.

După 13 zile de la declanşarea invaziei, înaintarea trupelor ruse stagnează şi în rândul acestora s-au înregistrat până în prezent între 2.000 şi 4.000 de morţi, conform estimării Pentagonului, care este mult sub cea de circa 12.000 de morţi avansată de Kiev, dar peste bilanţul de 498 de morţi anunţat de armata rusă miercurea trecută şi neactualizat de atunci.

Preşedintele chinez Xi Jinping este ”tulburat” de ”dificultăţile” pe care Rusia le întâmpină în invazia ei asupra Ucrainei, a afirmat marţi directorul CIA, William Burns, informează AFP.

“Cred că preşedintele Xi şi liderii chinezi sunt un pic tulburaţi de ceea ce văd în Ucraina”, a afirmat responsabilul american în faţa unei comisii a Congresului american. “Ei nu au anticipat dificultăţile importante pe care le vor întâmpina ruşii”, a explicat el.

China, care menţine bune relaţii cu Moscova, a refuzat până acum să vorbească despre invazia Ucrainei şi s-a abţinut doar la a-şi exprima “regretul” în legătură cu acest conflict, afirmând totodată că “înţelege” preocupările Rusiei în materie de securitate.

În timpul audierii sale în faţa Congresului american, şeful CIA a mai apreciat că Beijingul este “îngrijorat” de impactul pe care apropierea sa cu regimul lui Putin ar putea-o avea pentru propria “reputaţie”, urmărind de asemenea îndeaproape eventuale repercusiuni asupra economiei chineze.

Xi Jinping a reiterat marţi, în timpul unei discuţii telefonice cu liderii francez şi german, opoziţia de principiu a ţării sale faţă de sancţiuni internaţionale, atenţionând că măsurile luate împotriva Moscovei “vor cauza probleme tuturor părţilor”, potrivit afirmaţiilor sale transmise de televiziunea chineză.

În faţa Congresului american, directorul CIA a mai apreciat că Beijingul este “un pic contrariat” de modul în care “Vladimir Putin i-a apropiat foarte mult” pe europeni şi americani. “Ei valorificau ceea ce credeau a fi capacitatea lor de a genera scindări între europeni şi noi (SUA), şi prin urmare eu cred că aceasta este contrariant pentru ei”, a asigurat Burns, citat de Agerpres.

2 COMMENTS

  1. Ce scriu nu e calcul, e o minuscula previziune “ce-ar fi ca putin sa primeascs cele doua provincii si dupa, o ia din loc cu armata pentru ca au in vigoare starea de urgenta plus atatea restrictii, spre restul ucrainei. Dupa ce si-a atins scopul, sta linistit cateva zile pentru a-si trage respiratia(da impresia ca s-au linistit toate), si poc spre tiraspol sau moldova sau spre est la polonica. Zelenski fiind deja ori retras spre vest ori o functie umila de la putinica”. E doar una din previziuni care par ca o explozie a unui bec…expirat. Guvernul roman sa nu se culce pe urechi ca prostii, dar nici sa preseze si terorizeze compatriotii ori sa continuie cu ilegalitatile pe model putin.

  2. D-le.Tudor,

    Repet intrebarea, a murit vreun soldat ucrainean de la inceputul razboiului si pana acum?

    Respekt

Leave a Reply