Sunday, July 6, 2025
22.1 C
Bucharest

Ce spune Academia Franceza de Medicina despre vaping si tigari clasice

Fumătorii care doresc să treacă la utilizarea ţigaretelor electronice “în locul tutunului, nu trebuie să ezite”, a precizat joi Academia Franceză de Medicină, subliniind că aceste dispozitive ”folositoare în procesul de renunţare la tutun” sunt supuse unor reglementări mai stricte în Franţa în comparaţie cu Statele Unite, potrivit AFP.

Instituţia franceză îşi exprimă îngrijorarea faţă de efectele negative pe care le-ar putea provoca ”criza de încredere” în ceea ce priveşte utilizarea ţigaretelor electronice (practică denumită ”vaping”) asociată cu o ”epidemie subită de afecţiuni pulmonare” în Statele Unite, precum şi raportul prudent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care consideră ţigaretele electronice ”incontestabil nocive”.

Potrivit unui sondaj BVA realizat pentru asociaţia Sovape, care promovează vaping-ul, trei francezi din cinci cred în prezent că utilizarea ţigaretelor electronice este cel puţin la fel de periculoasă precum fumatul, conform consensului ştiinţific pe această temă.

“Această criză de încredere ar putea cauza decesul a mii de fumători întrucât tutunul ucide jumătate dintre consumatorii frecvenţi”, precizează Academia într-un comunicat.

Trebuie precizat că în Franţa “ţigaretele electronice intră sub incidenţa unor norme de calitate şi de siguranţă, ceea ce nu se întâmplă în Statele Unite”, iar ”cauza principală” a epidemiei de afecţiuni pulmonare în Statele Unite este utilizarea ”abuzivă” a ţigaretelor electronice cu ”un conţinut nociv” (probabil uleiul de vitamina E adăugat în rezervele cu canabis vândute pe piaţa neagră).

Potrivit Academiei, vapingul ”ajută la stoparea şi diminuarea consumului de tutun”. Instituţia subliniază că în Franţa nu avem de-a face cu o ”utilizare incorectă” a acestor produse în rândul minorilor aşa cum se întâmplă peste Atlantic din cauza ”lipsei reglementărilor”.

Vaping-ul presupune inhalarea vaporilor degajaţi prin încălzirea la temperaturi înalte a lichidului din interiorul ţigaretei electronice.

În cea mai mare parte dintre cazuri, lichidul conţine nicotină. Această substanţă prezentă în tutun produce dependenţă şi poate afecta dezvoltarea creierului înainte de 25 de ani şi, potrivit unor studii, are efecte negative şi asupra creierului persoanelor adulte.

În schimb, lichidele din ţigaretele electronice nu includ numeroase substanţe periculoase care se regăsesc în tutun, cum ar fi gudronul (cancerigen) sau monoxidul de carbon (factor în maladiile cardiovasculare).

Vaporii conţin însă particule fine care pătrund în plămâni. Conţin ”numeroase substanţe potenţial toxice”, este concluzia unui raport al Academiei americane de ştiinţe publicat în 2018.

În Belgia a fost înregistrat luna trecută primul deces asociat utilizării ţigaretelor electronice, dispozitive interzise în India din luna septembrie, scrie Agerpres.

Hot this week

NATO are un nou Comandant Suprem al Forţelor Aliate

NATO are un nou Comandant Suprem al Forţelor Aliate...

Ministrul Muncii : salariile îngheață, sporurile scad, unele pensii scad. Nu se indexează cu rata inflației

Principalele măsuri anunțate de ministrul Muncii Florin Manole : ...

Suprasaturare masivă cu polen în toată Europa

Particulele de polen din aer au atins niveluri 'extrem...

Ucraina elimină un important general al armatei ruse invadatoare

Generalul-maior Mihail Gudkov, adjunctul comandantului Marinei Ruse şi fost...

Topics

NATO are un nou Comandant Suprem al Forţelor Aliate

NATO are un nou Comandant Suprem al Forţelor Aliate...

Suprasaturare masivă cu polen în toată Europa

Particulele de polen din aer au atins niveluri 'extrem...

Ucraina elimină un important general al armatei ruse invadatoare

Generalul-maior Mihail Gudkov, adjunctul comandantului Marinei Ruse şi fost...

Promisiunea lui Richard Gere

În calitate de președinte al Campaniei Internaționale pentru Tibet,...

Singura intervenție care i-a putut reda șansa la viață

Singura intervenție care i-a putut reda șansa la viață   Persoanele...

RAAPPS îi dă flit total premierului Bolojan pe contractul nesimţit al clădirii Eximbank

Clădirea în care funcționează EximBank se află în administrarea RA-APPS...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img