Dialogul purtat la Punctul de intalnire cu generalul Daniel Petrescu, seful Statului Major al Apararii :

În urma ședinței de urgență a Consiliului Nord-Atlantic de luni, de la Cartierul General al NATO din Bruxelles, Alianța Nord-Atlantică a decis ca pentru moment să suspende temporar misiunile militarilor aliați în Irak, acolo unde participă la NATO Training Mission, la misiunea de instruire a Armatei irakiene. Ei bine, doamnelor și domnilor, această decizie de ultimă oră a NATO survine pe fondul tensionării foarte puternice a relațiilor în Orientul Mijlociu, pe de o parte, între Iran și Statele Unite, pe de altă parte, prin decizia Parlamentului irakian, controlat în majoritate de politicieni șiiţi apropiați Iranului, ei bine, Irakul spune că trupele aliate trebuie să părăsească teritoriul Irakului, cu excepția celor care sunt implicate în coaliția internațională anti ISIS, adică cele care desfășoară misiuni de antiterorism. Situația este destul de complicată, doamnelor și domnilor, şi ne privește și pe noi, pentru că România are o echipă de militari în Irak, în cadrul NATO Training Mission. Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, o să facă în exclusivitate câteva precizări în legătură cu această decizie și cu viitorul militarilor români din Irak. Domnule general Daniel Petrescu, bună seara!

Gen. Daniel Petrescu: Buna seara, domnule Radu Tudor! Bună seara, telespectatorilor!

Realizator: Vă mulțumesc că sunteți în legătură directă cu noi la ediția specială “Punctul de întâlnire”. Să ne dați câteva lămuriri în legătură cu această decizie, relocarea militarilor români din Irak, cei care au participat la misiunea de pregătire a Armatei irakiene.

Gen. Daniel Petrescu: Da. După cum cunoașteți, contingentul românesc din Irak numără în acest moment 14 militari. Ei au fost implinicați în instruirea militarilor irakieni și în activități de consiliere a personalului Ministerului Apărării irakian, în ceea ce privește reforma sectorului de securitate. Ca urmare a deciziei luate de Consiliul Nord-Atlantic, în cadrul întâlnirii de ieri, aceste misiuni sunt suspendate în acest moment, înseamnă că și misiunile militarilor noștri sunt suspendate. Suntem în curs de relocare a militarilor contingentului în alte baze, astfel încât situația lor de securitate să fie mai bună, să ne permită să spunem că sunt în siguranță acolo, pe teritoriul Irakului sau în alte baze în apropierea teatrului de operații. Acestea sunt informațiile pe care vi le pot furniza în acest moment. Aș vrea să subliniez încă o dată faptul că aceste acțiuni de relocare pe care le desfășurăm sunt coordonate cu aliații noștri, cu aliații din NATO și cu partenerii strategici și că nu putem vorbi în acest moment de o retragere a contingentului național din misiune.

Realizator: Domnule general Petrescu, România are un contingent destul de serios de misiuni în teatrele de operațiuni externe. Având în vedere tensionarea relațiilor din Orientul Mijlociu, nu am cum să nu mă întreb dacă există pericole suplimentare, dacă această tensionare politică poate să aducă și amenințări pentru toți reprezentanții Alianței Nord-Atlantice, inclusiv pentru militarii români. Care sunt evaluările dumneavoastră și ce veți transmite comandanților din teatrele de operațiuni?

Gen. Daniel Petrescu: Fiecare misiune, domnule Radu Tudor, are specificul ei. Pe noi ne interesează două lucruri, în egală măsură, la Statul Major al Apărării, să putem să ne îndeplinim misiunea, așa cum a fost ea stabilită și cum ne spun angajamentele, și să ne putem îndeplini misiunea în siguranță, siguranța militarilor noștri este importantă. Bineînțeles în evoluția fiecărei misiuni sunt momente mai tensionate, sunt momente mai puțin tensionate. Pot să vă spun că suntem în legătură directă cu militarii din Irak, suntem în legătură directă cu comandanții contingentului din Afganistan și din celelalte teatre de operații, iar în fiecare teatru de operații se desfășoară măsuri specifice, fie de ridicare a nivelului de alertă, fie de protecție a mijloacelor individuale. Aceste acțiuni sunt specifice fiecărui teatru de operații, noi le urmărind și vă asigur că acțiunile executate de contingentele noastre în acest moment se desfășoară așa cum sunt planificate.

Realizator: Domnule general Petrescu, o informație de ultimă oră comunicată de Ministerul Apărării ne spune că un important general american a venit astăzi la Baza de la Mihail Kogălniceanu și v-aş ruga pe dumneavoastră să ne dați detalii în legătură cu această vizită. E un general cu o poziție foarte, foarte înaltă în ierarhia Pentagonului.

Gen. Daniel Petrescu: Da, eu sunt chiar în deplasare dinspre Mihail Kogălniceanu către București, mă întorc, am participat la vizita desfășurată de generalul John Hyten, este locțiitorul președintelui Comitetului Întrunit al şefilor de State Majore ale Armatei americane. Vizita a fost planificată de ceva timp, încă de anul trecut. Obiectul principal al vizitei a fost ca domnul general să poată să își vadă trupele dislocate în România și, cum cea mai mare parte a acestor trupe este dislocată la Mihail Kogălniceanu, ea avut loc la Mihail Kogălniceanu. Am avut ocazia în cazul întâlnirii cu generalul Hyten să discutăm în special despre situația din regiunea noastră, situația de securitate în zona Mării Negre, prioritățile Statului Major al Apărării, activitățile de pregătire în comun pentru creșterea capacității operaționale a forțelor noastre, activitățile în cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite. Bineînțeles, în cadrul fiecărei vizite pe care o avem cu oficiali fie americani, fie alți oficial aliați, întotdeauna abordăm și problema militarilor din teatrele de operații și modul de executare a misiunilor în teatrele de operații. Deci, am abordat și aceste probleme, probleme de infrastructură, probleme privind locul și rolul Bazei de la Mihail Kogălniceanu, o gamă largă, așa cum abordăm în fiecare întâlnire cu oficialii și cu aliații noștri. Este a doua vizită importantă la care particip de la preluarea mandatului, am avut și vizita șefului Statului Major al Apărării din Armata canadiană și urmează în cursul săptămânii viitoare să mă deplasez la Bruxelles la întâlnirea Comitetului Militar al NATO, o altă întâlnire importantă.

Realizator: Domnule general, mulțumesc pentru intervenția dumneavoastră. Succes în tot ceea ce faceți dumneavoastră, ca șef al Statului Major al Apărării, și ministrului Apărării, Nicolae Ciucă! În aceste momente tensionate avem nevoie de încredere deplină pentru armata română, pentru militarii ei. România, doamnelor și domnilor, în criza din Orientul Mijlociu, vă spun doar atât, joacă un rol foarte interesant, din perspectiva informațiilor pe care le deține, a legăturilor pe care le are, a prezenţei în teatrele de operațiuni. Suntem un actor relevant.

Leave a Reply