Monday, December 23, 2024
3.3 C
Bucharest

Ce spune guvernul Germaniei despre noul val COVID19

Germania înregistrează un nou val Covid19, anunţă ministrul german al Sănătăţii Karl Lauterbach, care îndeamnă persoanele cele mai fragilizate să se vaccineze cu a patra doză de vaccin anticovid, relatează AFP.

”Valul (covid-19) anunţat în această vară este, din nefericire, o realitate”, a declarat miercuri Karl Lauterbach cotidianului german Rheinische Post.

”Asta înseamnă mai puţină relaxare în săptămânile viitoare”, avertizează el.

Numărul infecţiilor covid-19 a scăzut în mai, iar Germania şi-a abandonat în primăvară cea mai mare parte a măsurilor de distanţare socială, însă bilanţul bolii creşte rapid în prezent.

În doar o zi, 92.344 de cazuri noi de covid-19 au fost înregistrate, a anunţat miercuri Institutul Robert-Koch (RKI).

Incidenţa virusul în ultima săptămână este de 472,4 de cazuri la 100.000 de locuitori în Germania.

Numărul persoanelor internate la terapie intensivă a crescut, de asemenea, însă este maimic decât la începutul anului.

”Deoarcee varianta actuală a virusului se transmite foarte uşor, iar aproape toate măsurile de precauţie au expirat, venirea verii are un efect mai mic, anul acesta” în reducerea circulaţiei cvid-19, explică ministrul german al Sănătăţii.

Karl Lauterbach le recomandă persoanelor în vârstă şi bolnave să se vaccineze imediat cu un ”booster” anticovid.

Acest ”booster” ”nu protejează complet împotriva unei infecţii, dar permite evitarea formelor grave ale bolii”, subliniază el.

Ministrul german al Sănătăţii recomandă, de asemenea, să se poarte masca de protecţie în interior.

Germania şi-a relaxat restricţiile înepând din martie şi le permite persoanelor nevaccinate accesul în restaurante şi magazine.

Ea a pus capăt, de asemenea, obligaţiei de a munci de la distanţă.

Purtarea măştii de protecţie nu mai este obligatorie în şcoli, în birouri şi la magazin, însă rămâne obligatorie în mijloacele de transport în comun, scrie news.ro

Varianta Omicron a noului coronavirus prezintă mai puţine riscuri de a cauza COVID-19 de lungă durată în comparaţie cu variantele precedente ale virusului SARS-CoV-2, potrivit primului studiu de acest tip realizat în Marea Britanie şi care a fost examinat de oamenii de ştiinţă prin procedura peer-review, informează Reuters.

Folosind datele obţinute în urma studiului ZOE COVID Symptom, cercetătorii de la King’s College din Londra au descoperit că riscurile de a dezvolta COVID-19 de lungă durată după infectarea cu SARS-CoV-2 au fost cu 20%-50% mai mici în timpul valului Omicron din Marea Britanie în comparaţie cu valul de infectări provocate de varianta Delta. Aceste cifre au variat în funcţie de vârstele pacienţilor şi de intervalul de timp care a trecut după ultima lor vaccinare împotriva noului coronavirus.

COVID-19 de lungă durată, care include simptome prelungite ce variază de la oboseală la confuzie cerebrală, poate fi o afecţiune epuizantă şi care poate să se manifeste timp de mai multe săptămâni sau chiar luni. Această afecţiune este tot mai mult recunoscută drept o problemă de sănătate publică, iar oamenii de ştiinţă din lumea întreagă au încercat să afle dacă Omicron prezenta un risc major care cauzează COVID-19 de lungă durată, aşa cum s-a întâmplat în cazul precedentelor variante ale noului coronavirus.

Studiul realizat de cercetătorii de la King’s College din Londra este considerat prima cercetare academică ce a arătat că Omicron nu prezintă un risc major de COVID-19 de lungă durată, însă acest lucru nu înseamnă că numărul total al pacienţilor diagnosticaţi cu această afecţiune a scăzut, au explicat autorii studiului.

Deşi riscul de COVID-19 de lungă durată a fost mai mic în timpul valului Omicron, mai mulţi oameni au fost infectaţi atunci decât în perioada valurilor precedente, iar numărul total al pacienţilor cu COVID-19 de lungă durată este în prezent mai mare.

“Este o veste bună, dar vă rugăm să nu renunţaţi deocamdată la niciunul dintre serviciile voastre destinate tratării COVID-19 de lungă durată”, a declarat coordonatoarea studiului, Claire Steves, adresându-se unităţilor medicale.

Biroul Naţional de Statistică din Marea Britanie a anunţat în luna mai că 438.000 de persoane din această ţară sufereau de COVID-19 de lungă durată după infectarea lor cu varianta Omicron, reprezentând 24% din numărul total al pacienţilor diagnosticaţi cu această afecţiune.

Oficialii britanici au mai spus că riscul de simptome persistente după infectarea cu Omicron a fost mai mic decât în timpul valului Delta, însă acest beneficiu s-a manifestat doar în cazul persoanelor vaccinate cu două doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19. De asemenea, ei nu au descoperit nicio diferenţă statistică între aceste persoane şi cele vaccinate cu trei doze.

În studiul realizat de King’s College din Londra, 4,5% dintre cei 56.003 de pacienţi examinaţi în perioada de vârf a valului Omicron (decembrie 2021 – martie 2022) au avut COVID-19 de lungă durată. În perioada de vârf a valului Delta (iunie 2021 – octombrie 2021), 10,8% dintre cei 41.361 de pacienţi au avut COVID-19 de lungă durată. Studiul nu a comparat indivizi vaccinaţi cu indivizi nevaccinaţi.

Deşi noua cercetare – ale cărei concluzii au fost publicate joi în revista medicală The Lancet – a comparat efectele produse de variantele Delta şi Omicron, cercetătoarea Claire Steves a precizat că studiile precedente nu au arătat o diferenţă substanţială în privinţa riscurilor de COVID-19 de lungă durată cauzate de celelalte variante ale noului coronavirus.

Cercetări suplimentare vor fi necesare pentru a determina motivul pentru care varianta Omicron prezintă un risc mai mic de a cauza COVID-19 de lungă durată, au adăugat autorii studiului britanic, scrie Agerpres.

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img