Ce spune Iohannis în controversa dronelor rusești

“Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România”, a afirmat, marţi, la Cincu, preşedintele Klaus Iohannis.

Noi avem control total asupra spaţiului nostru naţional. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România. Însă da, suntem îngrijoraţi fiindcă aceste atacuri au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească”, a spus preşedintele.

”Am avut chiar astăzi atacuri care au fost verificate la 800 de metri de graniţa noastră. Deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerţi, suntem, alerţi şi suntem în cadrul NATO foarte bine apăraţi. Pot să spun ce am mai spus, România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din istoria noastră”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat la Cincu ce perspectivă are asupra războiului din Ucraina. ”În NATO, am decis la Summit-ul de la Varşovia, să întărim Flancul estic, să îl facem mai puternic şi a spori factorul de descurajare din partea NATO, prezenţa NATO. Din istoria noastră, ştim foarte bine cu ce pericol ne confruntăm, acesta se numeşte Rusia. Suntem pregătiţi, eram pregătiţi atunci şi acum suntem şi mai bine pregătiţi. În ciuda pregătirilor noastre, atacurile ruseşti asupra Ucrainei au avut loc cu încălcarea dreptului internaţional şi a regulilor internaţionale. Este vorba despre un lucru care trebuie privit ca o încălcare gravă a tuturor acordurilor. Faptul că Ucraina a reuşit să reziste şi vitejii ucraineni luptă pentru ţara lor şi pentru libertatea lor este un lucru pe care îl admirăm şi de aceea România şi întreaga UE şi NATO îi ajută, pentru că ucrainenii duc lupta cea dreaptă, Rusia duce o luptă greşită”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis a arătat că, din perspectiva noastră, este extrem de important să acordăm tot ajutorul posibil Ucrainei astfel încât Rusia să nu poată rămâne în război cu Ucraina.

”Este chiar şi ca principiu important acest lucru, pentru NATO şi UE. Este important pentru întreaga lume să ştie că Rusia a început acest război ilegal, Rusia este răspunzătoare de toate lucrurile care s-au întâmplat de atunci, faptul că energia a devenit foarte scumpă, faptul că Ucraina are greutăţi uriaşe în a-şi exporta produsele, faptul că noi ne confruntăm cu o presiune foarte mare asupra economiilor din UE, toate acestea sunt vina Rusiei. Ucraina luptă pentru libertatea sa, pentru suveranitatea sa şi pentru rezistenţa sa ca popor”, a mai spus preşedintele, citat de news.ro

Leave a Reply