#Ucraina a avut dreptate.
Si cei care au crezut-o, în cazul dronei rusești căzută pe teritoriul României.
Noi, nu.
Eu n-am avut încredere în declarațiile ucrainene în acest caz, specific. Având în vedere unele exagerări anterioare ale lor, în incidente similare (cazul bucăților de rachetă căzute în Polonia).
Eroare.
Clișeele se dovedesc păcătoase.
Și instituțiile serioase și de încredere precum MApN, mai greșesc, câteodată.
N-am crezut ca MApN poate dezminți ferm, de 2 ori, fără verificare serioasă la fața locului.
O lecție serioasă despre specificul fiecărui caz, în parte.
Sper ca acei ofițeri și comandanți care au trimis la conducerea MApN informații greșite, neverificate, să fie aspru sancționați.
PS 1 : O spun demult: #Putin vrea un război cu #NATO. E irațional, e decerebrat, e aberant. Asta e #Rusia. #Putin e demult în retorica asta, că #Rusia acum se luptă de fapt cu #NATO, nu cu #Ucraina. Exemple ale provocărilor rusești : bucățile de rachetă căzute în Polonia, drona SUA doborâtă în Marea Neagră, drona rusească în România. Și exemplele pot continua. #Putin e disperat să justifice în fața propriului popor crima uriașă făcută în #Ucraina cu mitul sovietic al luptei cu Occidentul.
PS 2 : Informare MApN
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, s-a deplasat, miercuri, 6 septembrie, în localitățile Ceatalchioi și Chilia Veche, județul Tulcea, unde a discutat cu cetățenii și autoritățile localităților aflate în proximitatea atacurilor executate de Federația Rusă asupra infrastructurii porturilor dunărene ale Ucrainei, despre problemele cu care aceștia se confruntă.
În cursul acestei după-amiezi, ministrul urmează să se deplaseze și în municipiul Galați.
Echipa condusă de ministrul apărării naționale, din care au făcut parte șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a informat cu privire la situația concretă din zonele vizitate și a informat autoritățile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.
Echipa MApN s-a deplasat și în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora.
Concluziile formulate de specialiștii MApN, în urma finalizării investigațiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate.
PS 3 : Declarația lui Klaus Iohannis
“Înainte de a vorbi despre Summit, doresc să mă refer la informaţiile de ultimă oră privind identificarea, de către MApN, pe teritoriul României, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor componente care ar putea fi de dronă. Am fost informat în timp real de către Ministerul Apărării cu privire la această descoperire şi am solicitat investigarea de urgenţă şi profesionistă a provenienţei acestor componente, precum şi a momentului şi circumstanţelor în care acestea au ajuns pe teritoriul României.
În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă şi o violare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale României, stat aliat NATO.
Suntem însă alerţi şi în contact permanent cu ceilalţi aliaţi din NATO”

PS 4 : Declarația ministrului apărării :

“După penultimul atac al Rusiei, noi am anunţat că, din datele pe care le aveam, şi aşa stau lucrurile din absolut toate datele pe care le aveam obţinute prin mijloacele pe care le avem la dispoziţie, nu a existat niciun element care să cadă pe teritoriul României, mă refer la niciun element de pericol. Încă de ieri după-amiază am avut indicii – pentru că noi am continuat căutarea, chiar şi după ce lucrurile erau, din punctul nostru de vedere de la acel moment, clare – am avut indicii că există un loc unde e posibil să fie identificate fragmente dintr-un echipament care ar putea fi asimilat unei drone. Echipele au mers acolo, au luat probele care se iau în astfel de situaţii (…) şi acum aceste probe sunt investigate, sunt analizate în cadrul laboratoarelor noastre, pentru că, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul bucăţii de dronă Bayraktar care a fost găsită pe Marea Neagră, este normal să ştim exact sau să putem afla originea, capacitatea, tipul şi aşa mai departe.”

4 COMMENTS

  1. Domnule Radu Tudor, impartasesc tonul colaboratorilor dumneavoastra din emisiunea “In fata natiunii” din aceasta seara fata de reactiile de “trei lei” ale conducatorilor vremelnici de la conducerea tarii in problema dronei “ratacite”, insa, pozitiile pe care le-ati avut cu o seara inainte, IN CORPORE, fata de aceeasi problema, raportata la pozitiile ucranienilor, dati-mi voie sa va spun, a fost de toata JENA! Ar trebui sa va alegeti mai bine colaboratorii, nu din aceia de tipul: “dupa umila mea parere, n-am parere…”, sau “eu sunt blonda, nu ma pricep”. Cine are urechi, sa auda… Cred ca o “mia culpa” in aceasta seara la “Editia speciala” v-ar mai sterge din… JENA. In rest, urmaresc cu interes si placere emisiunile dumneavoastra, desigur, facand abstractie de unii colegi colaboratori, care nu au ce cauta acolo. De “Gura presei” sau “emisiuni pentru blonde, nu ma intereseaza. Cu stima, Pora Doru,

  2. Radu, nu mai incerca sa ii aperi pe mincinosii din politica, ukraineanul a furnizat toate dovezile Romaniei, a confirmat jaluznai in cele 2 zile la rand, a facut glune pe seama ministrului apararii roman! Azi a facut o gluma cerandu-si scuze pe baza gazprom “Romania tace si face cu gazprom, putin se va gandi odata pentru ochire 10 tinte in Romania”! De cand cu drona in Romania, am urmarit pe fly24 cat am putut zilnic sa vad daca e ceva miscari, si, in afara de un zburator turc in zona izmir, si una zburatoare nato sosita dintro baza nato survoland zona, nu a fost nimic prin zona atacata! Inca ceva, un profesor de engleza pus in functia de ministru al aoararii, nu o sa apere nicio farfurie de muste, tara sub nicio forma! Trebuia sa insiste ukraina, da!, trebuia, pentru ca, nesimtirea e la cote alarmante in Romania, mai ales ca au avut dovezi clare trimise de ukraina! Din prima secunda dupa informare, au spus ckar ukraineenii, datele le au de la germania si marea britanie cu dovezi, calcule si poze, astra au fost furnizate ministerului apararii si guvernului! Ce au facut hoiturile politice din Romania? Au tinut mortis fara pic de control in teren minciunile, minciunile cu care isi satisfac nesimtirea! Daca exploda o drona in zona si lua foc, urlau ca e de la tigara aprinsa aruncata aiurea, ca de obicei, minciuni la care se pricep si sunt obisnuiti! Asta e adevarata reforma politica in Romania: MINCIUNILE PERSISTENTE IN ORICE! Au reusit sa distruga si imaginea putina pe care o aveau cetatenii in entitatea aparare militara.

  3. Trebuie sa fii naiv peste 100% ca sa crezi ca acesti mincinosi din politica inalta a tarii sunt capabili, apti sau au dorinta se a apara tara si cetatenii atata timp cat, obisnuinra lor in practica e minciuna si dezmintirile pe probleme reale de la fata locului, adica, te chiorascde la ochi cu minciunile! Pare ca toti acesti mincinosi joaca rolul narcisistului bolnav fals pentru a-si mentine functia, confortul si luxul nesimtit. De vreo 3-4 ani, totul e pe faras, totul e la vedere, nu se mai ascund, dezinteresati total de compatrioti, dar interesati doar de eul din ei. Pare ca, in loc sa mearga pas cu pas pe linia de viata a tarii, actioneaza tocmai invers spre distrugere total a orice din Romania. Asadar, fiecare cum isi asterne asa va dormi la momentul bubuiturilor cand horodinca va fi in toi cu explozii si flacari in spatiul gradinii maicii domnului. Sa fie in 2024, sau in luna cadourilor a lui 2023?!

Leave a Reply