Criza din Orientul Mijlociu a demonstrat faptul că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu funcţionează perfect, fiind foarte bine integrat în NATO, este de părere ministrul de externe, Bogdan Aurescu, scrie www.antena3.ro

Declaraţia ministrului de externe Bogdan Aurescu a fost făcută miercuri, la şedinţa comună a Comisiilor pentru politică externă şi apărare din Senat. Alături de ministrul de Externe s-a aflat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Tema audierii celor doi miniştri a fost situaţia actuală din Orientul Mijlociu.

“Există cu toată această criză şi o veste bună, şi anume confirmarea faptului că sistemul Aegis Ashore de la Deveselu este foarte bine integrat în sistemul NATO şi funcţionează perfect. Aşa cum a arătat Secretarul General NATO şi public, dar şi în discuţia pe care am avut-o săptămâna trecută cu prim-ministrul la sediul Alianţei Nord-Atlantice, sistemul antirachetă, inclusiv sistemul de la Deveselu, a monitorizat foarte bine ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere al tirurilor cu rachete balistice în cadrul acestei crize”, a afirmat Aurescu.

Potrivit lui Aurescu, sistemul “protejează foarte bine” teritoriul european aliat.

“Din perspectiva mea, ca prim negociator şef al acordului care a adus acest sistem pe teritoriul României, nu pot decât să mă bucur să constat că sistemul funcţionează şi că îşi îndeplineşte funcţia la parametrii săi. Ne bucurăm în acelaşi timp că nu avem nevoie ca el să fie activat în ceea ce priveşte utilizarea interceptorilor care sunt activaţi la Deveselu. Dar sistemul acoperă şi protejează foarte bine teritoriul european aliat”, a mai spus şeful diplomaţiei române.

 

Leave a Reply