Doamnelor și domnilor parlamentari, guvernanți, factori de decizie asupra legilor ce influențează viața noastră, a cetățenilor acestei țări,

Categoria noastră profesională, personalul navigant, piloți activi ai Companiei Naționale Tarom, aflăm cu stupoare din presă și nu de la dumneavoastră, în cadrul unor consultări, așa cum ne-am fi așteptat, că doriți să ne luați pensiile de serviciu, așa numitele “pensii speciale” pentru un impact negativ mai mare în rândul celor care nu știu despre ce este vorba. Întrucât nu ne-ați oferit ocazia să vă explicăm de ce ni se cuvin, conform Legii 223/2007, aceste pensii, încercăm să vă explicăm aici în câteva rânduri în speranța că nu doriți să luați decizii pripite doar pentru a vă câștiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformați spunându-le că ajutați bugetul.

Motivele care au stat la baza legilor ce reglementează pensiile noastre de serviciu în acest domeniu încă din 1977 – fiind de altfel primii și singurii beneficiari la acea vreme – sunt:

lucrul într-un mediu care nu susține viața fără mijloace specifice;

expunerea organismului în mod repetat, aproape zilnic, la condiții nocive (radiațiile cosmice, decompresia repetată și lucrul la presiune scăzută, lipsa umidității din aerul respirat, expunerea ochilor la radiațiile ecranelor de bord, etc.);

lucrul în condiții meteorologice extreme;

programul repetat în timpul nopții, al sărbătorilor legale și în weekend;

lipsa celei de a șaptea zi libere, indiferent de religie;

privarea de odihnă corespunzătoare cauzată de “jet lag” (parcurgerea mai multor fuse orare);

timpul redus de odihnă între misiunile de zbor și stabilirea acestuia de către angajator în perioade ale zilei ce nu sunt compatibile cu normalitatea organismului uman;

lipsa oportunității de a putea avea alte activități remunerate, din cauza reglementării stricte a timpului de odihnă între zboruri și imposibilitatea de a exercita munca până la vârste înaintate, impunându-ni-se exercitarea profesiei la cele mai înalte standarde din cauza riscurilor aferente acesteia;

disponibilitatea rapidă pentru serviciu în timpul prezenței la domiciliu;

testări medicale riguroase fără de care nu se permite accesul în acest domeniu.

De asemenea, înainte de a vă exprima votul, ar fi bine să luați în considerare că speranța de viață a aviatorilor este foarte redusă din cauza bolilor profesionale apărute în urma supunerii organismului la stres psihic și fizic. Așadar, impactul asupra bugetului a unor pensii pentru aproximativ 1100 de oameni care nu au ocazia să încaseze prea mulți ani aceste venituri este nesemnificativ.

Ar fi bine să cunoașteți și partea mai puțin plăcută a meseriei noastre. Cea mai mare parte din pensie se duce pe tratamente medicale necesare după o viață de zbor, deoarece sistemul medical la care am contribuit consistent în anii de muncă, fără să apelăm la el – sănătatea fiind o precondiție a meseriei noastre – este incapabil acum să ne trateze gratuit. În plus, atunci când suntem în zbor nu avem cum să comunicăm cu familiile noastre, nici măcar nu putem afla când copiii noștri au un necaz și ajutorul nostru le-ar fi necesar.

Dacă sunteți într-adevăr îngrijorați de bugetul țării, aflați că o mare parte din colegii noștri români au fost nevoiți să plece, ca și alte categorii de profesioniști (ex. medicii), la companii din străinătate care îi plătesc corect. Doar că unele din aceste companii operează cu succes având baze pe teritoriul României externalizând profiturile încasate de la cetățenii țării, în timp ce companiile românești nu găsesc să angajeze piloți profesioniști. Cei care am decis să rămânem acasă am făcut-o și pentru predictibilitatea unui viitor ce includea pensiile de serviciu care acum se pare sunt puse sub semnul întrebării. Oare își va mai dori cineva să zboare pentru o companie românească atunci când i se va lua dreptul la această pensie? “Desigur, se vor găsi!”, veți spune, neștiind însă procesul lung, anevoios și costisitor care stă la baza pregătirii piloților. Nimeni nu și-ar încredința viața în mâinile unui om slab pregătit.

Vă rugăm să luați în analiză fiecare categorie de personal care beneficiază îndreptățit de pensiile de serviciu și consecințele pe care le va avea abrogarea Legii 223/2007 asupra aviației din România și a Companiei Naționale de Transport ce are de asemenea și o importanță strategică. Sperăm că atunci când vă veți afla în drum spre serviciu pe bulevardul “Aviatorilor” sau veți pleca în vacanță cu avioanele pilotate de noi, vă veți aminti că trebuie să luați o decizie corectă.

Sindicatul Piloților de Linie din România

1 COMMENT

Leave a Reply