Potrivit site-ului stiripesurse.ro, certuri dure pe bani au loc în PNL. Procedura de decontare a banilor cheltuiți în campania pentru alegerile parlamentare nu merge șnur ca la alegerile locale. În ședința comisiei de unificare a PNL de ieri, fostul șef de campanie, Gheorghe Falcă, dar și alți colegi responsabili au fost puși la zid pentru modul în care au gestionat problema banilor dați lui Felix Tătaru, preşedintele GMP Group, pentru serviciile de consultanță prestate. Lipsa tuturor documentelor justificative ar putea lăsa filialele care au contribuit la plata acestui onorariu, fără decontarea mult dorită a acestor sume de către cei de la AEP.Felix Tătaru este cel mai cunoscut manager de comunicare politică din România; a lucrat cu fostul preşedinte Traian Băsescu în campaniile pentru primăria Capitalei şi pentru alegerile prezidenţiale, dar şi cu Klaus Iohannis în 2014. Anul acesta, însă, s-a ocupat de campania electorală a PNL, care s-a dovedit cel mai mare eşec din cariera sa. Ideea principală în jurul căreia a fost gândită campania a fost că PNL îl susţine pe Dacian Cioloş pentru poziţia de prim-ministru. Cu toate acestea, Tătaru a încasat 327.000 de euro.


 

Potrivit precizarilor primite de la GMP pentru acest blog, suma pe contractul de campanie cu PNL este de 325.000 euro net. clientul a fost doar pnl, care avea datoria in campanie sa precizeze ca dacian ciolos este optiunea de prim ministru.

325.000 euro net inseamna cu TVA 400.000 euro


Stiripesurse.ro mai afirma ca bani frumoși pentru care filialele județene care și-au arătat disponibilitatea financiară au contribuit cu câte 10-15.000 de euro, susțin surse din PNL. Bani adunați din cotizații, donații , dar și din împrumuturile acordate acestor filiale de către candidații aflați pe locuri eligibile pe listă, ne-au explicat sursele citate. Care împrumuturi au avut la bază uneori și creditele făcute de candidați la bănci pentru a-și susține propria campania la nivel local, dar și campania conducerii centrale la nivel național.

Pentru alegerile parlamentare, liberalii au anunțat contribuții totale de campanie de 10,6 milioane de lei, sumă pe care speră să o recupereze prin decontare de la stat. Potrivit legii, suma maximă pe care un candidat o poate folosi pentru campania electorală este de aproximativ 16 500 de euro. La nivel central, pentru costurile legate de campania la alegerile parlamentare, limitele maxime ale fondurilor care pot fi transferate de către partidul politic în contul bancar sunt de 10 salarii de bază minime brute pe ţară pentru fiecare candidat la funcţia de deputat sau de senator.

Sumele puse la bătaie, oficial, de candidați pentru a obține un loc de parlamentar variază de la câteva mii de lei până la peste 300.000 de lei. Limita contribuției propriu-zise pentru campanie este de 63.000 de lei. Unii candidați s-au dovedit generoși. Printre ei se remarcă Vasile Varga, actualul deputat de Brăila, cu peste 300.000 de lei -200.000 de lei ca donație, 63.000 de lei drept contribuție la campanie electorală și 45.000 de lei ca împrumut. Alți liberali, precum Ovidiu Raețchi a oferit PNL două împrumuturi: unul la alegerile locale de 72.000 de lei (când a candidat pentru Primăria Sectorului 5) și unul la alegerile generale de 63.000 de lei. Mircea Cazan a creditat PNL cu 43.000 de lei pentru candidatura la locale și cu 63.000 de lei pentru candidatura la parlamentare. La rândul său, Cezar Preda a creditat PNL cu peste 100.000 de lei, în două tranșe – 40.000 de lei împrumut pentru alegerile locale și 63.000 de lei contribuție pentru alegerile parlamentare. În schimb, Cătălin Predoiu a creditat PNL Călărași cu 36.000 de lei, după ce a obținut un loc eligibil, grație intervenției conducerii centrale. La rândul său, Mara Calista a împrumutat PNL cu 63.000 de lei.

În acest lanț al slăbiciunilor financiare, rolul esențial ar trebui să-l joace documentele justificative în baza cărora mai târziu ar trebui să se face decontarea de către stat a cheltuielilor de campanie.

Factura de 327.000 de euro emisă de GMP Group a acoperit toate costurile de producţie audio, video, digitală şi pentru reţele sociale, plus comisionul agenţiei. Potrivit surselor citate, modul în care a fost plătită această factură complică în prezent lucrurile.

“Pentru o parte din această sumă s-a plătit de la centru, pentru restul, s-au emis facturi ca și cum s-ar fi făcut servicii de consultanță pentru filiale. GMP ne-a transmis propriile lor documente justificative, dar pentru facturile plătite de filiale ele nu există, iar acum AEP cere noi documente pentru clarificări și există riscul să rămânem fără decontarea acestor bani”, ne-au explicat sursele citate.

Gheorghe Falcă, cel care a coordonat campania la parlamentare, fostul secretar general, Ilie Bolojan și mandatarul financiar al partidului pentru parlamentare sunt considerați principalii responsabili pentru această încurcătură financiară. Potrivit surselor citate, doar Falcă a fost prezent și nevoit să suporte criticile colegilor de partid la ședința comisiei de unificare a PNL, în special cele venite din partea colegilor săi din fostul PDL, precum Cezar Preda, care i-au reproșat neglijențele comise în campanie și i-au cerut să identifice cât mai rapid soluții pentru ca AEP să poată restitui toți banii dați în campanie.

Atât Falcă, cât și Bolojan sunt așteptați să vină cu o rezolvare până la BPN-ul partidului de joi. Potrivit surselor citate, nu sunt puțini cei din partid dispuși să ceară celor doi primari să achite banii din propriiile buzunare, dacă AEP va spune nu deconturilor care au privit plata serviciilor firmei lui Felix Tătaru.

Situația este una inedită. În campania pentru alegerile locale, PNL a anunțat cele mai mari cheltuieli electorale, de peste 18 milioane de lei. Din aceşti bani, la final AEP nu a decontat 465.460 de lei, care ar fi fost cheltuiţi ilegal. Liberalii nu au comentat informaţiile.

7 COMMENTS

 1. Off-topic:

  ATENTIE! SE INTAMPLA IN ROMANIA!

  Asa dupa cum Basescu s-a jurat ca n-a lovit copilul “nici in plex, nici cu pumnul in fata!” desi nu despre asta era vorba pentru ca toata tara a vazut ca il lovise cu dosul palmei peste gura, tot la fel si Eduard Hellvig la interpelarea lui Adrian Tutuianu, Presedintele Comisiei de Control SRI, si a lui Liviu Dragnea cu privire la informatiile pe care le detine SRI referitor la cei care s-au aflat in spatele organizarii recentelor proteste ilegale antiguvernamentale, Hellvig a raspuns ca “SRI nu a fost implicat in organizarea protestelor!”, desi el fusese intrebat cine a fost implicat si nu cine nu a fost, pentru ca toata tara si-a dat seama ca mitingurile nu puteau fi “spontane” dracului.

  Pe langa ca e la mintea oricarui lovit cu scandura ca oricum SRI-ul nu are cum sa spuna in ce e implicat, ca din ce am vazut toti SRI-ul a fost si este implicat si in genul de povesti ca rapirea jurnalistilor din Irak, desi acolo SRI-ul nu avea nicio arie de competenta, fiind domeniul de activitate exclusiv a SIE. Pe langa ca au disparut 4 sau 5 din alea 9 milioane de dolari de rascumparare, scoate din bugetul statului si alea. Se intampla pe vremea lui Basescu Sticle si a marelui general cu 3 stele nea Florica (Coldea, un absolvent de liceu industrial la seral dreac!).

  Romania, caz real…

 2. Şi pentru mitingurile neautorizate, organizate pe ascuns, a primit mult mai mult: ””Diagnosticul unui medic
  Jandarm rănit la protest, “mutilat pe veci””Tânărul jandarm grav rănit cu o caramidă la OCHI în piața Victoriei. Un om mutilat pe veci de niște scelerați!” scrie Monica Pop pe Facebook.”””
  http://www.cotidianul.ro/jandarm-ranit-la-protest-mutilat-pe-veci-296539/
  CÂŢI OAMENI MAI TREBUIESC NENOROCIŢI PE VIAŢĂ PENTRU CA OCUPANTUL ŞI AI LUI, SĂ COBOARE CU PICIOARELE ÎN REALITATEA VIEŢII NORMALE DE ZI CU ZI?

 3. Asta da, management de “dreapta”! Nicușor Dan nu stie ce-a facut cu banii de donații, iar Falca stie, dar nu poate sa justifice cheltuielile cu acte si amândoi nu fac nici o deosebire intre buzunarul personal si safe-ul organizației pe care o conduc–IRS-ul (fiscul american) nici nu s-ar deranja sa-i caute la documente, ar executa PNL si USR până la cămașă, pentru tâmpenia șefilor daca nu pentru păcate mai grave ca evaziunea fiscală si etc. Ca nici cu donatorii si creditorii din filiale nu stau mai bine partidele in cauza, cine naiba i-a pus pe liderii locali sa dea cu banii pe apa sâmbetei fara sa-si asigure spatele si teschereaua cu chitanțe si contracte de împrumut trecute pe la notar? In fine, cred ca PNL-ul “istoric”ar face bine sa se “reformeze” in alta direcție decat cea a anti-corupției, sa-si trimită managerii la scolile de management de talie europeană, daca tot vor sa stea la “dreapta” tatălui Juncker si-a lui Mutti Merkel. Cu Nicușor Dan nu se poate face nimic, e prea de tot “anti-sistem” ca sa-l mai vârî la loc, fie și-n sistemul academic; iar nea Predoiu, nici atat, e prea ocupat sa întoarcă pe dos tot sistemul judiciar pe care l-a construit, cu mâna lui, acum câțiva ani, nu e cazul sa i se dea si contabilitatea partidului pe mână, cine stie ce mai răstoarnă si pe-acolo!

  • Continued. Ciolos, acum ai cu cine! e foarte potrivit ca slogan si pentru viitoarele alegeri. Daca uiți cumva de asta până in 2019, contează pe Tătaru sa ți-o amintească.

 4. super. Bravo lui Tataru ca face bani pe factura, ca sa caztige si statul, legal, si nu-i sifoneaza.
  Bravo si lui Falca ca i-a lasat cu falca umflata pe fostii PNL-isti :))))
  cand dai mana sa te unesti cu hotzii… trebuie sa te astepti la asa ceva. E o veste buna!
  trebuie insa remarcat ca: Daca factura lui Tataru reprezenta (asa cum ai scis mai sus, sume si pt cheltuieli de productie, media si COMISIONUL AGENTIEI). inseamna ca din toata factura aia. NUMAI COMISIONUL AGENTIEI SUNT BANII LUI FELIX.
  Titlul este vadit tendentios. Odata ca a incasat GMP, doi ca o parte din bani se duc, exact cum a scris si autorul in textul stirii.
  Merci

 5. Nici nu vreau sa ma mai enervez cand aud ce sume se vechiculeaza in Romania celor multi cu wc-uri in fundul curtii. Este de neacceptat ce se intampla. Totusi banii astia multi vin de undeva. Cum de d-na Luluta nu se autosesizeaza, pentru ca este mai mult decat evidenta infractiunea dar ca de obicei nedovedita. Citind articolul pe diagonala am retinut mai multe nume. N-ar fi rau sa fie intrebate de niste “profesionisti” ai d-nei Luluta cum stau lucrurile, au facturi sunt inregistrati pe undeva sau pur si simplu sunt cazuti din cer ?
  Mai vrem autostrazi si alete lucrari de infrastructura ?

 6. Se rezolvă și cu stiripesurse.ro. Că … Andrei Gheorghe! Larry Flynt n-a murit/ Piesa asta este hit! Sus Cenzura!

Leave a Reply