Te cunosc după penale, periculoaso!

“Lasă-mă, mînca-ți-aș gura, că-s periculos rău de tot, mă jur că-s foarte periculos.” Procurorul Negulescu vorbește ca din arhiva sănătății publice. Nebunii umblă liberi prin societate și, cu toate că fac eforturi disperate să atragă atenția asupra lor, societatea îi ignoră. E o patologie bivalentă, împărțită între societate și individ, în care individul e lăsat să ia în stăpînire un teritoriu și să-și facă damblaua cu el, la adăpostul unui slogan sau al unei iluzii. Cuvîntul-cheie e “pericol”, iar pericolul e ireductibil.

Procurori ca Negulescu sînt mulți, și nu doar pentru că statistica distribuie gunoaiele în fiecare breaslă, ci mai ales fiindcă meseria de procuror e expusă la traume. Partea neagră a condiției umane e decorul acestei meserii. Suspiciunea, denunțul, condamnarea, lașitățile, ura și suferința sînt impurități pe care procurorii le respiră zi de zi. Ei trăiesc în negativul unui film și operează în camera obscură. Sînt, pe de o parte, soldații necesari ai societății, dar, pe de alta, rămîn victimele mediului.

Lupta anticorupție nu e doar pretextul unui joc de interese, ci o reacție de apărare. Folosul ei principal e inhibiția, teama inspirată făptuitorului politic, blocajul mental care previne furtul. Cu un bun istoric de arestări, de urmăriri penale și de condamnări, Laura Codruța Kövesi aproape că reușise să repare întîrzierea noastră judiciară. Dar, în această activitate care agresează oameni și instituții, agresiunea a luat-o de multe ori înaintea legii.

Un “periculos” ca Negulescu, ale cărui competențe par dobîndite în clanurile de bătăuși, a fost lăsat de capul lui pe un teren de vînătoare politică al DNA. Scopurile ilegitime ale conducerii s-au vrut servite prin metodele golănești ale “periculosului”, așa cum, în anii ‘30, mafia newyorkeză închiria pistolari din Chicago. Marele dosar din Ploiești a avut ca scop eliminarea lui Sebastian Ghiță, partenerul de chefuri și complicele judiciar al șefilor SRI și DNA, devenit între timp incomod. Pentru o vreme, acordurile muzicii anticorupție au acoperit versurile melodiei La Chilia-n port, varianta statului de drept, dar nu și mugetele periculosului Negulescu. Marele dosar a fost umflat pînă ce i s-au descusut filele și au devenit, fiecare, pavăza procedurală a unui acuzat.

Linia care delimitează legalitatea DNA de gesturile ei de putere a fost încălcată de multe ori și, din păcate, continuă să fie încălcată. Acum, de pildă, miniștrii Guvernului Grindeanu sînt anchetați pentru Ordonanța 13, deși CCR a găsit toată afacerea foarte constituțională. Acțiunea DNA stă sub hashtag-ul favorizării infractorului. Infractor care, în cazul corectării unor articole din codurile penal și de procedură, așteaptă, prin definiție, în pușcărie, acasă, sau la locul de muncă, să fie favorizat. Orice act de grațiere, de amnistie sau de corectare a ceea ce se voia corectat acum favorizează infractorul, fiindcă asta e noima emiterii lui: să schimbe starea judiciară a infractorului în bine.

Guvernul Grindeanu a făcut o prostie uriașă dînd acea ordonanță, numai că n-a făcut nimic ilegal. Costurile acestui guvern sînt politice: poate pierde sprijinul alegătorilor, al partidului care l-a pus acolo sau poate fi forțat să se retragă prin presiunea străzii. Dar nu poate fi anchetat pentru că a emis un act pe care instituțiile care fac legi și cele chemate să judece legile îl declară legal și constituțional.

Asta arată că DNA nu și-a epuizat nici voința de participare la miza politică și nici stocul de “periculoși”, că obiceiurile proaste mor greu, împiedicate de aplauze.

10 COMMENTS

 1. 🙂 🙂 🙂 🙂 ai peste 180 cm înălţime şi disponibilă la noutăţi, bună pentru România(a se citi sri+…)

 2. Ce-mi plac mie astia care pozeaza in mari aparatori ai Statului de drept dand lectii de ceea ce inseamna democratia….Dai drumul la furtul legal,la abuzul dezincriminat timp de 4 ani,imbogatesti o clasa de parveniti si clientela lor dupa care zici pas,”VAI MI-AM PIERDUT CAPITALUL POLITIC,MA RETRAG,NU VOI MAI FI ALES” Dar tara asta pe care ati distrus-o voi toti ca ticalosia nu are frontiere de partid,tara asta,oamenii astia,oamenii astia pe care i-ai distrus in cei 4 sau 8 ani cum si cand isi vor mai reveni ? Nu mai bine pleci tu acum ? Macar banul public sa scape de lacomia voastra si sa mearga acolo unde chiar e nevoie de el.Ca nu vei mai fi tu ales nu mai intereseaza pe nimeni,macar salvam barca asta asa gaurita cum e.

 3. Sunt surprins că n-ai scris încă despre eliberarea lui Mircea Băsescu.N-am avut timp să rămân să văd cum s-a întâmplat asta Mi se pare Breaking News-ul zilei ! Dacă Mircea Băsescu a fost eliberat scad cu 75% șanse ca Băsescu să fie încarcerat pentru orice

 4. Ce tot abereaza nea Caisa asta?! “Lupta anticoruptie” e o vrajeala dictata de Stapanirea din Bruxelles si are ca scop arestarea de catre DNA si Kovesi a tuturor oamenilor de afaceri romani ca sa le elimine concurenta oamenilor de afaceri straini de la noi din tara. Asta e tot!

  P.S. Mai era si altceva?!

 5. ATENTIE!

  Multi PSD-isti au spus in spatiul public in perioada declansarii povestii cu Ordonanta 13 ca nu s-a discutat nimic in campania electorala si in programul de guvernare despre aceasta problema si ca ei nu stiu ce e cu aceasta poveste si de unde a aparut!

  O parte importanta a povestii e ca daca ne amintim bine Dragnea a spus cand a anuntat componenta guvernului Grindeanu ca s-a gandit ca trebuie sa separe apele, sa separe SRI-ul de politic, cica! Se pare ca n-a reusit, in timpul mitingurilor “dreptei” dandu-si demisia doi dintre ministrii guvernului Grindeanu in cel mai pur mod Ciolosisto-Sorosit, invocand soarta si viitorul copiilor lor care erau periclitate prin Ordonanta 13 asta si precizand ca ei nu mai vor sa participe la asemenea mizerii, mai ramanandu-le practic doar ca de-a doua zi sa apara si ei la mitinguri in piata alaturi de directorii de banci straine si corporatistii scosi cu jeapca de patronii lor straini foarte “patrioti”.

  Ultima parte a povestii care ne lamureste despre ce a fost vorba in povestea cu Ordonanta 13 a precizat-o Ponta aseara zicand ca el cand a vazut ordonanta s-a uitat crucis pentru ca parea parca scrisa de mana opozitiei si nu de mana celor din PSD.

  De asemenea, prim-ministrul Grindeanu sa nu uitam ca el insusi a fost cursant la Academia Nationala de Informatii si a fost membru in Comisia de Control al SRI din Parlamentul Romaniei.

  Daca mai lamurim problema spunand ca Oana Șhmidt Hăimăneală a lucrat la elaborarea si redactarea Ordonantei 13 cercul e inchis, adica oricine isi da seama despre ce a fost vorba in aceasta poveste, era sa zic ordinara dar ma abtin!

  Ordonanta 13 a fost introdusa ca poveste de decredibilizare si de scadere a popularitatii PSD-ului care a castigat zdrobitor alegerile. Aceasta operatiune a fost facuta prin intermediul personajelor clasice basiste de genul lui Șhmidt Hăimăneală si prin intermediul eternilor “acoperiti” ai serviciilor infiltrati in guvern, fapt care a demonstrat clar ca Liviu Dragnea nu controleaza nimic si ca nu a reusit sa separe nicio apa a serviciilor de politic cu acest guvern Grindeanu, asa cum si-a declarat ca a dorit.

  Concluzia: In Romania conduc serviciile indiferent ce incearca oricine! Restul e cancan. Caz closet.

  Respekt deosebit

 6. Spune Grindeanu:
  ””’Grindeanu: Pe exerciţiul bugetar 2014 – 2020, Cioloș e zero. Îi arătăm documentele oficiale”’ e scris astăzi la voi pe site.
  DĂ-LE TATAIE PE MICILE ECRANE SĂ VADĂ POPORUL CE A SUSŢINUT ŞI A VRUT IOHANIS! EL CARE VREA ”GUVERNUL MEU”!
  Ce au făcut aterizaţii plantaţi în guvern ca fiind tehnocraţi? Şi-au bătut joc de naţiune şi i-au furat prin facturi încât cetăţenii din interiorul acestei ţări au plătit ceea ce trebuia să plătească marii investitori”escroci” şi anume: ecotaxele marilor companii!
  Bă tembelilor, uşor uşor ajungeţi la inerentul GENOCID prin japiţele astea care ajung în guverne!
  CITIŢI ŞI VĂ ”MINUNAŢI” CE AU FĂCUT TEHNOCRAŢII CU ACEST POPOR ÎN 2016!
  ”””3 lei pe lună în plus la curent, ca marea industrie să reziste
  Exclusiv: Românii plătesc ecotaxele marilor companii
  Un număr de 46 de companii energointensive din România au fost scutite, în 2016, de la plata a circa 250 de milioane de euro, reprezentând contribuţia pentru susţinerea industriilor eoliene şi fotovoltaice, considerate nepoluante, pe care restul de 9 milioane de consumatori români de energie o plătesc şi pentru ele.””’
  http://www.cotidianul.ro/exclusiv-romanii-platesc-ecotaxele-marilor-companii-296475/

Leave a Reply