Cristi Minculescu, Doru Borobeică şi Valter Popa au transmis, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook intitulată „Iris Oficial”, în care folosesc un limbaj calomnios la adresa toboşarului Nelu Dumitrescu, că rămân „Naţionala de Rock a României” până ce un verdict în cazul dreptului de folosire a titulaturii Iris va fi dat.

Numele Iris se află acum în centrul unei dispute legale dintre toboşarul Nelu Dumitrescu şi trei foşti membri ai grupului – solistul Cristi Minculescu, basistul Doru Borobeică şi chitaristul Valter Popa – care activau sub aceeaşi titulatură. Procesul abia a început, iar un verdict ar putea fi dat în doi ani, a declarat vineri Dumitrescu pentru News.ro.

„Întrebaţi-ne «Cine suntem» şi vă vor răspunde cei 120.000 de oameni prezenţi sâmbătă în Piaţa Palatului din Iaşi care au strigat «Iris» şi care nu pot fi împiedicaţi să o facă doar pentru că un individ a înhăţat, mişeleşte, o marcă ce este, deloc întâmplător, coloana sonoră a amintirilor pentru 3 generaţii. Nu putem să le spunem prietenilor să nu ne strige pe nume, Iris, doar pentru că un decrepit se crede curatorul mărcii ce ne-a fost atât de mult timp «familie», nouă, tuturor”, este începutul mesajului publicat marţi pe Facebook.

Cei trei foşti membri ai grupului fondat de Nuţu Olteanu – chitară, Emil Lechinţeanu – bas şi Nelu Dumitrescu – tobe, în 1975, au continuat: „Aşteptarea noastră în aceste zile este adevărul, cel ce n-are întotdeauna legătură cu dreptatea, sperând că în toate cele peste 6.000 de concerte am lăsat o parte din inimile noastre în sufletul vostru şi luptând de acum înainte ca melodiile ce v-au fost imn, «Floare de Iris», «Baby», «Strada ta», «Pe ape» ş.a.m.d., să fie auzite doar din vocile, corzile şi emoţiile celor ce le-au compus”.

Ei spun că nu se ceartă cu nimeni, „pentru că nu mai avem timp să ne împăcăm”, dar, „fără mânie şi părtinire, aşteptăm să ne bucurăm, alături de voi şi pentru voi, de numele noastre de botez: Cristi, Boro, Valter… Iris. Până atunci, rămânem adevărata «Naţională de Rock a României»”.

În încheiere este specificat faptul că nici pagina de Faceboook „Iris Oficial” nu va mai fi folosită, legătura cu fanii fiind ţinută prin facebook.com/Cristi.Minculescu.Oficial.

4 COMMENTS

 1. ” …rrupului fondat de Nuţu Olteanu – chitară, Emil Lechinţeanu – bas şi Nelu Dumitrescu – tobe, în 1975…”
  Si cu asta ati spus totul. Cei trei se comporta cel putin mahalagesc mai ales fiindca in 1975 n-aveau nicio treaba cu Iris
  Cat despre bancul cu 120 mii de persoane la un concert in Iasi…cine e “decrepit” asa cum i-au spus lui Nelu ?!

 2. like it or not, Nelu are dreptate – si legal si moral. Chiar daca, din pacate, nici una din actualele incarnari ale Iris-ului nu mai are nici o valoare artistica, nici o importanta culturala. Ce a fost a fost si nimic nu mai e – ca si la Phoenix, ca si la altii pentru ca la noi toti sunt poeti si prieteni pina cind isi dau seama ca ar fi ceva bani de scos, ca zeci de ani au trait ca greierele din fabula si atunci isi aduc aminte de importanta lor colosala, isi aduc aminte ca au drepturi si se tiganesc in public.

  Boro a venit prin 84, Cristi prin 80 si a parasit trupa de vreo trei ori intre timp, Valter a venit prin 86. Zeci de oameni au facut parte din Iris mai multa sau mai putina vreme. Asa, si? Ce au facut au facut impreuna, care si cum si cind au trecut prin Iris, cintecele lor ramin oricum. Inclusiv alea copiate de pe la Whitesnake, Thin Lizzy, Judas Priest sau AcDc – asta apropo de drepturi….
  Banii, identitatea angajamentele si cintarile insa vin din brand si de asta e acum marea batalie.

  E, ghinion, Nelu a cistigat pentru ca s-a precupat de asta cind ceilati visau sau beau. Cind Minculescu a plecat ultima oara si a vrut el sa cinte solo, mare scula sub titulatura de “Minculescu” s-a prajit in primele trei luni. Nu-l chema mai nimeni pe nicaieri. Si tot n-a invatat nimic…. a facut el o lovitura de stat cu ailalti doi crezind ca cu tupeul merge. Deci, ce-i drept e drept, dar hai sa fim seriosi, ca nu are dreptate ala care tipa mai tare. Cei trei dezetori ramin totusi cu drepturile patrimoniale: compozitii, versuri…, tot le vin niste banutzi din difuzari…

  Pacat e finalul asta care insa mi se pare inevitabil in cazul trupelor romanesti care au realizat cite ceva.

 3. Pai si tie cum ti se pare normal sa fie, cumetre? Doar fiindca unchiesu’ de la tobe a fost mai vigilent si si-a tras pe numele lui trupa, asta inseamna ca el e Iris? El singur?! Sau daca mai “angajeaza” el cu simbrie niste “muzicieni” reciclati precum Rafael, Damigeana si George Costinescu, adunaturi de-astea se vor putea numi vreodata Iris? Si ce daca cei trei n-au fost de la inceput? Ce daca Dumitrescu a ramas singurul membru fondator? Ce, in anii ’70 era cineva boss? Se pare ca nici pe Ochescu si pe Lechinteanu, de asemenea membrii fondatori, nu prea i-a bagat in schema. Nici pe Marti Popescu. Crezi ca babacu joaca ok? Nu cumva a vrut el tot? De hapsan ce e? Ce daca Cristi, Boro si Valter n-au fost de la prima incarnare? Au cantat impreuna peste trei decenii din patru. Lumea ii stie pe toti patru drept Iris! Dupa mintea ta e ca si cum Ian Hill de la Priest, acum ca tot s-a retras K.K. Downing– celalalt membru fondator, ar putea sa-i concedieze el, ca asa vrea p…a lui, pe Tipton, Halford si pe Scott Travis, sa angajeze el in locul lor alti trei, patru sau saptispe muzicieni, si sa aiba tupeul sa se numeasca tot Judas Priest. Numai niste imbecili ar putea sa mai numeasca adunatura aia Judas Priest. Nu mai zic sa le cumpere albumele sau sa mearga la concerte. Poate numai niste pusti disperati care habar n-au ce-a fost inainte de ei. Sau manelari convertiti in roacheri, ca astia f.t femei mai frumoase.

 4. Sa se numeasca Nelu Dumitrescu Band. Sau oricum, nu Iris. Abia asta-i tupeu. Oricat de lider o arde el, lumea asociaza de obicei frontman-ul cu liderul. Sau chitaristi, in unele cazuri. Sau basisti. In niciun caz tobosari. Celalti trei, fara el, sunt mai Iris decat ar fi el plus alte trei surogate. Acelasi lucru s-a intamplat la Queensryche, iar Geoff Tate a ramas cu ea in mana. Ceilalti l-au inlocuit imediat, cat era el de ditamai vocalu’. Si ce crezi, e ca si cum nici n-a fost, nimeni nu-i simte lipsa. Baiatu’ cel nou nu numai ca suna identic, chiar mai bine, e si cu vreo 12 ani mai tanar.
  Ideea e asta. E mult mai firesc ca trei oameni sa pastreze numele si sa-l inlocuiasca pe al patrulea, decat invers. Cum sa mai ai tupeul sa te numesti Iris cand ai ramas singur?

Leave a Reply