Percheziții masive în această dimineață. 23 de percheziții au loc în acest moment la o societate comercială care cumpăra lemn tăiat de hoții de lemne. Prejudiciul se ridică la suma de 25 de milioane de euro, la care s-a ajuns prin achiziționarea de lemn fără proveniență legală. Totodată, mai sunt percheziții și la alte patru instituții și la mai multe locuințe.

Zece persoane au fost conduse la audieri.

Mascații sub coordonarea procurorilor DIICOT fac mai multe percheziții la fabrici și depozite aparținând gigantului austriac din industria lemnului – Schweighofer, susțin surse judiciare. Sunt vizate fabrici din Rădăuți (Suceava) și Sebeș (Alba) precum și direcții silvice și gărzi forestiere.

”La data de  30.05.2018  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura  Centrală  împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. şi BCCO Bucureşti, Direcţia de Ordine Publică, Direcţia de Investigare a Criminalitatii Economice şi specialişti din cadrul Institutul Naţional de Criminalistică au pus în executare 23 de mandate de percheziţii domiciliare, pe raza a 5 judeţe şi a muncipiului Bucureşti,  la persoane fizice şi juridice (din care 4 la sediile unor instituţii publice) în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui  grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de deturnare a licitaţiilor publice, evaziune fiscală, concurenţă neloială, tăiere fără drept de arbori şi alte infracţiuni aflate în competenţa acestei unităţi de parchet.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul  2011 şi până  în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat,  membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului.

În acelaşi scop  unii  agenţi economici au fost înlăturaţi de la licitaţiile de masă lemnoasă şi după caz,  impuşi alţii.

Totodată, în urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că, o  parte din cantitatea de masă lemnoasă recepţionată nu a fost evidenţiată în documente contabile.

De asemenea, în cauză există suspiciunea rezonabilă că o parte din masa lemnoasă recepţionată provenea din săvârşirea unor infracţiuni de tăiere fără drept de arbori.

În desfăşurarea activităţilor ilicite, membrii grupului infracţional organizat au beneficiat şi de sprijinul unor funcţionari publici.

Prejudiciul estimat se ridică la suma de peste 25 milioane de euro.

În cauză urmează a fi  conduse la sediul DIICOT- Structura Centrală mai multe persoane, în vederea audierii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acțiunea a fost desfășurată cu sprijinul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție București ”Vlad Țepeș”.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se arată în comunicatul DIICOT.

7 COMMENTS

 1. Suspiciunea rezonabila exista de foarte multi ani, de cand muntii Romaniei au ramas fara paduri, de cand in munti au aparut peisaje dezolante iar, autoritatile locale cat si cele centrale inchid ochii si mint cetatenii acestei tari in fata. Ca o consecinta a acestor taieri, mari inundatii, alunecari de teren, eroziunea accentuata a solului, schimbari climatice periculoase si altele.

 2. Horodniceanu trebuie sa-și justifice cumva prelungirea mandatului așa ca s-a apucat sa dea la cap “morților” precum Schweighofer, deja pedepsit pentru rele practici in Austria lui de baștina. Presupunând ca și Johannis va sta liniștit, operațiunea va fi trâmbițata ca un mare succes al luptei împotriva crimei organizate pasibil de a camufla insuccesele DNA pe partea care-i revine din aceasta lupta cu “hidra”. Dacă Johannis se bagă iarăși in fatza și ia apărarea companiei—a mai făcut-o odata și,de regula, asta face: tine in brațe toți escrocii internaționali—lucrurile vor rămâne așa cum sunt, cu câteva lemne confiscate care vor umple căminele vilelor de protocol și ceva boom in presa de “casa” pe tema justiției care merge înainte cu toate atacurile suferite din partea “coaliției”. Devine patetic.

 3. De ce de 10 ani ? Ei sunt in Romania din 2002 adica de 16 ani. Mai mult, nu ca n-au fost controlati, au fost chiar decorati de Iliescu si Nastase in 2004 “pentru contribuţii la stimularea cercurilor de afaceri austriece în economia românească”.Austriacul a primit Ordinul Naţional în grad de Cavaler printr-un decret semnat de Ion Iliescu şi contrasemnat de Adrian Năstase.
  Interesant de retinut este că decretul a fost semnat în 2 decembrie 2004, exact între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, semn că era grabă mare pentru decorarea celui căruia prin semnătura lui Ilie Sârbu i se acordase drept de preempţiune la achiziţionarea de masă lemnoasă din România. Adica baietii s-au asigurat ca indiferent ce regim vine Gerald Schweighofer ramane taticul defrisarilor masive din Romania.

 4. tovarasi, astia – ca si multi altii, multe altele – au fost pretul platit ca sa intram in UE. Ca nu ne-au luat sa ne dea, ci sa ia.

  E, sa vedem daca epoca platii acestui tribut se cam termina, sa vedem cine e tradator cind ia cina in mod repetat cu prietenul sau, consulul austriac…
  Puterile coloniale se impart clar in doua, europenii + rusii si restul; batalia e mare dar nu vad sa cistige europenii. Auf wiedersehen Klaus, au revoir Dacian, arrivederci Ponta, dasvidania Nastase!

 5. Pai cum asa. Nu a zis ministrul mediului ca nu se mai fura lemn in Romania? Nu a anulat PSD confiscarea tirurilor cu lemne furate?

 6. Acum,obligatoriu trebuie sa se descopere mamutii care au acceptat ca aceasta firma sa defriseze,sa goleasca tara de paduri,de copacii grosi care erau punct de reper al armatei! Sa plateasca acceptatorii care au semnat aceasta magarie alaturi de incasatorii veniturilor grase!
  Au intrat in compensare cu reampaduriri cu ajutorul copiilor sa nu plateasca muncitorii zilnic si tot la defrisari se ajunge!

Leave a Reply