O veste ca un traznet a cazut in aceasta dimineata. Figura emblematica a Brigazii Antiterioriste a SRI, generalul Ion Stefanut, a murit fulgerator, in urma unei operatii complicate pe cord.

Operatia fusese calificata drept foarte dificila si doctorii i-au explicat pacientului complexitatea cazului si posibilele consecinte.

Generalul a decis sa-si asume riscul. Doctorii au fost nevoiti sa faca 3 proceduri de by-pass si sa adreseze chirurgical o valva. La cateva ore dupa operatie, imediat dupa miezul noptii, inima lui Ion Stefanut a incetat sa mai bata.

Avea 69 de ani.

Generalul Ion Stefanut a condus timp de aproape 20 de ani o componenta esentiala de securitate nationala. Brigada Antiterorista a trebuit sa fie reconstruita, pastrand tot ce era bun si folositor din experienta USLA. Eliminand, in acelasi timp, practicile fostei Securitati.

In doua decenii de comanda, generalul Stefanut a coordonat actiuni antiteroriste in Romania, in spatiul aliat si in Orientul Mijlociu. Despre cele mai multe dintre ele, nu se va putea scrie niciodata. Generalul duce cu el in mormant secretele unei munci cu totul speciale.

A fost cel care a dus Brigada Antiterorista pana la nivel de Directie Generala in SRI – Directia Generala pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului.

Sub comanda sa, Brigada Antiterorista a fost medaliata pentru succese importante intr-un domeniu foarte sensibil. Cele mai importante distinctii au fost cele primite din partea CIA, primele de acest gen din istoria unitatii.

Generalul Ion Stefanut este cel in mandatul caruia, la inceputul anilor 2000, s-au pus bazele unei cooperari structurate, institutionale, in domeniul antiterorist, cu aliatii americani. Centrul de Coordonare Operativa Antiterorista, supranumita Platforma, a fost infiintat si a devenit principalul instrument de cooperare in domeniul intelligence intre Romania si SUA.

Impreuna cu adjunctul sau, generalul Sorin Dunea, Ion Stefanut a dechis portile unei ample si benefice cooperari antiteroriste a SRI, in special cu partenerii si aliatii americani.

Generalul Ion Stefanut a fost un veritabil creator de scoala antiterorista, generator specialisti tineri si foarte competenti. Unul dintre ei conduce azi Brigada Antiterorista, generalul Dorin Radulescu. El este unul dintre cei care i-au purtat recunostinta. Altii, ajunsi mult mai sus, l-au mazilit din conducerea unitatii ce a reprezentat sensul vietii sale.

Dumnezeu sa-l odihneasca pe Generalul Ion “Noni” Stefanut !

Cel mai titrat specialist in antiterorism din Romania analizeaza atentatul din Noua Zeelenda

PS : Inmormantarea va avea loc joi la ora 14,00 la Cimitirul Ghencea Militar III. 

 

3 COMMENTS

  1. Dumnezeu să-l odihnească! Din păcate, cu plecarea sa, a început să moară încet ceea ce a construit timp de 20 de ani… A fost o onoare…

Leave a Reply