Asistam live la cea mai importanta operatiune de evacuare medicala dupa Decembrie 1989.
Managementul de criza, operatiune in care sunt implicate trei institutii importante – Ministerul Apararii Nationale, SMURD+Ministerul Sanatatii si Ministerul Afacerilor Externe – se deruleaza onorabil din toate punctele de vedere.
Este o avalansa de informatii, date de verificat, documente, diagnostice medicale, tratamente intensive, necesar medicamente, coordonare doctori si asistente, planuri de zbor, pregatire de aeronave si piloti, cazari, formalitati, certificate deces. Vedeti cite sunt de facut?
Imaginea cu echipajele SMURD care scot pacientii romani din spitalul de la Podgorica, la care adaugam aeronavele Fortelor Aeriene Romane, ne pot da un sentiment de implinire. Dupa atitea frustrari, intr-o imensa tragedie petrecuta la peste 1000 de km distanta, ceva romanesc pare sa functioneze bine. Chiar foarte bine.
Implicarea personala a doctorului Raed Arafat, instinctele sale profesionale si personale extrem de corecte in astfel de situatii dramatice, capacitatea SMURD de a fi prezent cu actiune concreta in afara teritoriului national – toate ne dau speranta ca intr-o situatie de criza, Romania poate reactiona la standarde occidentale.
Nu e vremea reprosurilor, oricum sunt prea putine si pe chestiuni insignifiante.
O ultima observatie pentru Armata Romana : cei care se grabesc sa judece sau sa critice aceasta institutie fundamentala, sa priveasca acum. Cu chiu cu vai, din toata saracia ultimilor 20 de ani, am reusit sa cumparam niste avioane de transport – unele vechi, C 130, altele noi – C27J Spartan. Ele isi dovedesc din plin utilitatea nu doar pentru misiuni strict militare. Traim vremuri in care astfel de forte intervin masiv in crize civile. Inundatii, cutremure, accidente mari. Inzestrarea militara are acum mai mult ca oricind de fonduri in special pentru finalizarea programului de transport. Unul din cele 7 avioane Spartan comandate de Romania trebuie sa fie echipat MEDEVAC (evacuare medicala) la standard NATO. Nu avem inca avionul pentru ca n-au fost suficiente fonduri de vreo 6-7 ani… Intelegeti cit de pretios era acum? Si va fi in viitor?
Am trimis in Muntenegru avioane militare cu asistenta medicala improvizata. Bune si acelea, decit deloc. Dar din sutele de milioane de Euro care se scurg anual pe tot felul de smecherii, cred ca primul ministru ar trebui sa puna un pic piciorul in prag si sa aloce sume pentru inzestrarea militara, mai ales pe zona de transport. Cu astfel de avioane, salvam romani (civili si militari) si avem garantia ca facem fata unor crize ce nu ne vor ocoli pe viitor.
PS : Il vad in continuare pe Raed Arafat cu cita energie se dedica transferului romanilor raniti. Inca o data, jos palaria !