Cancerul de sân este foarte frecvent la noi în țară, fiind cel mai des diagnosticat cancer al femeilor. În stadii timpurii, cancerul mamar nu are manifestări clinice și nici nu poate fi identificat prin simpla palpare a sânului. De aceea, medicii recomandă ca toate femeile să efectueze periodic mamografii în scop de screening, după vârsta de 40 de ani, chiar și în absența semnelor și simptomelor.

Evaluarea senologică inițială se face pentru stabilirea gradului de risc al unei paciente, astfel încât medicul va recomanda un plan de depistare imagistică prin ecografie, înainte de vârsta de 40 de ani, și apoi prin mamografie. Mamografia trebuie repetată la unul sau doi ani, preferabil în primele două săptămâni ale ciclului menstrual ori după 2–4 săptămâni de la oprirea terapiei de substituție hormonală, pentru femeile aflate la menopauză. În anumite cazuri poate fi indicat și un RMN mamar.

Mamogradia digitală cu tomosinteză (sau mamografia tridimensională) este cea mai performantă investigație pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Peste 90% din tumorile maligne descoperite în stadii incipiente se pot vindeca dacă sunt tratate corect și la timp. Investigația este recomandată și în cazul în care au apărut deja semne și simptome care pot indica un cancer mamar: modificarea ușoară a formei sânului, retragerea sau schimbarea culorii mamelonului, prezența unor eroziuni pe pielea sânului, a unei zone mai îngroșate care diferă ca textură de restul sânului sau a unui nodul suspect. Aceste manifestări clinice pot să apară însă și în unele afecțiuni benigne ale sânului, dar în acest caz consultul de specialitate, la un medic ginecolog sau senolog, nu trebuie amânat.

O scanare mamografică 3D durează foarte puțin și se realizează cu un minim disconfort. Procedura presupune așezarea sânului între un compresor și un detector și deplasarea tubului cu raze X, cu mișcări arcuite, pentru a înregistra din diverse unghiuri imagini ale țesutului mamar. Această investigație este o metodă mai precisă pentru stabilirea diagnosticul de cancer comparativ cu o mamografie clasică. Prin urmare, pacientele vor efectua mai puține controale și mamografii ulterioare, iar femeile care au sâni cu țesut mai dens și care prezintă un risc crescut de cancer beneficiază cel mai mult de avantajele acestei tehnici avansate, de mare acuratețe.

Chiar dacă nici examenul clinic, nici investigațiile imagistice nu pot pune diagnosticul de certitudine în cancerul de sân, pentru acest lucru fiind necesară o biopsie, mamografia poate descoperi boala cu mult timp înainte de apariția semnelor și simptomelor. Prin stabilirea unui diagnostic precoce, beneficiile pentru pacientă sunt uriașe, pentru că intervenția chirurgicală poate viza numai zona afectată, nu sânul în întregime, crescând astfel nu numai șansele de supraviețuire, ci și calitatea vieții pacientei. P

La Academia de Senologie SANADOR, pacientele beneficiază de mamografii digitale 3D cu tomosinteză, realizate cu un aparat extrem de performant: Selenia Dimensions 3D Hologic, care folosește tehnologie digitală, oferind o vizualizare directă a imaginilor 2D, precum și a imaginii recompuse 3D a țesutului mamar. Dacă sunt necesare investigații suplimentare, pentru stabilirea unui diagnostic sigur, pacientele au acces la examen RMN mamar și la biopsie instrumentală, esențială după identificarea unui nodul suspect, pentru că numai printr-un examen histopatologic se poate stabili dacă formațiunea tumorală este benignă sau malignă.

Leave a Reply