Decizie fără precedent a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO)! Mediatizarea arestării unor înalți funcționari publici este contrară Convenției Europene a Drepturilor Omului. Decizia este una foarte proaspătă și va avea efecte inclusiv în România, chiar dacă a fost pronunțată în cazul arestării unor fosti demnitari bulgari:

Hotărârea Popovi c. Bulgaria pronunţată la 9 iunie 2016 de către Curtea europeană priveşte evenimentele declanşate de reţinerea şi arestarea preventivă a unui înalt funcţionar al Guvernului Bulgar. Curtea a constatat imobilizarea omului în cătuşe şi plimbarea lui prin faţa presei constituie un tratament degrandant interzis de art. 3. Chiar dacă această informaţie nu a trecut încă la est de Tisa, e o soluţie care fusese deja pronunţată de multă vreme de către instanţa europeană. La fel ca şi constatarea încălcării prezumţiei de nevinovăţie prin declaraţii publice făcute de oficiali guvernamentali şi care prezentau drept certă vinovăţia reclamantului.

În cea mai interesantă parte a hotărârii sale, CEDO a analizat încălcarea prevederilor art. 8 din Convenţie urmare a mediatizării excesive a arestării reclamantului. Curtea a constatat că legea bulgară (la fel ca şi cea română) nu prevede niciun fel de procedură după care se poate înregistra video şi difuza reţinerea unei persoane, astfel încât a considerat că mediatizarea acelor imagini, ingerinţă în dreptul la viaţă privată consacrat de art. 8 din Convenţie, nu a fost prevăzută de lege şi contravine Convenţiei. Impactul acestei soluţii în dreptul român este suficient de cert, pentru a ne abţine de la orice fle de comentarii, scrie stiripesurse.ro.

 

14 COMMENTS

 1. dupa ce toata lumea a condamnat in mass media spectacolul jalnic al catuselor orchestrai de baschetbalista plangacioasa luluta iata ca si cedo face acelasi lucru. dar nu ne speriem, avem o pruna la justitie care nu considera ca romanasii nostri au nevoie de democratie si libertate de exprimare iar drepturile omului sunt un favor pentru cetatean. asa ca luluta cu sprijinul moral al altui individ paralel cu democratie, ma refer la ambasadorul american care vrea sa ne arate cu orice ocazie ca suntem doar niste sclavi intr-o colonie americana, isi va face de cap pana i se termina mandatul. dar poate avem un pic de noroc si il ajunge din urma pe oprescu ca si doctorul a primit legiunea de la francezi. poate poate…..

  • Adica puteti sa-i arestati abuziv dar fara circ exagerat ca se prinde si ultimul naiv ca e smekereala si show nu justitie.
   Trebuie adica sa se dea o nota de professionalism la lupta “anti-coruptie” ca prea e ghiolbanism.

 2. C Ulmea e ca ar trbui purtati in catuse,de catre alt dna pe actualul DNA,ccr,icj,zegrean pulean abhazia tanda manda cati nenorociti deastia judecatori procorori politisti vamesi samd. sunt in solda ,inrolati in gasti de partid, clanuri imbarligate cu inst statului…..,is fara numar frateeee….fratili besescu ala idiot il doare in tafliu.inregistrat video si tot nimic!..udrula,videanu etc.is ca si scapati.pe ala cu masina l au sinucis,se ajjngea la besescu,asa ceva nu se poate.baiatu era labil,fricos, un risc major.asa ca i a pocnit o roata langa copacii aia desi cu crengi multe.un plasture pe cauciuc si un transmitator microscopic cu raza mica de actiune aruncat in balarii langa drum next copaci….tehnica din ziuade azi….si ipoteza asta e ceva grosier pelanga alte rafinamente.candai miliarde si o trupa de meseriasi faci orice vrei.se ajungea la marele basau, la big kahuna,..neee.cum adica basau si a omorat propriul popor cu hotia si tradarea spre alte puteri?.nu.

  Catuse.vai ce nasoleala!dar ca mor cu zile romanii buni cinstiti zi muncitori din cauza imbecililor astia nu protestati?.mai cedo…care esti tu cedo..iuropa care ne considerati un jeg si ne ati jecmanit prin tradatorii arestati cateva zile pe care i plangeti ca i arata ca pe urs..si aia numai plevusca..la comanda, selectiv,circ si shit….aia de tere spanzurati ne dau lectii de morala au partide flutura din falci si ne dau lectii de morala si guvernare.durabila si dezvoltata ca vulgudrea.
  in rumania din cauza tradatorilor de tara hotilor jigodiilor de politicieni corupti suntem in evul mediu.

  Tepes doamne nene.nu se vreea basnau voda si tragea in teapa??deaaa,insa chiar basau e sefu mafiei si ne a dat teapa de nici vlad n a visat aza ceva.

  doar poporul ,gloata,prosgimea rasculata ar mai putea face ceva in privinta astora,ca justitie..sula.

  Asadar basau udrula et co +jdemii de lighioane hoate slugoi ticalosi cumetrii clanuri etc toate imbarligate cu justitia si guvernarea

  Pot ajunge atarnati in custi de fier la margine de drum,langa indicatorul “aici sunt banii dumneavoastra” si chiar asta ar fi prea putin pt ei mai cedoule careesti tu cedo,nu mai fi indignat atat.

 3. Prea putin le pasa celor care comit un asemenea abuz ca Romania este condamnata la CEDO…Ei sunt sustinuti de ambasadorul SUA…nu ???

 4. Pana la CEDO avem lege in Romania.

  Decizia 220 a CNA – art. 42 – pct 1: Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora.

  Cati din cei iesiti de la DNA si-au dat acordul? Niciunul. 🙁
  TOATE televiziunile care transmit de la DNA sau de la arestul politiei incalca legea! 🙁
  Cata ipocrizie!

 5. Care spectacol ? N-am mai vazut o arestare de luni de zile ! Cum e condamnata Romania daca decizia tine de Bulgaria ? CEDO da decizii case by case, nu sentinte cu valoare de lege.

  Iar in cazul “spectacolului” majoritatea carora li s-au vazut catusele si le-au aratat chiar ei ridicand mainile si aratandu-le la camera.

  • Faceau asa ceva deoarece arau siguri ce urmeaza :arest la domiciliu si mai apoi scoaterea de sub arest ,scoaterea desub invinuire penala s.a.m.d.!In tara aceasta legile sant facute in asa fel ,incat sa fie cat mai favorizati tot ei!

  • Cum n-ati vazut spectacol, tocmai aseara a fost o reprezentatie.
   Normal ar fi ca toate aceste spectacole sa fie mult mai discrete, cui foloseste ?

   • Ba !! Sunteti multi @daniel cu “d” si “D” majuscul. Hotariti-va cui va adresati.
    Daca aveti oarece probleme la mansarda nu mai scrieti, pentru simplul motiv ca nu stiti pe ce lume traiti si ce vedeti in fata ochilor.

 6. Parlamentul Romaniei are datoria de a spune stop incalcarilor din justitie, raspunderea magistratilor pentru tot ce fac ,sperficialitatea in actul de judecata si ne admiterea de probe si martori.Procurori sunt avocati statului sa treaca in banca lor ,.S-a ajuns ca in ani 47-60 ca securitatea si procuratura sa distruga vieti la comanda politica.

Leave a Reply