Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, judecatorul Dana Girbovan :
Procurorul general al Romaniei, domnul Augustin Lazar, a afirmat in conferinta de presa de azi, 29 august, ca, daca s-ar crea o structura distincta in cadrul Parchetului General care sa investigeheze magistrati, “DNA ramane fara obiectul activitatii sale”. Este prima data cand aud ca DNA are ca obiect de activitatea anchetarea magistratilor. Parca aceasta directie a fost creata pentru a ancheta fapte de coruptie.
Astazi am trimis din partea UNJR o cerere pe Legea 544/2001 la DNA pentru a ne comunica toate actele de infiintare, organizare si functionare a acelui serviciu creat special in DNA pentru a ancheta magistrati. Cand vom primi raspunsul il vom face public.
Referitor la propunerile de modificare a legilor justitiei, UNJR va remite ministerului justitiei un punct de vedere cu privire la propunerile principiale pe care le-a facut.
Asa cum am afirmat public, UNJR e de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justitiei. Exista insa si propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care vom veni cu solutii alternative sau de imbunatatire a acestora.
Pe langa propunerile facute de ministrul justitiei, UNJR va veni si cu propuneri noi de modificare a legilor justitiei in vederea atat a intaririi independentei judecatorilor, inclusiv in raport cu procurorii, cat si a unei mai bune protejari a drepturilor si libertatilor cetatenilor.
Constitutia Romaniei
Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege.
Spre deosebire de judecatorii care fac justitie, Ambasada SUA este de partea procurorilor :
Ambasada SUA îşi manifestă îngrijorarea cu privire la propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august de revizuire a sistemului judiciar şi îndeamnă toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei.
‘Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar. Îndemnăm toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale’, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA transmis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului de drept, întrucât acestea sunt fundamentul pentru creşterea securităţii şi prosperităţii noastre comune.
‘Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi care pot urmări activităţile infracţionale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiţie’, se precizează în comunicat.