Potrivit unor surse militare, drona americana doborata de aviatia de vanatoare ruseasca este abandonata pe fundul Marii Negre.
De la punctul impactului cu apa, este foarte posibil ca drona sa-si fi schimbat pozitia, pe fondul existentei unor puternici curenti marini.
Fortele americane nu dispun de capabilitati de suprafata sau submarine pentru a putea recupera epava dronei MQ-9 din apele internationale ale Marii Negre.
Din cele 3 state NATO riverane, doar Turcia are capacitate submarina dezvoltata, ce ar putea fi utila in astfel de operatiuni. E insa putin probabil ca o va face.
In prezent, sunt doua variante analizate in mediile militare :
- Drona prabustita, aflata pe fundul marii undeva la cel putin 150-200 metri adancime, va ramane definitiv acolo sau va fi plimbata de curentii marini in diverse pozitii, in zone mai adanci, in centrul marii
- Rusia va folosi capacitatea submarina si de suprafata pentru a fura drona in scop de spionaj militar (extragerea datelor) si spionaj industrial (furt de tehnologie)
[…] 1) Drona prăbușită, aflată pe fundul mării undeva la cel puțin 150 – 200 de metri adâncime, va rămâne definitiv acolo sau va fi plimbată de curenții marini în diverse poziții, în zone mai adânci, în centrul mării;2) Rusia va folosi capacitatea submarina și de suprafață pentru a fura drona în scop de spionaj militar (extragerea datelor) și spionaj industrial (furt de tehnologie)”, a scris Radu Tudor pe blogul său. […]