Cele mai mari provocări de securitate pentru NATO vin din vecinătatea estică a Alianței Nord-Atlantice, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al alianței, Rose Gottemoeller.

Șeful diplomației române a arătat că discuțiile cu oficialul NATO au vizat situația de stabilitate din regiune, relația dintre NATO și țările partenere din vecinătatea estică a alianței, dar și cu statele din Balcanii de Vest. De asemenea, a adăugat demnitarul, s-a avut în vedere atenția care trebuie acordată consolidării securității și stabilității în vecinătatea estică, dar și în vecinătatea sudică.

“Am avut aceleași evaluări cu privire la importanța deosebită a întăririi prezenței alianței în zona noastră, a unei atenții sporite în privința componentei sudice a flancului estic al alianței pentru că (…) cele mai importante provocări în materie de securitate și stabilitate vin din această parte a vecinătății alianței”, a spus Comănescu.

Pe de altă parte, Rose Gottemoeller a evidențiat contribuția României la activitățile de instrucție din Afganistan, pe care a considerat-o a fi de o importanță vitală, mai ales în ultimii ani. Ea a amintit că țara noastră este de mai mulți ani un participant foarte important în Afganistan la unele operațiuni de importanță majoră în zone foarte periculoase ale țării. În context, oficialul NATO a menționat și sistemul antirachetă pe care îl găzduiește România.

Gottemoeller a declarat că măsurile luate de către Alianţa Nord-Atlantică au făcut ca Rusia să nu aibă posibilitatea unui nou câştig militar în estul Europei, după anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

Totodată, Gottemoeller a vorbit și despre activarea diviziei multinaționale în cadrul Comandamentul de Sud-Est pentru a sprijini descurajarea și apărarea în Europa de Sud-Est. Secretarul general al NATO a afirmat că alianța pe care o reprezintă prețuiește contribuția României față de activitățile Tratatului Nord-Atlantic, scrie Agerpres.

”Există un angajament la nivel naţional şi un consens politic privind alocare a 2% din PIB pentru Apărare ceea ce este foarte important şi contribuţia României la activităţile de instruire din Afganistan au fost de o importanţă vitală, precum şi operaţiunile foarte importante în zone periculoase din această ţară”, a declarat Rose Gottemoeller,


Secretarul general adjunct al NATO Rose Gottemoeller viziteaza România luni, 7 noiembrie şi marţi, 8 noiembrie 2016″, conform unui comunicat al Alianţei.

http://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_137402.htm

Gottemoeller se întâlneste cu preşedintele Klaus Iohannis, cu ministrul de Externe Lazăr Comănescu, cu ministrul Apărării, Mihnea Motoc, precum şi cu alţi oficiali de rang înalt.

“Marţi, 8 noiembrie, secretarul general adjunct se va întâlni cu înalţi reprezentanţi din nouă state aliate”, a mai anunţat Alianţa Nord-Atlantică.

Ea va participa la reuniunea miniştrilor de Externe din nouă state ale Europei Centrale şi de Est (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia), oragnizată  la iniţiativa şefului diplomaţiei române şi a omologului polonez.

Pe agenda discuţiilor se vor afla stadiul implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia, precum şi alte aspecte de interes legate de situaţia de securitate din regiune, precizează Administraţia prezidenţială.

Faptul că România găzduieşte această reuniune reprezintă o reconfirmare a rolului ţării noastre la nivel regional şi în cadrul NATO.

Formatul Bucureşti a fost consacrat ca atare prin reuniunea la nivel de şefi de stat şi de guvern găzduită la Bucureşti, la Palatul Cotroceni, în urmă cu un an, în data de 4 noiembrie 2015, la iniţiativa preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a preşedintelui Poloniei, Andrzej Duda. Organizarea reuniunii ministeriale de marţi are loc ca urmare a deciziei adoptate în acest sens în cadrul Formatului Bucureşti la nivel de şefi de stat şi de guvern de anul trecut.

Obiectivul Formatului Bucureşti este consultarea inter-aliată pentru promovarea abordărilor comune ale statelor aliate participante, în beneficiul comunităţii euro-atlantice, ţinând cont de interesul special al ţărilor Europei Centrale şi de Est pentru asigurarea securităţii, stabilităţii şi prosperităţii de la Marea Baltică la Marea Neagră, şi de a dezvolta cooperarea regională în sprijinul obiectivelor NATO, în contextul evoluţiilor de securitate din Vecinătatea Estică şi Sudică.


Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a avut o întâlnire luni, 7 noiembrie, la sediul ministerului, cu Rose Gottemoeller, secretarul general adjunct al NATO, aflată în prima vizită oficială în România în această calitate.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat teme de actualitate de pe agenda Alianţei, cu accent pe evoluţiile regionale de securitate din zona Mării Negre şi pe procesele de implementare a deciziilor adoptate la Summit-ul NATO de la Varşovia şi la recenta reuniune ministerială NATO desfăşurată la sfârşitul lunii octombrie, la Bruxelles. Au evaluat demersurile aliate în direcţia asigurării unei prezenţe înaintate a NATO pe flancul estic, insistând asupra importanţei intensificării eforturilor în vederea implementării eficiente şi la termenele agreate a deciziilor cu privire la prezenţa înaintată adaptată în partea de sud a flancului estic.

În context, ministrul Mihnea Motoc a informat cu privire la stadiul implementării iniţiativelor României în domeniile terestru, aerian şi maritim şi contribuţiile importante ale statelor aliate anunţate, în acest sens, la reuniunea miniştrilor apărării din octombrie. De asemenea, a punctat importanţa Mării Negre pentru întreaga securitate şi stabilitate euro-atlantică, subliniind totodată necesitatea avansării rapide a acţiunilor autorităţilor militare şi politice ale NATO, în vederea pregătirii deciziilor concrete cu privire la măsurile din domeniul maritim, ce urmează să fie adoptate la ministeriala apărării din februarie 2017.

Oficialul NATO a subliniat interesul pentru menţinerea unităţii, eficienţei şi solidarităţii aliate, în actualul context de securitate deosebit de complex. A reconfirmat sprijinul politic şi atenţia sporită acordată de NATO prezenţei înaintate din sud-est, în direcţia asigurării unui răspuns solid şi adaptat la ameninţările şi provocările de securitate specifice pentru regiunea Mării Negre.

A apreciat angajamentul de substanţă al României în proiectele şi iniţiativele Alianţei. În contextul general al adaptării NATO la noul mediu de securitate, a  insistat asupra necesităţii  alocării resurselor bugetare pentru consolidarea capabilităţilor de apărare (2% din PIB), în vederea demonstrării credibilităţii Alianței şi întăririi legăturii transatlantice.


Rose Gottemoeller a fost învestită în 17 octombrie în funcţia de secretar general adjunct al NATO – a doua cea mai importantă poziţie de conducere din cadrul alianţei militare occidentale. Anterior, aceasta a ocupat funcţia de responsabil cu Controlul Armelor şi Securitatea Internaţională la Departamentul de Stat al SUA.

Gottemoeller este prima femeie care ocupă funcţia de secretar general adjunct al NATO.

Rose Gottemoeller, prima femeie in conducerea NATO

 

 

8 COMMENTS

 1. Nu imi place stilul Danei de a face jurnalism. Din punctul meu de vedere , un adevarat jurnalist trebuie sa fie ca un profesor in sala de clasa. El trebuie sa conduca discutia de asa maniera incat sa nu aiba preferinte vizibile pentru ceilalti . Chiar daca le are, trebuie sa le pastreze pentru el. Eu m-as simti jignita sa merg intr-un loc unde stiu bine ce crede despre mine si colectivitatea din care fac parte cel ce m-a invitat acolo. De ce sa ma umilesc ducandu-ma sa discutam degeaba ? Ce incredere sa am eu in judecata unui asemenea specimen cand stiu ca el nu il plce pe x , y sau z doar pentru ca nu are aceleasi idei ? El trebuie sa prezinte faptele OBIECTIV si sa ma lase pe mine sa decid ceea ce trebuie sa fac. Nu imi place ” mancarea mestecata de altii ” .Imi pare rau , dar nu ma voi uita la Dana Grecu

  • tarziu, foarte tarziu. personal de mult timp nu mai ma uit la emisiunea ei. de ce? pentru mine jurnalismul nu e tot una cu tatismul! iar maniera in care se comporta ea in emisiune, maniera in care isi jigneste invitatii( in special pe cei de la un anumit partid), nu inseamna jurnalism. sa fi moderator al unei emisiuni inseamna altceva decat face ea. atunci cand esti sustinatoarea unui partid dar esti si moderatorul unei emisiuni normal ar fi sa incerci sa fi jurnalist deontolog adica echidistant. poate sa se supere r.t. pana nu mai poate, poate sari in apararea colegei cat vrea dar ar fi bine sa se uite si pe alte forumuri si sa vada ca foarte multi spun exact acelasi lucru.pana la urma i-am urmat sfatul lui mircea badea si am folosit telecomanda.

 2. Serios!
  Nu prea cred! O să vă convingeţi dacă până acum intuiţia nu a foat pe aceeaşi lungime de undă!
  Nu sunt pro rus sau pro vest, trăim în patria asta nenorocită de lacheii mincinoşi şi lacomi !

 3. Cele mai mari provocari de securitate la adresa securitatii Patriei mele vin din interior iar, ce considera OTAN ca sunt provocari la adresa ei, sa fie sanatoasa.
  “… Eu? Îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul…
  Şi de-aceea tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul,
  Mi-e prieten numai mie, iară ţie duşman este,
  Duşmănit vei fi de toate, făr-a prinde chiar de veste;
  N-avem oşti, dară iubirea de moşie e un zid
  Care nu se-nfiorează de-a ta faimă, …” Unchiule, nu ne baga in belele !

 4. ma speriasem!!! credeam ca amenintarea vine de la ISIS. Da acum m-am linistit ca ne-a explicat NATO care e cea mai mare amenintare. Pfiu…

  • da acum m-am linistit: Dna in cauza activa la comisia atomica americana atunci cand ne-a zis si ca Saddam ar avea capacitati nucleare, deci tot doamna respectiva le-a zis americanilor practic de unde vine “marea provocare” a sua: din deshert!
   depinde cat de chiori suntem si ne facem ca nu vedem cum se schitzeaza un nou conflict, se pare doar ca de data asta e unu mai smecher ca Brejnev in partea cealalta

 5. de fapt ce inseamna aceasta intarire a flancului estic si sud-estic? rusia reprezinta principalul inamic al nato? ce aflam din mass media internationala in ultimele zile? ca rusii au o racheta care poate transporta vreo 16 ogive nucleare si care este superioara celor din dotarea tarilor nato. mai aflam ca au un nou tanc, nu cel de la celebra parada militara. iarasi fara adversar printre cele din doatrea armetelor tarilor nato. in acelasi timp din preentarea inzestrarii armetelor din principalele 10 tari ale lumii totusi rusii nu stau chiar atat de bine. pe de alta parte personal imi pun intrebarea qui prodest razboiul din irak si afganistan. ce se intampla in tarile alea nu arata ca s-ar fi imbunatatit viata locuitorilor, ca razboiul pare ca nu se mai sfarseste. ce sa mai zic de siria? pana la urma unde sunt celebrele arme de distrugere in masa ale lui sadamm ca au trecut o gramada de ani de la invadarea irakului si nu le mai gaseste nimeni. talibanii aia tot omoara soldati straini prezenti in afganistan, tot provoca ranirea altora, tot fac atentate, civilii tot isi pierd viata ba omorati de atentatele talibanilor ba cad “victime colaterale” ale bombardamentelor americane. si atunci ce a adus bun razboaiele astea? cati oameni au murit dupa atatia ani si inca vor muri? de ce nu sunt lichidati talibanii astia? dar membrii isis? dupa atatea zile de la “cucerirea” orasului mosul inca se duc lupte, inca se chinuie sa cucereasca aeroportul, inca sunt victime si…?

Leave a Reply