Comisia Europeană, prin vocea Comisarului European pentru Politică Regională, Corina Creţu, a confirmat astăzi, într-un răspuns formulat la interpelarea eurodeputatului PSD Victor Boştinaru, faptul că pentru perioada de programare 2014-2020, nivelul de rambursare este zero.

Conform Comisarului european Corina Creţu: „În ceea ce priveşte perioada 2014-2020, nivelul de rambursare este zero pentru Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european şi Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime, având în vedere faptul că nu au fost depuse cereri de plată de către România. În ceea ce priveşte Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, a fost rambursat un total de 288,9 milioane de euro.

Totodată, se mai arată în răspunsul primit din partea Comisiei Europene: „În anul 2016, România a primit rambursări pentru perioada 2007-2013 care se ridică la un total de 3,9 miliarde de euro pentru cele patru fonduri. Tot în 2016, au fost efectuate plăţi în avans totale de 722 de milioane EUR pentru perioada 2014-2020, pe lângă cele 288,9 milioane EUR rambursate în cadrul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală.”

Conform eurodeputatului Victor Boştinaru: „Fostul Ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a minţit cetăţenii români atunci când a avansat cifrele de absorbţie pentru perioada 2014-2020. Avansurile totale de 722 de milioane de Euro, pe care Comisia Europeană le-a acordat României, avansuri care se acordă la fiecare început al unui exerciţiu bugetar, nu reprezintă nici absorbţie, nici plăţi efective şi nici rambursări. Nici măcar pentru cele 3,9 miliarde de euro pentru 2007-2013, guvernul tehnocrat nu poate să-şi aroge merite, pentru simplul motiv că acest exerciţiu s-a încheiat la 31 decembrie 2015.

Guvernul condus de Dacian Cioloş a eşuat lamentabil acolo unde aşteptările erau cele mai mari: absorbţia fondurilor structurale şi de investiţii. Însă, mai mult decât atât, prin întârzierile inexplicabile şi inacceptabile în acreditarea Autorităţilor de Management, plăţile din partea Comisiei Europene vor începe abia din a doua jumătate a anului 2017. Dacă în perioada 2012 – 2015, evaluările Ministerului Fondurilor Europene arătau că PIB-ul României a crescut cu 7,5% graţie fondurilor europene şi a perioadei de vârf în rambursări de la Comisia Europeană, ne putem întreba care vor fi pierderile înregistrate în 2 ani şi jumătate de absorbţie zero?”

 

11 COMMENTS

  1. Mai mult decat sa ne intinda o mana UE nu poate face.
    Din pacate sunt multe cozi de topor, obedienti unor alte interese in frunte cu “comisarul” de acasa.

  2. Al treilea sex deci …să se înscrie și Funeriu că se încadrează 😀 Un coleg de gen neutru a distrus învățământu 😀

  3. Cum zero fonduri europene dacă până anul trecut se băga vastul din plin? I-au prins frica pentru furat?

  4. surprize surprize. dupa ce am aflat ca sorosistul julien primeste 8500 euro pe luna de la comisia europeana aflam acum ca mai primeste niste mii de euro si de la banca mondiala. iar o javra basisto-penelista se sparge in figuri la o televiziune sa-i ia aparea. acelasi nesimtit care a vota cu 10 maini taierile de salarii cand il pupa in cur pe baseala, urla acum ca un apucat ca recentele modificari la ordonanta guvernului privind salariile bugetare a fost adoptata prin furt la vot neexistand numarul necesar pentru aprobare. pentru javra asta basisto penelista pe numele ei cezar preda( dar toti nesimtitii astia infrunte cu sefa lor au mintea intoxicata de basism) taierile salariilor si pensiilor prin furt la numarare practicata de o alta penala ocolita de procurorii dna, celebra roberta anastase, e comparata cu marirea adoptata azi in parlament? nesimtirea crasa a basisto-penelistilor arata gradul de nemernicie la care au ajuns penalii astia ocoliti atata timp de anchete. si totusi alde pieleanu mai scoate din joben o gramada de procente pentru hotii astia. nu cred ca mai exista atatia romani manipulati incat sa-i voteze pe nemernicii astia dar in tara asta totul e posibil si iar vom vedea cum manipulatii ies in strada apoi sa-si ceara drepturile???!!!

  5. Ciolos , un om sters , fara nerv de conducator ,in schimb ascultator de sefi , omul manevra, usor de manipulat ,cu gand si fapt spre aplecare si supunere ,el este omul lui Iohanis si al streinilor de tara. Bajbaie in conducerea ministerelor si in activitatea de primministru, arata ca ne fiind atasat de viata politica dar este manjit total de politica corupta . Omul lui zero .

Leave a Reply