Cheltuielile militare ale Rusiei s-au diminuat în 2017, potrivit unui raport al Institutului Internaţional de Cercetare asupra Păcii de la Stockholm (SIPRI) făcut public miercuri, o premieră în ultimii 20 de ani, din cauza sancţiunilor economice impuse ţării, relatează AFP.

Rusia, care în 2016 avea al treilea buget, a coborât din nou pe poziţia a patra, în 2017. Cheltuielile sale militare au scăzut cu 20%, la 66,3 miliarde de dolari. Ţara a înregistrat ultima sa scădere în 1998, an în care se confrunta cu o importantă criză financiară.

“Modernizarea militară rămâne o prioritate în Rusia, dar bugetul militar a fost limitat de dificultăţile economice pe care le cunoaşte ţara din 2014”, a explicat Siemon Wezeman, cercetător la SIPRI. Wezeman se referă în special la sancţiunile economice impuse din 2014 de statele occidentale Rusiei, în legătură cu conflictul ucrainean.

Până în 2016, bugetul Moscovei consacrat apărării era ferit de tăierile bugetare întreprinse în alte sectoare, precum educaţia sau infrastructura.

“Nu mai este posibilă menţinerea sectorului apărării la un nivel ridicat, nici progresul acestuia”, a adăugat cercetătorul.

Acest raport vine în timp ce confruntarea între occidentali şi Moscova atinge niveluri neegalate de la finalul Războiului Rece, în special după otrăvirea, pe 4 martie, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie şi loviturile SUA, Franţei şi Regatului Unit, pe 14 aprilie, contra regimului de la Damasc, aliat al Rusiei, ca ripostă la un presupus atac chimic, notează AFP.

Cei 29 de membri ai NATO au cheltuit împreună 900 de miliarde de dolari pentru apărarea lor, în 2017, adică 52% din cheltuielile mondiale.

Cheltuielile militare în Europa Centrală şi de Vest au crescut cu 12% şi, respectiv, 1,7%, în parte din cauza ameninţării ruse crescânde.

Statele Unite rămân ţara care cheltuie cel mai mult, cu 610 miliarde de dolari investiţi în apărare în 2017.

Urmează apoi China, Arabia Saudită, Rusia, India, Franţa, Regatul Unit şi Japonia, care, toate şapte, au cheltuit împreună 578 miliarde pentru apărarea lor în 2017, adică mai puţin decât Statele Unite singure.

Totodată, India revine pe locul al cincilea în clasament, în detrimentul Franţei, retrogradată pe poziţia a şasea.

Pe ansamblul anului 2017, cheltuielile militare mondiale s-au ridicat la 1.739 miliarde dolari, o creştere de 1,1%. faţă de anul anterior, scrie Agerpres.

 

3 COMMENTS

  1. Pentru echidistanta, ce a facut Presedintele legat de abuzurile din Justitie ? A spus ca nu-l intereseaza. De ce-l intereseaza doar o parte a medaliei ? Intrebare retorica.

  2. Nu-i mai bine de Costa Bica, pardon Rica, că n-are armată! Din 1949 de când au trecut în Constituție acest aspect, n-au fost invadați nici de ruși nici de americani ci colac peste pupăză de „penalii” noștrii!

Leave a Reply