Analistul Bogdan Chirieac lanseaza pe www.dcnews.ro un avertisment foarte dur:

Urgia vine din bănci

România e în concediu. 470 miliarde de euro este valoarea creditelor neperformante din băncile europene, scrie Bloomberg. Autoritatea bancară europeană este mult mai pesimistă: creditele neperformante ar atinge 790 miliarde de euro. Din acestea, 380 miliarde euro sunt numai creditele neperfomante din Italia, țara care se îndreaptă spre faliment bancar.

Zilele trecute, Curtea Europeană de Justiție a stabilit că experimentul din Cipru, de acum 4 ani, este legal. Adică, băncile pot fi salvate de la faliment sau, mă rog, se poate încerca acest lucru cu banii deponenților. Cu alte cuvinte, în Cipru, peste noapte, principalele bănci au naţionalizat până la 90% din depozitele bancare ale clienților. În schimb, aceștia au primit acțiuni la bancă, adică hârtii fără valoare. Întrebarea pusă de juriștii europeni a fost: dacă depozitul bancar, care înseamnă proprietate, poate fi naționalizat peste noapte și fără a primi în schimb compensații, de ce nu s-ar putea face același lucru și cu bunurile imobiliare, de exemplu case și terenuri sau orice altceva, mergând până la tablouri și bijuterii. Controversa a fost tranșată, cum vă spuneam, de Curtea Europeană de Justiție, care a spus că e în regulă ca banca să pună mâna pe economiile cetățenilor.

Veți întreba ce treabă are România cu creditele neperformante ale băncilor europene. De curând, Deutsche Bank, aflată și ea în dificultate, a închis 200 de filiale și a dat afară mii de bancheri. Or să se descurce nemții, veți spune. Practic, tot sistemul bancar românesc este cu capital străin. Cea mai mare bancă italiană, Unicredit, aflată în mare dificultate acasă, este cel mai mare investitor în Europa centrală și de est, inclusiv în România. Cu alte cuvinte, când se prăbușește mama, fiica din România nu are cum să o ducă bine.

Grație BNR, sistemul bancar românesc, mult mai mic decât cele din alte state europene, este, totuși, solid. Mugur Isărescu a reușit să-și impună regulile și să se facă respectat de partenerii străini. În cazul unui colaps european, să nu ne mințim: România nu are cum să scape.

Un colaps bancar european va atrage după sine o criza economică comparabilă cu cea din 2008. Când băncile nu mai creditează, cererea scade, producția se diminuează, crește şomajul, adică cresc cheltuielile statului și scad încasările. Totul intră într-un cerc vicios.

Unii se încăpățânează să considere România o țară coruptă. Ce ar putea spune italienii, cu 380 miliarde de euro credite neperformante? Câtă corupție o fi fost acolo? Italia nu este singura țară în dificultate. În presa economică europeană se spune că băncile Franței sunt în faliment. Se înțelege că nici Spania nu o duce prea bine, dar șocul mare l-a constituit Deutsche Bank, germanii temându-se practic să sape mai adânc în băncile lor, fiindcă se îngrozesc de ce ar putea găsi.

Probabil că, de la al Doilea Război Mondial încoace, Europa nu a mai trecut printr-o asemenea criză. Miza băncilor va exploda în toamnă, cu toate consecințele economice posibile. Criza de securitate este înspăimântătoare. Teama de atentate ține militari înarmați pe străzile din Paris și Berlin. Islamizarea Turciei și a Mării Negre este deja o chestiune de timp. Întrebarea nu mai este dacă Turcia va deveni o dictatură, ci când: anul acesta sau anul viitor. În Ucraina, Putin a reînceput războiul. Pentru el este un moment bun de a-și definitiva reîmpărţirea teritoriului acestei țări.

România este deja devastată. Politic, ea se află într-o criză profundă, din noiembrie anul trecut, când marile partide politice și-au arătat limitele și au acceptat un guvern cu inși aduși de nicăieri și care au dus România niciunde.

Romania are zero absorbție de fonduri europene și s-ar putea ca pe viitor ele să nu mai existe. Nici nu mai este clar acum dacă nu cumva britanicii s-au salvat cu ieșirea din UE înainte de prăbușirea băncilor. Investițiile străine nu au cum să vină într-o țară unde cuvântul cel mai des rostit este corupție, iar lumea are mare grijă de banii săi în aceste vremuri.

În faţa provocărilor, guvernul Cioloş nu are nicio viziune. Acest lucru nu trebuie să ne mire. Problema este că nici partidele politice nu vin cu nicio abordare. Numai promisiuni populiste ce țin de campania electorală pentru alegerile din 5 decembrie.

Toată lumea se bate pentru a forma viitorul guvern al României. Nu au înțeles nici în 2008 cu ce urmau să se confrunte, par să nu înțeleagă nici astăzi.

Doar o minune ar putea împiedica România anul viitor să treacă prin cea mai profundă criză economică de după 1989.

 

21 COMMENTS

  1. Printre randuri citesc cu totul altceva. Citesc razboi, si sper sa fi interpretat cu totul eronat ce-am inteles. Ma intereseaza ce masuri de contracarare au luat autoritatile romane, ca socul sa fie cat mai bland.

    • Citez de mai sus: Zilele trecute, Curtea Europeană de Justiție a stabilit că experimentul din Cipru, de acum 4 ani, este legal. Adică, băncile pot fi salvate de la faliment sau, mă rog, se poate încerca acest lucru cu banii deponenților.
      NU , NU este legal pentru ca existau niste sume minime garantate si aceste sume nu au fost respectate. Depunatorii au fost inselati.
      Daca atunci cand depui bani la banca ti s-ar spune ca orice suma depui e pe riscul tau la fel ca atunci cand cumperi bonduri sau actiuni atunci ar fi legal.
      Ar terbui sa fie atunci afise la banca care sa spuna: Orice depunere este pe riscul dvs. Sumele depuse nu sunt garantate.
      ——–
      Statul capitalsit a ajuns la acelasi nivel de praduitor ca cel comunist, de fapt am intrat in alta forma de stat dar n-am sa-i dau numele.
      Faptul ca dai legi in care jaful devine legal, faptul ca acoperi jaful cu termeni gen “daca este risc sistemic atunci va luam banii ” nu te face nici stat de drept nici avansat nici civilizat.

    • La 5-7 ani in sistemul capitalist are loc o criza economica. Ea apare in urma unor speculatii finaciare care ajung la extrem si care se prabusesc ca intr-un joc piramidal.
      Inainte de criza niste baieti smekeri fac multi bani in timp ce toti ceilalati traiesc intr-o iluzie: ca economia o duce bine la infinit, ca or sa fie joburi la infinit, si ca atare putem sa cumparam si sa cumparam si sa ne indatoram pe zeci de ani. Cumparaturile imping productia si nr de angajati la nivele mult prea mari si nesustenabile. Caritas.
      Anul asta sau la anul probabil in toamna o noua criza v-a lovi. Fiti pregatiti.

  2. Da,alarmistul Chireac precum un soldat islamist si-a detonat dinamita de la brau crezand ca impresioneaza pe cineva.Acum ce sa facem sa navalim in banci sa ne retragem banii ca disperatii ? Cu siguranta ca o hotarare a unei instante oricat de mari ar fi ea poate fi urmata in urma unor analize de alte masuri prin care bancile isi vor proteja deponentii doar Ceausescu lua de la toti ca sa aiba cu ce tine in picioare gigantii industriali !

  3. Cu cata seninatate se vorbeste despre nationalizarea economiilor populatiei ?! Aici nu mai este abuz si incalcarea flagranta a unor drepturi ? Sau bancherii, stapanii lumii au voie orice ?! Aceasta este lumea stramba in care traim.

    • E o incurajare ca cetatenii sa-si scoata economiile de la banci pentru ca si asa dobanda este infima. Sa mai si pierzi banii munciti cu truda, nu furati e cam … nasol.

  4. Da , da , da , acest mare , mare guru al vremurilor prezente si viitoare , care poate sa prevada si cel mai mic, mic , mic dezastru ce apare in oricare din cele patru orizonturi ale lumii , poate sa aiba dreptate cu conditia ca el sa se intample !

  5. Se va dezvolta piata imobiliara in loc sa-mi tin banii in banca voi cumpara apartamente pe care le voi inchiria,vor scadea astfel si chiriile iar proprietarul este sigur ca nu-i mai ia nimeni banii depusi.Ar trebui totusi sa se instituie o regula asupra depozitelor de pana in 50.000 euro (o cifra la intamplare) aici sa nu se poata umbla evident din motive sociale.Domnul Chireac este catastroficul de serviciu cand e sa vina o nenorocire ea vine fara sa stie (aproape) nimeni

    • nu exista motiv social pt 50.000 euro, stai linistit. Crezi ca daca in Cipru s-a putut instrainarea avutiei personale, o sa se impiedice de Romania cineva?

      • In Cipru in principiu aveau conturi baietii bazati nu amarastenii.In principiu insa ai dreptate daca se merge pe modelul Cipru nu se vor face exceptii dar tocmai asta e rolul BNR sa impiedice astfel de golanii.

        • Bank of Cyprus este in proportie majoritara a unui oligarh/miliardar rus. proprietarul a doua dintre primele trei tabloruri cele mai scumpe vandute ever in lume. deci – unul din baietii destepti, cum ii zici tu. La Bank of Cyprus muuuulti baieti destepti din fosta URSS au conturi! si uite ca s-a putut! asta inseamna nu ca statul i-a lucrat ci ca unii baieti mai destepti i-au lucrat pe alti baieti “doar” destepti 🙂
          la fel si in Romania sau aiurea

    • Dnul Chiriac nu ghiceste in cafea. Se uita la niste cifre, la niste credite neperformante fabuloase.
      Astea indica big trouble ahead…

  6. Te rugam nu fii profet!Eventual spune cum ne salvam/ocolim/evitam pericolul, poti? Cu restul te intelegem…asta e lumea in care te simti bine!

  7. Pai dosarele politice facute de Iohannis,Kiovesi si toate slugile lor nu ne salveaza? Criza nu poate fi arestata preventiv si pusa sub sechestru pentru prejudicii? Dar daca s-ar baga la beci cat mai repede incompetenta unor tovarasi care au vrut toata puterea si nu au facut decat prapad si ticalosie?Cand se va da puscarie pe bune, pentru incompetenta?Ca pentru coruptie este pe alese si fara recuperari iar pana si Cocosi cocoseste liber iar la beci cu “definitiva” stau altii in locul lui.

  8. Cand vine comisarul cu fondurile europene si nu intelege de ce guvernarea Ciolos-Iohannis nu se deranjeaza sa scoata niciun euro din fondurile europene,ce se poate intelege? Pentru cine lucreaza regimul priceput numai la intocmiri de dosare politice in timp ce criza bate la usa? Cand o incepe caderea degeaba ne mai lamentam,o sa ramanem sa ne etalam arhiva de injuraturi celebre, iar Iohannis o sa fuga cu nevasta la Miami s-au in excursie pe urmele lui Carol al doilea.

  9. … un exercitiu care merita incercat.N-ar fi rau sa va faceti timp si sa parcurgeti 1.000 de pasi oriunde in zona in care locuiti.Pe parcursul acestui traseu de 1.000 de pasi sa analizati cu atentie ceea ce se afla sub talpile dumneavostra si in jurul dumneavoastra.Puteti nota, fotografia, tine minte, etc.Dupa parcurgerea distantei mergeti acasa si analizati la rece daca ceea ce ati vazut, simtit, observat, etc. este pentru confortul dvs., pentru siguranta dvs., facut din respect pentru dvs. ca si platitor de taxe si cetatean.Concluzia sa o ganditi in asa fel incat sa poata fi extrapolata la nivel macro al tarii in care traiti, iar de aici o sa ajungeti la o concluzie cat de cat realista: mai are RO vreo sansa, sau nu mai are?Ca in astia 1.000 de pasi se reflecta situatia reala a tarii in care traim.

  10. Aproape ca il crezusem pe Chireac, pana cand a adus in discutie paralela cu anul 2008. De parca atunci a fost criza economica pentru Romania, provocata de criza economica mondiala. Daca Chireac era un analist serios, ar fi stiut ca acea criza a fost creata artificial in Romania, de basescu si guvernul Boc. Motivatia lor e necunoscuta, poate au vrut sa faca pe plac FMI-ului si Vestului in general, ca sa apara ca doi catelusi obedienti, sau poate au primit ceva in schimb pentru scaderea drastica a salariilor, pensiilor, indemnizatiilor pentru mame, inchiderea spitalelor si gonirea cetatenilor romani in afara granitelor, etc. Pana acum, vedem ca au primit imunitate in fata justitiei. Si-au facut treaba bine. Si acum imi spune mie Chireac ca nu a inteles guvernul din 2008? Hai ma Chireac, nu mai fa pe niznaiu, ca stii si tu cum a fost de fapt.
    https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2016/07/23/debandada-mondiala-din-sua-turcia-si-europa-si-cum-afecteaza-ea-romania/

  11. In opinia mea, articolul pare scris intr-o maniera usor tendentioasa. Nu-mi permit a afirma (nici macar a insinua) ca statul de drept are agenti sub acoperire in presa. Nici nu cred c-a avut vreodata! De-a lungul vremii, diversi jurnalisti malitiosi si carcotasi au incercat a sugera potentiale legaturi ale serviciilor cu presa (STS, SRI etc, ordinea e aleatorie). E multa ura si-n aceasta breasla! Si multa invidie. Repet, acestor zvonuri, eu nu le-am dat crezare nicodata! Totusi, pt. rigurozitate, haideti sa detaliem putin chestiunea celor 2 banci falimentare (“[…] Cu alte cuvinte, în Cipru, peste noapte, principalele banci au nationalizat pana la 90% din depozitele bancare ale clientilor. In schimb, acestia au primit actiuni la banca, adica hartii fara valoare etc.”), cu sprijinul unei publicatii de specialitate: <> Clar, curat, ca argintul strecurat. Si cu toata dragostea!

  12. Din pacate, articolul a aparut incomplet (si pare fara sens). Originalul arata astfel: In opinia mea, articolul pare scris intr-o maniera usor tendentioasa. Nu-mi permit a afirma (nici macar a insinua) ca statul de drept are agenti sub acoperire in presa. Nici nu cred c-a avut vreodata! De-a lungul vremii, diversi jurnalisti malitiosi si carcotasi au incercat sa sugereze potentiale legaturi ale serviciilor cu presa (STS, SRI etc, ordinea e aleatorie). E multa ura si-n aceasta breasla! Si multa invidie. Repet, acestor zvonuri, eu nu le-am dat crezare nicodata! Totusi, pt. rigurozitate, haideti sa detaliem putin chestiunea celor 2 banci falimentare (“[…] Cu alte cuvinte, în Cipru, peste noapte, principalele banci au nationalizat pana la 90% din depozitele bancare ale clientilor. In schimb, acestia au primit actiuni la banca, adica hartii fara valoare etc.”): In June 2012 Cyprus applied to the EU for financial assistance to recapitalise Bank of Cyprus and Cyprus Popular Bank which, like many banks in Europe, faced financial difficulties owing to the fall-out from the Greek financial crisis and the EU’s dismal handling of that crisis resulting in the ‘haircut’ of Greek government bonds, causing the two banks huge losses. The EU initially agreed to provide bank recapitalisation assistance as it was necessary to safeguard the Eurozone, but in March 2013 the European Commission and the European Central Bank relented and set new conditions for providing financial assistance that involved depriving depositors of Cyprus Popular Bank (Laiki Bank) of all their savings – except the government-guaranteed amount of €100,000 – and in the case of Bank of Cyprus of 47% of uninsured deposits. Clar, curat, ca argintul strecurat. Si cu toata dragostea!

Leave a Reply