Statul roman, prin Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie, a pierdut procesul cu ENEL de la Curtea de Arbitraj de la Paris, potrivit unor surse din domeniu. Reamintim ca statul roman se judeca, la Curtea de Arbitraj de la Paris, cu ENEL, pentru a recupera prejudicii produse in urma privatizarii Electrica Muntenia Sud de circa 1,3 miliarde de euro (800 de milioane de euro plus dobanzi de peste 400 de milioane de euro). Si nu doar ca a pierdut si nu a obtinut niciun euro din miliardul cerut, dar statul roman a fost obligat in instanta sa plateasca si cheltuieli de judecata de 1,5 milioane de euro.

Mai exact, a cerut despagubiri de la Enel de 834,2 milioane de euro si de 378,6 milioane de lei pentru nerespectarea contractului de privatizare a filialei Electrica Muntenia Sud.

Suma pretinsa in insanta reprezenta prejudicii constatate de Curtea de Conturi in urma unor controale realizate in 2012 si 2013. Au mai fost procese si cu ceilalti investitori de la companiile de distributie, insa statul roman nu a fost capabil sa le castige. A mai ramas doar un proces pe rol, cel mai important, de altfel: cel cu Enel in cazul privatizarii Electrica Muntenia Sud. Initial, statul roman a fost reprezentat in acest proces inceput in 2013 de Electrica. In urma in 2014, Electrica s-a privatizat pe bursele de la Bucuresti si de la Londra, statul roman ajungand sa mai aiba o participatie de doar 48,78%. Inainte de listare s-a desprins din Electrica o societate numita Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE) care a preluat toate participatiile minoritare ale statului la companiile de distributie vandute catre ENEL, CEZ si E.ON. Automat, SAPE a preluat si litigiile dintre Electrica cu investitorii de la companiile de distributie.

Statul roman atat in perioada in care era reprezentat de Electrica, cat si in perioada in care a fost reprezentat de SAPE, a parut depasit de problema litigiilor de la Paris, scrie Hotnews. In noiembrie 2013, statul roman reprezentat atunci de Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj doua procese cu Enel in cazul neindeplinirii contractelor de privatizare ale Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Apoi, a fost procesul cu CEZ in care statul roman solicita despagubiri de peste 81 milioane de euro. Curtea de Arbitraj de la Paris a admis doar plata unor despagubiri de 5,7 milioane euro. Un alt proces a fost cel cu E.ON,  in cerea despagubiri de 33 milioane de euro pentru neindeplinirea obligatiilor de investitii post-privatizare. Si nu doar ca a pierdut, dar statul roman a fost obligat sa plateasca si cheltuieli de judecata de 2 milioane de euro.

7 COMMENTS

  1. titlul, un bun PR pt ENEl, si asa, pe stiri pozitive!
    bine, la fel de adevarat e si ca Statul roman PIERDE un proces cu ENEL. totul e chestie de optica…:)
    uraa! Am infrant!!!!!

    • Sa raspunda cine a semnat contractul de privatizare. E posibil sa existe clauze profund defavorabile statului roman si ‘ profund ‘ avantajoase ENEL.

  2. Astia fac ce vor cu noi iar, juristii probabil ca n-au fos cei mai pregatiti.
    Mai e o chestiune, marile regii nationale strategice nu trebuiau privatizate.

  3. S-au incalcat contracte si tot pagubitul pierde? Pai atunci NATIONALIZAREA!!! Pana cand sa stam la mana mafiotilor?

  4. Cu turcii,ungurii sau polonezii nu cred ca mafiotii europei isi permiteau astfel de magarii.Impreuna cu alesii nostri lasi si tradatori,au facut din Romania ciuca batailor si a pagubelor.Si dupa ce ne jefuiesc dupa cum doresc ei, ne spun atunci cand nu mai avem nimic: HEI “FRATE” ,BRANZA-I PE BANI.IA DE LA FMI DACA MAI AI CE SA DAI.

  5. Uraaaaa!
    🙂 🙂 Dovezi puternice pentru România un stat mafiot cu acte în regulă!
    ””’Importanţa SAPE derivă din faptul că societatea reprezintă statul român în procesele internaţionale de la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Paris. Până în prezent, s-au încheiat mai multe procese pe care statul le-a avut un investitorii de la
    companii de distribuţie a energiei şi toate trei au avut sentinţe defavorabile pentru România.””
    Mai poate spune cineva că România merge pe drumul distrugerii programate?
    Să nu vă mai aud lăudând performanţele care se dovedesc mincinoase în contul acestei patrii din care, vorb Udrei: fură care şi cum poate şi cu vechime din timpul comunismului, mai adaug eu: liber la munca la negru din care se fac bani en-gros! Nu mai urlaţi aiurea că realitatea din teren e alta!
    Nu cred!

Leave a Reply