O inventie extrem de valoroasa pe plan mondial, ce poate avea aplicatii atat in domeniul civil – sanatatea – sau in cel militar. Romanca Elena Morosan devine azi un nume important in lume !

 

==============

Un metal super-dur a fost creat în laborator de o echipa de cercetători americani condusă de românca Emilia Moroșan de la Universitatea Rice, Huston, prin topirea împreună a titanului și a aurului, obținându-se astfel cel mai dur aliaj cunoscut care se dovedește compatibil cu țesuturile vii, informează bbc.com citând un studiu publicat în revista ‘Science Advances’.

Materialulul nou creat este de patru ori mai rezistent decât titanul pur și are aplicații medicale, prelungind durata de viață a implanturilor, spun membri echipei de cercetători. În momentul de față, implanturile de genunchi și de șold convenționale trebuie să fie înlocuite din cauza uzurii după aproximativ 10 de ani.

Prof. Emilia Moroșan, de la Universitatea Rice, a declarat că echipa sa a făcut descoperirea în timp ce studia magneți neconvenționali realizați din titan și aur.

Noile materiale trebuie să fie transformate în pulberi pentru a verifica puritatea lor, dar noul aliaj obținut — beta-Ti3Au — a fost prea dur pentru a fi măcinat într-un mojar acoperit cu diamante.

Materialul “a arătat cea mai mare duritate dintre toate aliajele Ti-Au [titan-aur] și compușii lor, dar și comparativ cu multe alte aliaje din inginerie”, a spus Emilia Moroșan.

Ea a declarat că duritatea aliajului, împreună cu marea sa biocompatibilitate, face din el un “compus din generația următoare extinzând în mod substanțial durata de viață a implanturilor dentare și a protezelor articulare”.

Acesta poate avea, de asemenea, aplicații în industria de foraj, în cea a materialelor sportive și în multe alte domenii potențiale, a adăugat Emilia Moroșan.

Aliajul din aur-titan este un compus cu un aranjament particular al atomilor atunci când metalele sunt combinate la temperaturi ridicate, se menționează în studiu.

Titanul este unul dintre puținele metale în jurul cărora oasele umane sunt capabile să crească ferm, această proprietate permițându-i să fie utilizat pe scară largă în medicină și stomatologie, mai notează bbc.com.

Emilia Moroșan s-a născut în 1976, la Suceava. A terminat studiile la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și a obținut titlul de doctor în 2005 la Universitatea din Iowa. După ce a lucrat o perioadă de timp la Universitatea Princeton, a devenit profesor-asistent de fizică, astronomie și chimie la Rice University (Houston, Texas).

În anul 2010 cercetătoarea româncă a fost premiată de președintele american Barack Obama la gala Presidential Early Career Awards for Scientists and Engineers (PECASE), scrie Agerpres.

 

21 COMMENTS

 1. E doar o indianca, conform lui A. Nastase aflat sub privirile incantate al A. Stoicescu. Ce atata zarva pentru doamna Morosan? Avem nevoie de patrioti care stau in tara si voteaza la foc automat PSD :).

  • patriotii voteaza sa-si ia tara inapoi 😀 ponta era cu rusii, remember? ca si cum parintii lui Ponta ar locui in germania, ca si cum in Familia Ponta parintii i-au inoculat copilului, emigrand, ca nu e bine in tara ta. Va dati seama, nu? ca Iohannis a trait intr-o familie in care lumea abia astepta s-o taie din tara asta, asa cum au si facut parintii lui, nu? dar hei! tocmai el vrea sa-si ia tara inapoi!!

 2. Scurt, suntem buni, de nivel mondial. Din pacate nu reusim sa asuguram un mediu de cercetare propice in Romania.

  • nu cred ca suntem mai buni, asta era o propaganda comunicta, suntem doar foarte adaptabili la un sistem corect de cercetare. bravo ei ca a plecat din tara, altfel lumea medicala si saracii bolnavi n-ar fi putut beneficia de asemenea descoperire!
   bravo EI! sa fii patriot si sa-ti fie rusine cand iesi din tara e un fariseism identic cu cel gasit la oamenii care traverseaza pe trecerea de pietoni fara sa se uite daca vine o masina, doar pt ca stiu ca e dreptul lor. Ce sa zic, oameni care accepta ca pot ramane schiloditi pe viata dintr-un accident dar cu dreptatea in mana!!!!!

 3. …cu o floare nu se face primăvară întro ţară îmbibată de mafioţi, de escroci şi pupători de cururi 🙂

 4. Uite ca mai avem si vesti bune cu romani!Bravo lor ca isi mai gasec linistea in a cerceta, acolo unde se finanteza! Inconstienti am epuizat si picatura pe care o mai avem in zona asta. OK cu utilitatea in medicina, dar grozavia va veni din zona militara (ca tot sunt pusi pe distrugere)!

 5. Domnule Tudor, eliminati, va rog, ineptia “Un metal super-dur”. Un metal este un element chimic. Romanca nu a descoperit – si nu va descoperi, probabil, niciodata – un nou element chimic, fiindca meseria ei nu ii ofera conditiile necesare pentru asa ceva. Acolo e vorba despre un amestec de doua elemente chimice (un ALIAJ, fiind vorba de metale) in care elementul de noutate este doar PROPORTIA in care sint amestecate / aliate cele doua. Nu ca ar fi putin lucru, DIMPOTRIVA! Este, in mod clar, o descoperire revolutionara! Totusi, asa jurnalisti cum sintem, sa incercam, cit de cit, o rigoare a exprimarii!
  Am auzit, de nenumarate ori in ultima vreme, despre teroristi care alearga pe strazi cu MITRALIERA DUPA EI (SAU IN BRATE)! Dvs. stiti ce-i aia, nu ma indoiesc, dar sarmanele stiriste care difuzeaza asemenea informatii au impresia ca mitraliera e un pistolas un pic mai mare si nu-si dau seama ca baga lumea in sperieti.

   • Nelu, in Dex gasesti si definitia riguroasa, si variante sau intelesuri din vorbirea colocviala, de pe strada sau din familie. Practic, niciun metal in stare pura nu e folosit in uzul curent, doar aliaje. Totusi, lumea nu spune “dintr-un aliaj de …”, ceea ce ar corespunde strict adevarului stiintific, ci, mai simplu si mai putin pretentios (si exact), “din metal”
    La fel si cu obiectele pe care le definim a fi “de fier”. In realitate, ele nu sint de fier (pur), ci dintr-un aliaj de fier (de cele mai multe ori cu carbon)
    Sigur, in vorbirea de pe strada, nu are nimeni pretentia, evident deplasata, de a respecta niste rigori inutile ale exprimarii.
    Cind se vorbeste insa despre o DESCOPERIRE STIINTIFICA, si mai ales una care REVOLUTIONEAZA un anumit domeniu, nu mai putem folosi terminologia laxa din dormitor sau de pe strada, fiindca mesajul trebuie sa fie, de data asta, RIGUROS EXACT, iar nu aproximativ, din care fiecare sa inteleaga ce vrea sau ce crede.
    Intr-un dialog amical, eu as putea sa-ti zic “tati”, ceea ce nu inseamna vreun adevar riguros si legal. In fata unei instante juridice insa, sensuri de-astea, de DEX in familie, trebuie evitate si cuvintele trebuie sa pastreze sensul lor riguros. Altfel, cine stie ce naiba mai iese… Capisci?

 6. Felicitari romanco!Ne mandrim cu tine!Cat despre unele comentarii…ce sa zic?mai bine sa zic doar atat, cititi(ca e bine/corect scris) si bucurati-va pentru Emilia noastra,…puteti macar atat lucru?

Leave a Reply