Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a utilizat metode “brutale”, de multe ori “ineficiente”, pentru interogarea suspecţilor de terorism, inducând în eroare constant Preşedinţia şi Congresul privind informaţiile obţinute, conform raportului elaborat de Senatul SUA.

“În multe cazuri, au fost utilizate imediat cele mai agresive tehnici de interogare, în serie şi fără oprire”, precizează raportul.

cia

“Privarea de somn implica ţinerea deţinuţilor în stare de veghe până la 180 de ore, de obicei în picioare sau în poziţii incomode, chiar şi cu mâinile legate deasupra capului”, adaugă documentul, precizând că un suspect de terorism a murit de hipotermie după ce a fost ţinut “parţial dezbrăcat” pe o podea de beton.

Conform raportului, alţi deţinuţi au fost legaţi la ochi şi târâţi pe coridoarele penitenciarelor în timp ce erau loviţi cu picioarele şi pumnii de gardieni.
Mulţi deţinuţi supuşi tehnicilor brutale de interogare au suferit halucinaţii, stări paranoice, insomnii ori au avut tendinţa de a se automutila. Abu Zubaydah, unul dintre liderii reţelei teroriste Al-Qaida, a devenit inconştient după ce a fost supus tehnicii simulării înecului, precizează autorii raportului.

Potrivit documentului, elaborat de experţi ai Comisiei de Informaţii din Senatul SUA, “tehnicile de interogare utilizate CIA au fost mai brutale şi mult mai frecvente decât se cunoştea”.

Raportul aici : http://www.nytimes.com/interactive/2014/12/09/world/cia-torture-report-document.html

Conform The New York Times, programul de interogare aplicat de CIA nu a fost bine gestionat şi nu era monitorizat în mod adecvat. “Persoanele care au încălcat politicile CIA au fost trase foarte rar la răspundere. Agenţia Centrală de Informaţii a restricţionat accesul la informaţii, a refuzat să răspundă solicitărilor referitoare la programul de interogare, furnizând, uneori, informaţii false”, notează raportul. “CIA a indus în eroare membri ai Congresului şi reprezentanţi ai Casei Albe privind eficienţa şi amploarea utilizării tehnicilor dure de interogare”, continuă autorii raportului.

Conform documentului, cel puţin 26 de suspecţi de terorism au fost deţinuţi în mod ilegal, în contradicţie cu normele americane de încarcerare.

“CIA a oferit ilegal informaţii clasificate jurnaliştilor, exagerând succesul tehnicilor dure de interogare a suspecţilor de terorism, în scopul obţinerii susţinerii opiniei publice”, subliniază raportul.

Preşedintele american, Barack Obama, a denunţat utilizarea de către Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a unor metode “contrare” valorilor Statelor Unite.

Agenţia Centrală de Informaţii din SUA a comis erori utilizând tehnici brutale de interogare, admite directorul CIA, John Brennan, explicând însă că aceste metode au permis dejucarea unor comploturi teroriste după atentatele din 11 septembrie 2001.

“Au existat erori. Dar aceste tehnici brutale de interogare au permis obţinerea unor informaţii care au permis evitarea unor atentate, capturarea teroriştilor şi salvarea de vieţi omeneşti”, a spus Brennan.

 

10 COMMENTS

 1. Incepe o ancheta si in Romania despre inchisorile CIA de pe teritoriul tarii noastre si daca cumva la eventualele torturi petrecute in aceste inchisori au fost angajati si ofiteri ai serviciilor secrete romane in special din directia de informatii a armatei sau SIE?! Eventual ce politicieni romani au acoperit aceasta crima a CIA petrecuta ope teritoriul Romaniei intre anii 2003-2005! Adrian Nastase, Ion Iliescu, Traian Basescu plus toti sefii si ofiterii superiori din SRI, SIE, DIA o sa fie supusi unei anchete privind eventuala existenta a acestor inchisori pe teritoriul Romaniei?!
  Norica Nicolai cunoastea existenta acestor inchisori?!

  • problema se pune altfel: ce crime au facut eventualii teroristi contra civililor pasnici? oare daca acum ar fi prinsi membrii si trebuie tratati cu flori si bomboane? terorismul cum se combate? pai cand se face apologia terorismului cu copii de 10-12 ani inarmati cu ak 47 cam cum se comporta acestia cand devin mai mari? nu sunt de acord co torturi etc dar sa le acoperim sadismul sub sloganul noi suntem democrati si ii tratam pe teroristi cu cafea si dulciuri e prea de tot! chiar nu se observa ca asa zisele valori democratice nu face decat sa dezvolte radicalismul si terorismul? de la primavara araba sprijinita de sua si occident s-au daramat regimuri asa zis nedemocrate si i-au adus la putere pe islamisti si teroarea lor religioasa! o fi bine?

  • depinde cum privesti: dpdv al sustinatorilor asa zisei democratii americane crimele impotriva unor civili inseamna implementarea democratiei. daca o fac sarbii sunt crime de razboi contra minoritatilor din fostul spatiu iugoslav. cu aprobarea cui a intrat nato peste sarbi? cum presa democrata din occident si sua a aqcoperit cu buna stiinta faradelegile celorlati( ctroati musulmani kosovari) dand vina numai pe sarbi? pai in numele valorilorr si instaurarii democratiei!!!??? asa se incalca legile internationale asa se cauta justificari ale terorismului de stat sub faldurile democratiei. si totul sprijini de presa pupincurista atasata valorilor democratice nu?

 2. ups, am facut o eroare…
  asa zice si basescu, ca a facut erori
  asa zicea si nea nicu, ca “s-au facut” si erori
  asa zic toti. Dupa.
  Dupa care, nimic.

 3. Dupa atacul terorist de la 11 Sep 2001, cand Presedintele Bush a declarant razboi terorismului (“War on Terror”)promitand poporului American dreptate pana la capat (“we will bring those bastards to justice”) prin orice mijloace (“by any means necessary”) nu cred ca poporul American a crezut ca acest lucru se va face trimitand invitatii la ceai celor din Al-Qaida.

  Poporul American a vrut sange si CIA impreuna cu armata US au livrat.

  Intamplarea face ca in perioada 2000-2006 m-am aflat in state astfel ca am trait “first hand” cum se spune emotia acelor momente si tot ceea ce a urmat. Cu siguranta acum emotia acelor momente s-a estompat astfel ca probabil Senatul US a considerat ca este momentul oportun pentru a face public acest raport. Sa nu ne imbatam insa cu apa rece crezand ca nu s-a stiut din ziua unu despre ce este vorba. Despre actele de tortura s-a tot vorbit in US inca din 2004 (tin minte ca fost un scandal monstru dupa ce un filmulet facut de un soldat American in care se vedea tratamentul barbar la care erau supusi prizonierii la o baza din Irak a fost facut public – sa nu uitam ca in numele aceluiasi War on Terror, in 2003 trupele US au spulberat regimul Irakian al lui Saddam Hussein).

  Daca astazi niste capete trebuie sa cada pentru atrocitatile comise, vad acest demers mai degraba ca unul politic, de imagine, pentru a raspunde “indignarii” generatiei Facebook din America (care in 2001 inca nu mergea la scoala) – sa nu credem ca generatia Facebook din US este mult diferita de cea din Romania.
  Daca memoria nu-mi joaca feste, cred ca in perioada 2001-2004 curentul majoritar era ca “we should kill every single one of those bastards”.

  Ca o paranteza, legata de promteriste, tin minte ca pe una din televiziuni (nu mai tin minte sigur care, posibil Fox sau PBS) in zilele imediat urmatoare atentatului o prommterista al intreba usor isteric pe un arhitect ce anume ar trebui facut ca pe viitor sa nu mai vedem turnuri prabusindu-se – la care omul usor agasat i-a raspuns ca in primul rand sa nu mai avem avioane ce se izbesc in cladiri ceea ce mie mi s-a parut un raspuns de bun simt.

  Ca parere personala, faptul ca tortura ca mijloc de interogare este denuntata public este un lucru de salutat. Care vor fi implicatiile acestui raport asupra tehnicilor de interogare ale CIA pe timp de razboi si situatii de criza ramane de vazut.

 4. Exista multe filme care prezinta realitatile din SUA sub masca fictiunii. Unele au fost deja interzise… Deschideau ochii adormitilor.

  Am vazut de curand unul care in plan secundar prezenta o operatiune CIA care prin agentii infiltrati finanta grupari teroriste cu bani tratati cu substante radioactive (sau ceva de genul) care emiteau pe o anumita frecventa radio. In felul asta aflau cine le furniza armament. Asa de bine tineau urma banilor ca habar nu aveau ca multi din acesti bani erau folositi pentru a finanta atacuri teroriste pe teritoriul SUA. Sau poate nu ii interesa.

  Oricum, e fictiune 🙂

Leave a Reply