Polemica declansata intre cei doi responsabili politici de soarta Armatei Romane pe tema bugetului acestei institutii e lamurita deplin de statisticile oficiale. Basescu spune ca Ponta ar face bine sa dea bani Armatei, nu primarilor. Sa vedem care este statistica ultimilor 10 ani de bugetare militara.
Ca sa nu existe discutii, am preluat datele oficiale publicate de Banca Mondiala, organism ce monitorizeaza la virgula economia romanesca.
De cind Traian Basescu este presedinte al Romaniei, functie ce-i asigura alte doua competente constitutionale – acelea de comandant al Fortelor Armate si presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii – bugetul apararii a scazut constant si dramatic, pina la o limita de subzistenta.
Iata cifrele oficiale, cu procente din PIB alocate pe ani Armatei Romane :
2004 – 2,0 % din PIB
2005 – 2,0 din PIB
2006 – 1,8 %
2007 – 1,5 %
2008 – 1,5 %
2009 – 1,4 %
2010 – 1,3 %
2011 – 1,3 %
2012 – 1,4 %
2013 – 1,3%
Potrivit Bancii Mondiale, Produsul Intern Brut al Romaniei a fost in 2013 de 189,6 miliarde dolari = 144,7 miliarde Euro.
Datele pot fi gasite aici : http://data.worldbank.org/indicator/MS.MIL.XPND.GD.ZS
Asadar, cine minte si cine trebuia sa finanteze Armata Romana pentru a nu fi descoperita in plina criza regionala si continentala de securitate cu o inzestrare invechita si greu functionala?
Dupa 10 ani de mandat, presedintele CSAT Traian Basescu n-are nici o scuza pentru problemele serioase ale sistemului de aparare nationala. Mai mult, este direct responsabil pentru scaderea de la 2,0 la 1,3 din PIB a bugetului apararii, in termeni reali insemand sute de milioane de euro care n-au putut fi taiati din alta parte decit de la inzestrare, de vreme ce soldele si utilitatile trebuiau platite.
Sa spun cate probleme serioase in categoriile de forte – terestre, aeriene si navale – au generat aceste scaderi succesive de buget in cei 10 ani?
Sa reamintesc si ca soldele au fost taiate cu 25% iar pensiile militare desfiintate in 2010 prin decizia directa a marelui comandant constitutional?
Desi nu este nici pe departe suficienta pentru uriasele nevoie generate de jalea financiara a ultimilor 10 ani, anul acesta a existat o decizie a guvernului de suplimentare a fondurilor Armatei Romane cu 150 de milioane de Euro. Buni si aceia, sper ca care conduc destinele acestei institutii au inceput deja sa puna in aplicare planul concret pentru chetuirea acestor bani. Ar fi bine sa stim si domeniile exacte.
Cat despre acuzatiile lui Basescu si minciunile lui, acestea pot fi suportate cu greu in domeniul politic.
Cand vine insa vorba despre Armata Romana, exista limite peste care nu se poate trece.