Intr-un context in care avem crestere economica (deci mai multe miliarde de euro la buget) iar tara noastra are nevoie disperata de infrastructura moderna, Guvernul taie banii de investitii. Iar santierele de autostrazi, cai ferate sau spitale fie nu exista, fie se misca ingrozitor de incet !

Ziarul Financiar scrie : Cheltuielile cu salariile buge­ta­rilor au crescut în primul tri­mestrul din 2019 cu 29,9% com­parativ cu aceeaşi pe­rioa­dă a lui 2018, până la 24 mld. lei, iar cheltuielile cu asistenţa socială (unde sunt incluse şi pensiile) au avansat cu 34,9%, până la 28 de miliarde de lei. Pentru investiţii guvernul nu a alo­cat decât 3,2 miliarde de lei, în scădere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Guvernul a cheltuit cu salariile, în primele trei luni din an, cu 4,9 mld. lei (peste un miliard de euro) mai mult decât în primele trei luni din 2018: 24 de miliarde de lei în total. Pentru pensii cheltuiala a fost mai mare cu 3,6 miliarde de lei, în perioada amintită: 28 de miliarde de lei în total.

La venituri bugetare de 74 de miliarde de lei aceasta înseamnă 29,9% din totalul veniturilor în privinţa salariilor şi 34,9% din totalul veniturilor în privinţa cheltuielilor sociale. Împreună, aceste două capitole de cheltuieli din bugetul general consolidat înseamnă 64,8% din venituri, echivalentul a 5% din PIB-ul estimat pe 2019, de 1.022 miliarde de lei. Anul trecut cheltuielile pentru pensii şi salarii au însemnat pe primele trei luni din an 61,3% din venituri şi 4,7% din PIB-ul estimat de 924 mld. lei la acea vreme.

Şi, totuşi, deficitul bugetar a crescut încet, cu doar 266 de milioane de lei în martie faţă de februarie, de la 5,2 miliarde de lei până la 5,47 mld. lei, echivalent a 0,54% din PIB (0,52% din PIB în fe­brua­rie). Explicaţia este că, în vreme ce chel­tuielile de personal şi cele cu pensiile cresc puternic, scad alte cheltuieli din tabloul de chel­tuieli ale bugetului general con­soli­dat. Cheltuielile de capital sunt la trei luni în scădere cu 20%, an/an, doar 3,2 mld. lei faţă de 4 mld. lei în primele trei luni din 2018. Alte aproape 300 de mi­lioa­ne de lei au fost tă­ia­te din pro­gramele fi­nan­ţate în progra­me­le cu fonduri UE (minus 6,7%). Ca­pito­lul “alte chel­tu­ieli“ con­sem­nea­ză în primele trei luni, an/an, un minus de 556 mil. lei (minus 36,6%).

Pe ansamblu, cheltuielile au crescut în primele trei luni din an, an/an, cu 13,2%, în vreme ce veniturile au avansat cu 12,5%.

Veniturile bugetului general consolidat de 74,7 miliarde lei reprezintă 7,3% din PIB estimat de 1.022 mld. lei, ceea ce ar însemna venituri pe tot anul, dacă colectarea ar fi lineară, de sub 30% din PIB. De fapt aceasta este marea problemă a bugetului. Estimările de PIB cresc, dar veniturile bugetare nu le urmează – fie că PIB-ul este supraestimat, fie că neputinţa colectării persistă.

Pe componente, la venituri s-au înregistrat creşteri comparativ cu primul trimestru al anului precedent în cazul încasărilor din contribuţii de asigurări (plus 21,9%), accize (plus 16,8%), TVA (plus 14,8%). Potrivit Ministerului Finanţelor, încasările din contribuţiile de asigurări au fost influenţate de creşterea efectivului de salariaţi din economie, a câştigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar şi de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 14,8% faţă de realizările aceleiaşi perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 15,3 miliarde lei.

Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 8%.

Potrivit sursei citate, s-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii şi venit cu 16% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

4 COMMENTS

  1. Nu-i nimic ,ma mut la Ciugud !
    Chiar asa de naiv sa fi ,sa fi crezut ca,chiar guvernul PSD or sa faca investitii ? LoL

  2. Investitii? PSD? ALDE? Sigur ca da! Investitii in mituirea cu salarii, investitii in promisiuni goale tip PNDL pentru ca ‘sa se aleaga’ si sa ramana la conducere gasca asta furacioasa cu multiple incurcaturi in justitie. Ideea cu ‘wage led/driven growth’ este nu numai proasta, este de-a dreptul falimentara pentru o tara cu necesitatile de dezvoltare structurala economica ale Romaniei. Dar berbecul national se bucura la banutii care au amanetat si viitorul nepotilor actualilor copii.Asta este, felicitari pentru sprijinul nemijlocit acordat de A3.

Leave a Reply