„Dacă am pune în aplicare deciziile judecătoreşti din România, am fi într-o situaţie dificilă.“ Această afirmaţie halucinantă nu aparţine vreunui neica-nimeni, ignorant complet în materie de justiţie şi democraţie. Declaraţia, şocantă din punctul meu de vedere, a fost făcută de preşedintele României Traian Băsescu. Un personaj politic ce conduce o ţară membră a Uniunii Europene şi NATO. Sunt câteva repere şi valori fundamentale care ne-au adus în această importantă postură. Astăzi, prin intermediul actualei puteri, trăim un coşmar lung şi chinuitor. Majoritatea valorilor fundamentale, drepturilor şi libertăţilor sunt încălcate sau instigate a fi încălcate de la cel mai înalt nivel. Toate acumulările dificile din ultimii 20 de ani, cu inevitabile convulsii – mineriade, morţi, alegeri, abuzuri, mită electorală, sacrificii, reformă, concedieri, criterii, aquis comunitar şi altele -, au reuşit să ne ducă, târâş-grăpiş, în zona democraţiei. Evident că pentru plusurile, dar mai ales minusurile României de azi, fiecare preşedinte sau prim-ministru din trecut are o responsabilitate. Ion Iliescu, Petre Roman, Theodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu, Emil Constantinescu, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu, Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu. Consider însă că Traian Băsescu reprezintă un caz aparte. Unul mai grav, de terapie intensivă, ca să vorbim în termeni medicali.
Se spune îndeobşte că aceia care intră în conflict cu legea sunt contravenienţi sau infractori. N-am să merg până acolo încât să spun că titularul de la Cotroceni este un infractor. Acest calificativ îl acord fără reţinere protejatei sale, Roberta Anastase. Este însă în comportamentul lui Traian Băsescu un fapt care-l face incompatibil cu democraţia şi funcţia pe care o deţine. Când instigi populaţia de la cel mai înalt nivel să nu mai respecte justiţia şi deciziile ei, încalci grav Constituţia şi pentru asta trebuie să pleci urgent acasă. În ultimele sondaje, peste 80 la sută din români s-au declarat de acord cu suspendarea din funcţie a preşedintelui. Drama zilelor noastre e faptul că opoziţia, comodă şi lipsită de orice chef, nu iese la bătaie şi moţăie comodă pe fotoliul cald al celor 60 de procente intenţie de vot. Ştiu că n-are majoritate în Camera Deputaţilor, dar măcar la Senat ar putea pune piciorul în prag pentru stoparea acestui derapaj halucinant şi extrem de grav în care se află România condusă de această putere ilegitimă. Din păcate, PSD are o agendă proprie de răfuială internă, care vizează şi funcţia de preşedinte al Senatului. Orgoliile acestui partid mare de opoziţie macină raţiunea liderilor chemaţi să lupte cu puterea, precum Ion Iliescu, Victor Ponta, Adrian Năstase, Mircea Geoană. Să le dea cineva un pahar cu apă rece, să-şi revină.
Pentru enormităţile debitate şi atacarea zilnică a legii şi reprezentanţilor ei, potrivit oricăror norme democratice, Traian Băsescu trebuie oprit imediat. Are cine să o facă? Mi-e teamă că nu, toţi aşteaptă până la anul votul popular, care va mătura cu siguranţă toată puterea. Încă un an pare însă o eternitate.