Co-presedintele PNL Alina Gorghiu a cerut premierului Ciolos sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa modifice legislatia electorala pentru locale. Adica primarii sa fie alesi din doua tururi, nu din unul singur.

Iata raspunsul lui Ciolos :

“Este vorba despre o lege politica pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorala modificata. S-a decis printr-o intelegere politica. Guvernul pe care il conduc este un guvern care nu este implicat politic si nu cred ca este democratic sa modifice un guvern prin ordonanta de urgenta o lege politica”, a declarat premierul Dacian Ciolos, prezent la o dezbatere PNL organizata la Palatul Parlamentului, potrivit Mediafax.

Gorghiu a raspuns :

“Nu este raspunsul pe care mi-l doream, evident. Ma asteptam ca premierul Romaniei si Guvernul Romaniei sa-si asume o modificare de legislatie in sensul asigurarii reprezentativitatii alesilor, in sensul in care o competitie reala sa fie realizata mai ales prin al doilea tur de scrutin. Astazi, prim-ministrul a decis sa nu se implice in acest lucru, invocand o posibila interpretare, nu stiu din partea cui, de partizanat politic. Eu va spun ca acest proiect si anume alegerile in doua tururi, aceasta prevedere din legislatia electorala, nu tine de politic, tine de democratie, tine de societatea civila, tine de drepturile cetatenilor. Eu o sa mai incerc sa-l conving sa-si schimbe punctul de vedere”, a afirmat Gorghiu, potrivit Agerpres.

13 COMMENTS

 1. :))))))))) colegii şi susţinătorii tăi sînt de fapt. Nu-i recunoşti? Nu faci parte din aceeaşi ”gloată”? Şi ei au trecut pe lîngă voturi ca şi tine, şi ei au făcut la rîndul lor ceea ce faci tu acum!

 2. Lasati naibii propunerile mai mult sau mai putin nedemocratice -in optica voastra !-si dati odata ordonanta imperios necesara indreptarii prevederilor acestei legi aberante, cu alegerea primarilor din primul tur de scrutin ! Pana nu e prea tarziu !!! Voi v-ati gandit la ce puteti condamna intreg Ardealul ?? Sunteti normali la cap, dragi politicieni ?? Incercati si faceti o simpla simulare : in timp ce electoratul romanesc isi va imparti voturile in sapte zari , in functie de cati candidati vor avea fiecare dintre partide, electoratul ,,minoritatii conlocuitoare” isi va concentra toate voturile pe un singur candidat ! Eu sunt cetatean roman, traiesc in tara mea Romania si vreau sa fiu reprezentata de un cetatean roman care sa nu ajunga sa ma trateze in tara mea Romania, ca pe un cetatean de mana a doua, facandu-ma sa ma simt strain in propria mea patrie !Voi vreti ca romanii majoritari in Ardeal sa ajunga in situatia de a lupta pentru drepturi minoritare ?? Ca istoria e proaspata si abia ce ne-am redobandit numele de familie in limba romana, abia ce am putut studia la scoala in propria limba materna, limba oficiala de drept , dar care ne-a fost interzisa ! Voi vreti sa ne predati cu totul altora, sau care va este logica ?? Treziti-va pana nu va trezim noi !!!

 3. “S-a rupt lanţul de iubire,şi -a-nceput a rugjnii.
  Nu te mai gândi la mine , ce a fost nu va mai fi.”
  Melodia asta de la Generic mi-a venit în minte, când am citit răspunsul dat de Ciolos,Alinei Gorghiu. Să însemne asta că domnul prim-ministru are planuri mari şi după alegeri. şi nu neaparat cu PNL? Sau se pregătește debarcarea celor doi caraghioşi din fruntea liberalilor?Vom trăi şi vom vedea.

 4. Ideea e proastă, fie că primarii sunt aleși dintr-un tur, fie că din două!
  Cazul primului tur. Justificare: cheltuieli mai reduse. Partea negativă: iese un primar nereprezentativ!
  Cazul cu două tururi. Justificare: reprezentativitate mărită. Partea negativă: nereprezentativitatea rămâne! Faptul că ies pentru turul al doilea doi finaliști tot nereprezentativi nu-i face mai reprezentativi nici dacă sunt obligat ca să votez cu unul dintre cei doi pe care NU i-am votat în turul întâi, MOTIVAȚIILE VOTULUI MEU DIN TURUL I RĂMÂNÂND ÎN PICIOARE! Să mai pun și problema că, obligat fiind să aleg împotriva voinței mele, e TOTAL NEDEMOCRATIC???
  Soluția e un pic mai extremă, dar perfect logică și mulțumește și democrația: se propun candidați doar pentru turul I. Dacă nu se îndeplinește condiția de 50% + 1 vot, se trimit toți candidații acasă, se schimbă cu alții TOTAL noi și se repetă până la îndeplinirea condiției de majoritate! Și, cu condiția ca, dacă un partid nu scoate nici a treia oară (la al treilea tur!) un candidat care să îndeplinească această condiție de majoritate, să fie radiat automat ca partid! Orice plăcere costă, iar dacă tot ne-am obișnuit cu ideea că democrația costă, păi să coste, tată!… Ori e democrație ori nu mai este? Dacă iese primar doar din primul tur, dacă e sub 0% din voturi, nu-i democratic! Dacă iese din turul doi obligându-mă să-mi schimb părerea, chiar dacă se dovedește în timp că am avut dreptate și insul respectiv, victorios în turul II, nu merita funcția de primar, e mai democratic? Sau dacă nu vin la vot e mai democratic?
  Studiu de caz: un ins ia 17% din voturi în turul I și e primul dintre candidați. Al doilea ia 15%. Intră în turul al doilea. TOȚI cei care au votat cu alți candidați, NU VIN LA VOT, nemaiavând cu cine să voteze din convingere și alte motivații perfect democratice! Vin doar susținătorii celor doi, care-nseamnă doar 32% din TOTAL populație cu drept de vot. câștigă tot primul, cu aceleași 17% din voturi! CU CE E MAI REPREZENTATIV ACUM, CÂȘTIGĂTOR ÎN TURUL AL DOILEA FIIND, CÂND PROCENTUL SĂU ÎN TOTALUL ELECTORATULUI E ACELAȘI DIN PRIMUL TUR?????????????
  Cu alte cuvinte, trebuie făcut de așa manieră încât primarul să iasă din primul tur, cu peste 50% +1 din voturi! ORICARE ALTĂ VARIANTĂ E NEDEMOCRATICĂ, fiind, de fapt, un surogat de democrație! Însă totul e o problemă de bani… Dar întrebarea adevărată e: Suntem în stare sau nu să îndeplinim o condiție simplă – ALEGERI PROFUND DEMOCRATICE??? Da, știu, mi se vor da exemple din alte țări… Faptul că vin din altă parte exemple cu motivații poate specifice țărilor acelea, nu e un motiv să facem la fel! Trebuie să ne hotărâm, până la urmă: vrem democrație sau doar o etichetă pe care să scrie democrație???

 5. Pare sa fie saptamana neagra pentru Gorghiu, nici una din tinte nu se lasa sedusa :Dragnea s-a fastacit si-a plecat in Israel, Tariceanu se ocupa de dna ambasador a Norvegiei, Johannis o plimba pe Nuland prin saloane si-acum Ciolos se derobeaza si el pe motive ridicole cum ar fi practica democratica. In locul d-sale (Alinei) mi-as schimba coafura, nu ideile de pe-o zi pe alta.

 6. Domnule Radu Tudor , sper ca domnul Mircea Badea , că n-am acces la contul lui de facebook să citească acest mesaj
  Bună Mircea , ce mai zici ?
  În Atenția domnului Mircea Badea , realizator a emisiunii semi-pamflet semi-jurnalistică În Gura Presei începând cu ora 23 30/00 00 de luni până joi , dealtfel o superbă emisiune , singura emisiune în care poți râde pe săturate,fără să plătești sau fără să te deranjeze publicul din jurul tău 🙂
  Mă declar tânăr nu așa frumos dar cu tendința spre liber , căci nimeni nu poate fi în viața asta liber liber , căci ar fi haos și mă declar dezamăgit de afirmația : ” A apărut incidentul Colectiv iar pentru asta , tinerii frumoși și liberi , au crezut că Ponta e vinovat și au vrut să-l dea jos și chiar l-au dat,deși e o cretinitate o astfel de gândire dar în fine…”
  Ca tânăr, repet , nu așa frumos dar cu tendință spre liber care am fost în stradă să-l dau jos pe Ponta , în a treia zi de la Colectiv ( 2 zile am fost în Doliu , am aprins lumânări,dar tehnic doar luni am ieșit să pice Ponta) doresc să aduc , din partea mea și a mai multor tineri frumoși și liberi , unele clarificări pentru ca pe viitor , domnul Mircea Badea să aibă și cealaltă versiune din gura tinerilor frumoși și liberi .
  Domnul Ponta de mult mai mult timp , încă datorită faptului că a rezistat Victor Ponta atâta timp , nu prin coabitarea cu Băsescu ci cu sabotarea multiplă a votului anti Băsescu pe care l-am exercitat la ora 07 00 dimineața în iulie 2012 , sabotări precum ( punerea lui Ioan Rus în guvern,acceptarea pragului care a fost atins și depășit,confirmat după jumate an de Biroul Electoral Central și l-a lăsat de-aia pe Băsescu la Cotroceni deși avea mai multe opțiuni și soluții democratice de care s-au discutat și pe care le avea la îndemână ) Apoi Victor Ponta a îndrăznit să candideze pentru președintele României și avea șanse de reușită 100% dacă Băsescu era Fly de la Cotroceni , dar a candidat cu Băsescu la Cotroceni.Apoi ca un abur , a apărut această nălucă cu îndoctrinare europeană dar fără grai , și a înghițit toate exagerările acuze ale lui Ponta,pentru religia lui Iohannis și despre trafic de carne vie cu copii pe care sincer nu mă pot pronunța,dar pot și cu siguranță crede că nu este adevărat , cel puțin până la proba contrarie
  Am votat această nălucă fără grai în detrimentul unui infantil răsfățat , crezând că asta este ! Ponta pleacă de bună voie iar planul secret a lui Iohannis se va dezvălui , cu toate consecințele oribile ale schimbării a orice în România.Dar Ponta n-a plecat ! A rămas ca un laș la Victoria deși își pierduse legitimitatea ( în lumea civilizată , dacă îndrăznești să candidezi la prezidențiale și ratezi,poporul îți va zice , We don t want your buissines și în cel mai bun caz,mai poți fi ales ca primar local în strict Cuca Măcăii )
  Deci Ponta a rămas și a rămas și frustrarea mea personală împărtășită de mulți,foarte mulți ca mine care au considerat că cel care a permis ca tiranul să rămână până la capăt la Cotroceni, a scăpat din nou cu basmaua curată. Asta e starea generală pe care Ponta ne-a indus-o nouă , tinerilor frumoși și liberi.
  Așadar n-a avut nici o legătură cu Colectiv ! Am văzut multă lume adunată și ne-am răzbunat pe Ponta pentru că l-a lăsat pe Băsescu la Cotroceni ! Mulți , foarte mulți , asta am făcut ! Alți foarte mulți s-au lăsat manipulați de protestatari fruntași activiști băsiști care au fost prezenți și provocatori în 2011 , iarna în care jandarmii au împărțit ghete în gură și bastoane pe spinare și picioare rupte , protestatarilor
  Așadar îl somez pe domnul Mircea Badea să nu mai generalizeze , să nu mă pună pe mine în ciurda celor manipulați , când vorbește de tinerii frumoși și kiberi , căci nu este corect !

 7. Alinuta care a devenit acea catea asmutita a politicii romanesti face ce face si incearca sa muste mana celui care a pupat-o cu foc la iesirea din sediul partidului PNL, scuze PNL.
  Ce-mi place mie de japitele astea politice cand vor sa schimbe regulile jocului in timpul acesteia si au facut-o nu odata.

 8. asa in general prin romanica noastra mai conteaza legile? mai conteaza deciziile ccr? vad ca pana si cei de la varful celui mai nociv partid basisto-penelisto-johannist nu se stiu lucruri elementare.

 9. Trepadusa simte ca pierde ciolanul, latra tot mai nesigur , indeamna la abuz ,se face ca nu cunoaste ce a spus ccr in cazuri asemanatoare . Vopsitul pnl-pdl vrea la putere pe cale machiavelica.

 10. s-a trezit din somn zegrean si face iar afirmatii tampite. pentru ei propriile hotarari pot fi modificate in functie de interese.atunci pentru ce mai e necesara ccr daca azi da o hotarare iar maine o schimba? ar trebui sa fie desfiintata ca in polonia si refacuta pe baza unor legi noi care sa le taie macaroana cand depasesc limitele bunului simt. prea se cred astia de la ccr buricul pamantului si de aceea si-au permis si isi permit sa-si bata joc de un popor intreg. se vede clar cum, datorita componentei, aceasta ccr e de rasul curcilor. cu juristi de la fostele cooperative si cu procurori care nu au judecat in viata lor vreun caz vrei sa iei hotarari pentru tara asta? iata cum cei 10 ani de tiranie basesciana a distrus orice in tara asta si de la plecarea lui se continua vechile practici in parchete, justitie sau ccr.

Leave a Reply