Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat, luni, că a nominalizat-o pe Cristina Guseth la Ministerul Justiţiei pentru că este un expert care cunoaşte foarte bine domeniul, chiar dacă nu este jurist.

“Eu am nominalizat-o pe doamna (Cristina – n.r.) Guseth pentru că, chiar dacă nu e jurist, e un expert care cunoaşte foarte bine domeniul şi vorbim de un post de ministru, nu de un post de expert în minister”, a declarat Cioloş, la Palatul Parlamentului.

Cioloş a mai spus că în cadrul instituţiei sunt foarte mulţi jurişti şi că la conducerea ministerului trebuie o persoană care “să cunoască sectorul juridic şi care să aibă credibilitate”, având în vedere că problema mare a justiţiei a fost multă vreme “problema credibilităţii”.

“A câştigat foarte mult în credibilitate justiţia din România şi cred eu că în fruntea Ministerului Justiţiei, într-un guvern tehnocrat, cineva care se ocupă de ani mulţi de zile de probleme legate de lupta împotriva corupţiei, cunoscută foarte bine şi care cunoaşte foarte bine domeniul, cred eu că poate să aducă un plus, inclusiv un plus de credibilitate justiţiei, aşa cum ea este reprezentată de Ministerul Justiţiei”, a mai spus Cioloş.

Premierul desemnat a mai spus că aşteaptă să vadă ce spune Comisia juridică, Cristina Guseth urmând să fie audiată luni seară.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) critică propunerea de numire ca ministru al Justiţiei a Cristinei Guseth, precizând, într-un comunicat de presă, că este pentru “prima dată în istoria, cel puţin postdecembristă, când este propusă ca ministru al Justiţiei o persoană care nu are studii juridice”.

“Uniunea Naţională a Judecătorilor din România se arată surprinsă faţă de propunerea de numire ca ministru al Justiţiei a doamnei Cristina Guseth care nu are niciun fel de studii în domeniul dreptului şi nici experienţă în sistemul judiciar.(…).Apreciem activitatea doamnei Cristina Guseth în susţinerea publică a luptei împotriva corupţiei, dar Ministerul Justiţiei este o instituţie cu un rol fundamental în statul de drept, iar atribuţiile ministrului Justiţiei depăşesc cu mult problematica legată de anticorupţie şi comunicare”, se precizează în comunicatul de presă semnat de Dana Gîrbovan, preşedinte UNJR.

Conform reprezentanţillor UNJR, atribuţiile ministrului Justiţiei nu se limitează la coordonarea activităţii parchetelor şi numirea procurorilor generali, ci vizează în special elaborarea strategiei programului de guvernare în domeniul Justiţiei. De asemenea, ministrul elaborează proiectele de acte normative care au legătură cu domeniul de activitate al Ministerului Justiţiei, analizează şi avizează din punct de vedere al legalităţii actele normative elaborate de celelalte ministere, urmăreşte respectarea obligaţiilor asumate de România prin convenţiile internaţionale şi a înţelegerilor bilaterale interesând domeniul Justiţiei, la care România este parte.

“De asemenea, ministrul Justiţiei asigură relaţia cu structura juridică a NATO, participând la negocierea documentelor cu caracter normativ ce se elaborează sub egida Alianţei Nord-Atlantice; tot el asigură pregătirea exercitării competenţei de reprezentare a statului român în faţa Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg. Considerăm ca îndeplinirea funcţiilor ministrului Justiţiei prin exercitarea tuturor atribuţiilor prevăzute de lege în sarcina sa, din care am enumerat doar o mică parte, presupune ca esenţial pentru persoana ministrului pregătirea juridică specifică la cel mai înalt nivel”, se precizează în comunicatul de presă.

În documentul citat se mai arată şi că, pe lângă cunoaşterea rolului instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor într-un stat democratic, este necesar ca ministrul de Justiţie să cunoască îndeaproape şi să aibă o experienţă proprie în aplicarea dispoziţiilor legale şi a tot ceea ce presupune administrarea Justiţiei.

“Sistemul de justiţie din România se confruntă cu probleme complexe ce depăşesc cu mult chestiunile privind procurorii anticorupţie sau procedurile de comunicare, precum lipsa infrastructurii logistice şi administrative necesare implementării dispoziţiilor noilor coduri şi aplicării acestora, influenţe şi presiuni exercitate din exterior şi nu numai privind actul de justiţie, profunde inechităţi salariale în condiţii egale de muncă, discrepanţe semnificative între volumul de activitate de la o instanţă la alta de acelaşi grad, pentru a enumera doar câteva. Apreciem, de aceea, ca fiind suprinzătoare şi de neînţeles desemnarea într-un Guvern, ce se doreşte a fi de tehnocraţi, a unei persoane fără studii juridice în fruntea Ministerului Justiţiei”, se menţionează în documentul citat.

Astfel, UNJR pregăteşte o listă de întrebări pentru comisiile parlamentare care vor audia noul Ministru al Justiţiei.

“Facem pe această cale un apel mass mediei din România să transmită pe toate canelele audierea noului ministru al Justiţiei. Chiar dacă numirea în această poziţie este una politică, aceasta afectează prin deciziile sale administrarea actui de justiţie din România şi, prin aceasta, drepturile şi libertăţile fundamentale ale fiecărui cetăţean, viziunea ministrului Justiţiei asupra misiunii sale fiind aşadar un evident interes public”, au precizat reprezentanţii UNJR.

Cristina Guseth, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloş pentru postul de ministru al Justi?iei, este de 17 ani director al fundaţiei Freedom House România, ONG cu credibilitate în zona de integritate şi politici anticorupţie.

Cristina Guseth, în vârstă de 56 de ani, a absolvit în 1983 Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Universităţii Politehnica Bucureşti, iar după Revoluţie a urmat cursuri de comunicare la Emerson College (Atena).

33 COMMENTS

  • Hellouuuuuu, CIOLOS ! Bai,Piticule !Esti un nimeni si un nimic, asta esti. Sustii cu nesimtire ca maimuta asta este expert si cunoaste foarte bine domeniul . Ba, tu chiar nu ai rusine? Noi sa nu credem ce auzim cu urechile noastre si vedem cu ochii nostri, sa ne uitam in gura ta mincinoasa? Bun exemplu ai luat de la ceilalti mafioti care ne calaresc zi de zi (Basescu si Johannis) amindoi cu zeci de dosare in instanta, mincinosi si perversi! Dupa atitudinea cu care o sustii pe gusata asta ,mai ai curajul sa mergi in Zalau sa te uiti in ochii oamenilor si taranilor tai ? Ciolos , tehnocratule, tu esti mult mai periculos decit Basescu si Johannis. Nu uita; suntem cu ochii pe tine si te vom taxa ca atare.

 1. 🙂 🙂 🙂 e amica lui macovei şi de asta e considerată un expert? Mamăăăăă!!! spunea un pdl-ist(care vorbeşte cu precipitaţii turuind de nu înţelei nimic din ce spune): doamna e specialist în becuri…la înfiletat 🙂 ONG-uri 🙂 dar merge la plajă cu macovei amica de suflet! 🙂

 2. :)) Doamne… rad cu lacrimi!
  Doamna e varza rau de tot. Cred ca nici diploma de la Politehnica nu a fost pe bune. :))
  Cam la tot ce se declara experta, gen trafic de persoane, sunt la noi nederanjate de 25 de ani, si gratie doamnei…
  Multe multumiri tinerilor feisbucisti, spalati pe creier, pentru “schimbarea” realizata.
  Le doresc, La puscarie! :))

 3. Ceea ce o recomanda e vocea si talentul sau. După o ” experienta ” de 25 sni, se bâlbâie ca un student din primul an. E pe dinafara cu nevoile justitiei ! Daca a început cu it. E varza ! Vai de noi aia care se lovesc de ” reforma justitiei ” madamei Macovei !!

 4. Are dreptate imbecilul, Guseth e experta lui Soros. Imbecil si netrebnic pentru ca datorita lui au intrat 10 oameni nevinovati la puscarie, cei din lotul ICA-dosarul Telepatia. Imbecilul semnand pe cand era ministrul agriculturii ca parte vatamata din partea acestei institutii in dosarul respectiv.

   • Ce limbaj merita aceasta forma de viata care a bagat 10 oameni nevinovati la puscarie in dosarul Telepatia printre care pe d-ul Voiculescu??? Daca maine unul dintre cei nevinovati moare, forma de viata poate fi numita o forma de viata cretina si criminala???

 5. Expert in CREDIBILITATE, c’est du nouveau, ca. Ma-ntreb cine o fi concoctat nazbatia, poate chiar doamna Guseth?

  • Superba capcana in care a căzut d na inginer ! Min. Justitiei are anumite atributii chiar in dosare penale !!!

 6. :))
  Exista comisia pentru drepturile omului in senat?
  Va dati seama cat s-au batut astia de musca!
  Sa opreasca cineva circul! :))

 7. Romanian Community Coalition, cunoscuta si sub numele de “Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei”, cea mai larga organizatie a romanilor din SUA, a adresat urmatoarea scrisoare oficialilor romani in legatura cu nominalizarea doamnei Cristina Guseth ca Ministru al Justitiei. Textul a ajuns și la Ambasada SUA din România.
  Domnul Klaus Iohannis, Presedintele Romaniei

  Domnul Dacian Ciolos, Premierul desemnat al Romaniei

  Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari a Senatului Romaniei

  Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor

  Stimati reprezentanti ai statului roman,

  In urma atentatului de la Paris si a declaratiei presedintelui Hollande ca Franta este in razboi, rolul ministrului justitiei capata o importanta cruciala pentru Romania.

  Conform legii, una dintre atributiile ministrului justitiei este sa “asigure relatia cu structura juridica a NATO, participand la negocierea documentelor cu caracter normativ ce se elaboreaza sub egida Aliantei Nord-Atlantice“.

  In contextul in care doamna Cristina Guseth nu are studii juridice, va solicitam sa explicati in fata opiniei publice cum o vedeti pe dansa negociind cu partenerii din NATO pe documente de care depind deciziile strategice ale Romaniei?

  In alta ordine de idei, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a avut in repetate randuri pozitii publice in care a vorbit despre necesitatea apararii independentei justiei si intaririi statului de drept in Romania.

  Statul de drept este o componenta esentiala a parteneriatului strategic dintre Romania si Statele Unite, iar una dintre datoriile ministrului justitiei este sa vegheze la buna sa functionare si la suprematia legii, prin avizarea, din punct de vedere al legalitatii, a tuturor proiectelor de acte normative provenind de la celelalte ministere.

  Solicitam pe aceasta cale celor doua comisii juridice din Parlament sa ii ceara doamnei Guseth sa explice public strategia pe care o are pentru a asigura independenta justiei si intari statul de drept in Romania.”

  • Coana Mare nu va negocia nimic,ca doar este pusa acolo ca sa nu indrazneasca negocieri.Va lua tot ce i se pune in fata, asa cum este si va executa.

 8. Se cam vede deja ca un guvern de tehnocrati poate fi cu mult mai rau decat un guvern politic,pentru ca tehnocratii astia sunt de fapt doar niste paravane a unor grupari de interese,sunt doar simpli mercenari al cine stie cui.Politicienii macar au personalitatea cu care au fost investiti de alegatorii lor directi si mai au cate un cuvant AL LOR de spus.Tehnocratii sunt doar sub presiunea grupului de interes pe care il are in spate,politicianul este sub presiunea unui partid care,in mod normal este sub presiunea alegatorilor care il poate taxa politic la alegeri, deci politicianul mai trebuie sa lucreze,vrea sau nu, si pentru binele cetatenilor.

 9. Din ce ne-a comunicat domnul Ciolos, eu am inteles ca problema cea mai mare a justitiei din Romania este lipsa de credibilitate… Nicidecum faptul ca actul de justitie se face stramb, milioanele de dosare in asteptare iar magistratii nu raspund nici macar pentru greselile facute cu buna stiinta. Doar credibilitatea sa fie lipsa sau, mai degraba, profesionalismul?

  • mergea si un fotbalist.chiar era mai bun ca astia mai au tangente cu justitia[accidente auto,conducere fara permis].oricum ne agitam degeaba:altii fac jocurile in tara asta.mai bine plecam toti din tara si ii lasam pe tehnocratii lui ciolos sa stinga lumina.

 10. Ce o recomandă???” reputaţia în ceea ce priveşte apărarea statului de drept”?
  -UNDE APĂRĂ REPUTAŢIA DE DREPT?
  -PE HÎRTIE ŞI CU VORBE?
  -CARE STAT DE DREPT?
  -CARE SE PARE: NU MAI EXISTĂ???
  …..BRAVO BĂ SÎNTEŢI AŞI ÎN MANIPULARE FĂRĂ CREDIBILITATE, FĂRĂ PIC DE ONOARE, DEMNITATE ŞI RESPECT!= prostie tehnocrată cu diplome la metru cub. 🙂 🙂

 11. Am vazut ce experta este dna Guseth.
  Am vazut un om cu multe frustrari iesite in cadrul sedintei de audiere.
  Rusine intregii comisii care a votat la semnal. Ingenuchez in fata doamnei care a avut demnitatea de a demisiona. Daca era cu adevarat o comisie cu oameni cu sange, demisionau cu totii alaturi de cea mai inalta personalitate din cadrul sedintei. Se pare ca au cu totii dosarele bine puse la pastrare. Unii au recunoscut indirect tortura la care au fost supusi. Rusine dle “Mihai Viteazul”.

 12. Guseth asta parca e Hincu ala cu cutremurele in varianta feminina
  si Cazanciuc, dealtfel, era prezentabil
  acu am inteles poanta cu fotomodelul de la sanatare: sa iasa bine pe media, ca la UE

 13. Probabil Cioloș s-a referit la ”definiția expertului” conform căreia ”expertul e un om venit din alt oraș”.
  În cazul doamnei Guseth din ”Briusels”.
  Briuselsu din Vale aș putea adăuga.

 14. De unde stie agricultura ca doamna e experta in drept? Agricultura poate doar sa spuna ca doamna stie mqi multe decat dansul in materie de drept, nu ca i mare experta.

 15. Noul Guvern,si justitia are sarcina de a recupera banii dela cei care au furat,iar pe vinovati sa-i condamne cu executare la domiciliu.

 16. dupa ce mekla avea si cat e de instabila emotional, cred ca e experta in vodkultura…. dar cel mai mult m-a socat sa citesc anul nasterii :))))) as fi jurat ca are plus zece fata de cifra oficiala.

Leave a Reply