Probabilitatea ca statul român sã intre în default (încetare de plãti) în urmãtorii cinci ani este de 8,9%, dupã ce riscul pentru urmãtoarele 12 luni a crescut de aproape douã ori sãptãmâna trecutã, de la 0,76% la 1,35%, în contextul temerilor privind economia mondialã, potrivit Moody’s.

În urmã cu un an, riscul ca România sã intre în încetare de plãti într-o perioadã de 12 luni era de 1,29%, se aratã într-un raport al Moody’s privind riscurile suverane. Agentia de evaluare financiarã calculeazã riscul cumulativ pe cinci ani în cazul României la 8,9%.   Probabilitatea de default a României a ajuns sãptãmâna trecutã aproape de nivelul unor state precum Spania (1,2%), Vietnam (1,39%) sau Angola (1,45%).   Riscul este mãsurat în functie de indicatorul CDS-implied EDF (Expected Default Frequency – Rata Anticipatã de Default), care reprezintã o evaluare colectivã a pietelor financiare, extrasã din observarea spread-urilor CDS (Credit Default Swap – costul de asigurare a datoriilor), ajustatã pentru un default generator de pierderi si pretul riscului de pe pietele fiananciare.
România avea vineri o probabilitate de default (CDS-implied EDF) de 1,35%, faþã de 0,76% cu o sãptãmânã în urmã si 0,8% la 9 septembrie.  Probabilitatea de default a crescut pentru multe state în ultima sãptãmânã, noteazã Moody’s, fiind lovite în special economiile emergente precum Brazilia, Rusia, China sau Africa de Sud. Pânã recent, acestea rãmãseserã neatinse de criza datoriilor suverane din Europa.

Riscul ca Grecia sã intre în încetare de plãti a atins un nou maxim sãptãmâna trecutã, de 33,64%, fatã de 29,73% cu o sãptãmânã înainte. În urmãtorii cinci ani, probabilitatea ca Grecia sã ajungã în default este de 76%.   În Europa Centralã si de Est, cea mai scãzutã probabilitate de default pe 12 luni o are Estonia (0,24%), urmatã de Cehia (0,26%), Slovacia (0,5%), Slovenia (0,51%), Lituania (0,74%), Polonia (0,74%), Letonia (0,75%), Bulgaria (1,1%), Serbia (1,13%), România, Croatia (1,8%) sau Ungaria (1,85%).  La nivel global, Statele Unite prezintã cel mai mic risc de default, de numai 0,05%. Probabilitãti reduse de default existã si pentru Canada si Norvegia (ambele cu 0,06%), respectiv Suedia (0,07%) si Elvetia (0,08%).   În Europa de Vest, riscul Germaniei este de 0,11%, iar cel al Frantei de 0,32%. China, cel mai mare creditor extern al SUA si statul cu cele mai mari rezerve valutare din lume, are o probabilitate de default de 0,28%, mai mare decât cea a SUA.

 

6 COMMENTS

 1. Vesti rele inca din primul alineat.Multumim pentru o documentare atat de detaliata.It seems that is going to be a real problem for everybody, including us.

 2. Cit de mare e riscul de incetare de plati in Romania?

  Risc ZERO!

  Ne salveaza pensionarii care intra in incetare de VIATA si nu mai sunt plati de facut!!!

  Logic, NU!

  V-a dat raspunsul Vladescu cu iesirea treptata din sistem, iar guvernul Cocos-Stolojan-Umbrarescu-Videanu-Valeriu Stoica-Ioan Niculae-Marko Bela-Basescu au gindit-o.

  Apoi prin Elemente si structuri ale fostei Securitati, [Departamentul Securității Statului” (D.S.S.), SRI, SIE, si noi membri (Aspazia Cojocaru, Mihaela Rodica Stănoiu, Sorin Blejnar, Florian Coldea, George Maior, Gheorghe Fulga, Constantin Traian Igas , Daniel Morar, Marian Iancu, Ovidiu Tender, Sorin Ovidiu Vantu, Gheorghe Stefan (Pinalti), Eugeniu Petrescu)] au inceput implementarea din Umbra.

  Urmand ca papusarii gen Roberta Anastase (favorita dl TUDOR!!!),Codruta Kovesi, Gheorghe Stefan (Pinalti), Ioan Oltean, Gheorghe Flutur, Gheorghe Ialomitianu, Petru Daniel Funeriu, Cristian Alexandru Boureanu, Gelu Visan, Marcel Hoara, Gabriel Berca, Cristian Diaconescu, Gabriel Oprea, Sebastian Lăzăroiu etc condusi de MARIONETELE Udrea -boc sa puna in practica incetarea de vieti pentru a face ca Romania sa nu ajunga in incapacitate de plati.

  PS1 Aaaa si un mic element in tot acest procent sa mai puna si sus numitii un ban deoparte mai fac un ghiseft o mai pun de-o manareala.

  PS2 strofele din Destaptate Romane au iceput sa fie rescriese de genul:

  Priviţi, măreţe umbre, Mihai, Ştefan, Corvine,
  Româna naţiune, ai voştri strănepoţi,
  Cu braţele incrucisate si pantalonii-n vine,
  Viaţa-n scalvagie, cu pura lasitate
  O acceptara, majoritatea toţi.

 3. Domnule Tudor, nu fac parte din nici o organizatie , partid sau vreun fel de grupare.Am vrut sa subliniez acest lucru.Sunt un simplu cetatean.Modul in care a fost facut afisul acela la Roma a fost gresit.Nu ar fi aparut nici un fel de discutie legata despre rasism , daca acel afis ar fi continut cuvantul “GHIORLANIE” si ar fi avut pe afis spre exemplu pe Mondialu si nu pe Guta.Trebuie sa recunoastem ca ceea ce se intampla in Bulgaria , ne paste si pe noi in Romania.Daca cetatenii nu ar vedea “analfabetii care conduc si au cruci de 500g de aur la gat” care nu pot DOVEDII provenienta legala a acestor bani,nu ar fi luati in vizor de cetatenii romani sau europeni.Opulenta aceasta si modul in care cand lovesc cu masina un om pe trecerea de pietoni nu patesc nimic , duc la reactii violente datorita limitei rabdarii oamenilor.
  Cei care ne conduc, au ceea mai mare vina pentru ceea ce se intampla, dar cetatenii simpli , stiu ca nu pot ajunge la aceea si pot ajunge mai usor la palatul unui infractor care e si tigan.Deoarece acestia au dorit sa se distinga de restul si tocmai aceasta diferentiere face ca atentia cetatenilor sa se rasfranga asupra lor.
  Daca guvernantii continua sa ignore aceste lucruri , asa cum fac intodeauna , v-a spun sincer eu ma astept la aparitia unor miscari de strada care se vor transforma in violente.NU VREAU SA VAD ASA CEVA.
  Vina pentru aceasta situatie este strict a anumitor persoane…CEI CARE SUNT LA PUTERE.

 4. Domnule Tudor,
  Stiti mai bine ca mine ca al 2-lea razboi mondial a pornit pe spatele unei crize economice ( permiteti sa formulez asa ). Personal eu am o temere in legatura cu faptul ca , aceste lucruri pot degenera in conflicte de strada si chiar si mai mult.Daca autoritatile statului vor continua sa doarma si sa numeasca in pozitii de conducere oameni pe criterii politice si nu pe criterii de competenta si verticalitate profesionala , atunci ne asteapta numai lucruri rele,din nefericire.Franta expulzeaza tigani , bulgarii incep sa-i linseze si romanii sunt aproape sa faca si ei la fel.Daca aceste lucruri vor degenera , personal vad cum Franta ne v-a acuza ca suntem rasisti si vad si excluderea chiar si din UE si mie teama de ceva mai rau , ma refer chiar la conflicte.
  Concluzia este urmatoarea:
  In cazul in care aceasta situatie degenereaza in conflict , statele membre UE o sa ne intoarca spatele si poate chiar si armele impotriva noastra.Ei ii expulzeaza , bulgarii ii linseaza si uite cum apar ingredientele pentru expulzarea noastra din UE si chiar o actiune militara impotriva noastra.Un stat faramitat precum am vazut la vecinii nostrii este mai usor de controlat si mai usor de manipulat.Acesta devine totodata o zona de desfacere a bunurilor economice produse in anumite state UE.
  Stam pe un butoi de pulbere a carui fitil a fost aprins si din pacate Romania are numai de pierdut.

 5. agentiile de rating reprezinta interesele corporatiilor care conduc de fapt lumea de aici si interesul lor de a scadea ratingurile tarilor,in felul asta pot fi conduse si exploatate mai usor. uitativa ce s-aintimplat cu noi si aveti cel mai clar exemplu,ginditiva ce bogatii are tara noastra si noi nu le putem folosi pt a trai mai bine fiindca le-am dat pe nimic strainilor ce ne comanda azi.si sa ma lasati cu cea privatizare ca nu ne-a adus nimic bun. daca conducatorii nostrii ar fi fost patrioti ar fi facut pe dracu in patru si n-ar fi distrus industria ci ar fi modernizato pt tara si azi n-am avea someri

 6. Oficial O Ducem Bine

  Se pare ca muhaielele din pedeleu au o grava problema de sincronizare, cu alte cuvinte ne servesc gogonatele exact la momentul in care realitatea din teren spune cu totul si cu totul altceva. Este cazul madamei de la transporturi, Boagiu pre numele de scena, care numai bine ce ne anunta ca am iesit din recesiune, ca hop si Nokia cu anuntul ca urmeaza sa-si ia calabalacu si se muta mai spre Soare Rasare.
  Acum daca si-ar lua doar calabalacu, fie, duca-se pe pustii, baietii si-au facut treaba in Romania, fiind primiti cu bratele deschise si cu facilitati cat cuprinde, de ce ar mai sta daca li se ofera ceva mai bun in Asia? Problema este ca pleaca si cu 1% din PIB-ul Romaniei si cu 30% din bugetul orasului Cluj, ca sa nu mai vorbim de miile de someri rezultati in urma acestei migratii. Din toata aceasta poveste ne putem face insa o imagine de cat de performanta este economia guvernului Basescu, daca 1% din PIB a stat doar in spatele unei fabrici de telefoane mobile cu aproximativ 2500 de angajati. Cu alte cuvinte cu 100 de astfel de unitati industriale noi am putea realiza PIB-ul fara altfel de probleme. Ori noi una am avut si pleaca si aia, ramanand ca 99% din PIB sa fie realizate prin taieri de pensii, salarii, concedieri etc.
  Pe de alta parte nici n-ai ce sa-i reprosezi guvernului ceva in aceasta privinta. Au facut si ei ce-au putut si ce pot face de cand sunt la guvernare. Adica, nimic!
  Dar chiar si asa au facut prea mult. Interesanta mi s-a parut insa pozitia chiombului referitoare la aceasta situatie. Intrebat fiind cum vede el lucrurile in aceasta privinta nu a gasit altceva mai nimerit de facut decat sa faca o reclama desantata, fara pic de perdea sau jena pentru inceperea cianurizarii Rosiei Montane.
  De la o vreme (adica aproximativ de la inceputurile mandatelor sale) cand se intammpla sa apara accidental pe canalul pe care urmaresc eu vreo emisiune, schimb de urgenta postul, ieri insa am vrut sa-l aud ce zice, mai ales ca intrebat despre Nokia el raspundea despre Rosia Montana. Ei bine, prestatia sa mi-a amintit de o reclama la termopane in care un individ terorizeaza pur si simplu vecinii si trecatorii de pe strada, manevrand inchis/deschis fereastra termopan si strigand la intervale foarte, dar foarte dese :” cucu !”. Asa si Basescu al nostru, in urma stipendierii la greu probabil a unei astfel de atitudini, el are, n-are treaba, deschide geamul si tipa din toti bojocii :”Dati drumul la Rosia Montana!”. Si noi, sanchi, ar trebui sa murim de incantare ca Basescu se gandeste la binele si prosperitatea poporului suveran atunci gand gureste de se aude pana in insulele cu firme offshore :”Rosia Montana”. Baiatul si-a luat banul fara numar si acum munceste pentru el. Punct . Sau cum ar zice-o ‘mnealui in engleza de talcioc marocan: “point”.

Leave a Reply