Acordul României cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană continuă, a anunțat, marți, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, în timp ce vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că programul privind balanța de plăți este deraiat, însă CE este gata să discute din nou cu autoritățile române.

“Astăzi, am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN), organizată la Bruxelles. Principala concluzie a întrevederilor de astăzi: Acordul României cu FMI și CE continuă!”, a notat Teodorovici pe Facebook.

Pe de altă parte, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat, într-o conferință de presă la finalul ECOFIN, că reprezentanții CE sunt îngrijorați în legătură cu programul privind balanța de plăți și a recomandat autorităților române să folosească eficient timpul rămas până în septembrie pentru a adopta reformele necesare.

‘Suntem îngrijorați că programul privind balanța de plăți este, din nou, deraiat și din nou nu suntem în măsură să încheiem revizuirea. În cursul precedentului și actualului program s-au făcut multe progrese…. Din păcate, acum, trebuie spus că, referitor la evoluțiile fiscale, vedem o deviere clară în privința planurilor Guvernului român legate, de exemplu, de reducerea TVA-ului cu cinci puncte procentuale, până la 19%… Estimăm că anul următor deficitul bugetar al României ar putea ajunge la aproximativ 3% din PIB. Nu este un semnal liniștitor pentru piețe această creștere rapidă a deficitului bugetar. Ne-am împărtășit îngrijorările cu autoritățile române și suntem gata să discutăm din nou. În ceea ce privește programul privind balanța de plăți, acesta expiră în septembrie și recomandăm în continuare autorităților române să folosească eficient timpul rămas pentru a adopta reformele necesare’, a spus Valdis Dombrovskis.

Stadiul programului de ajustare macroeconomică aferent acordului de tip preventiv semnat de România cu instituțiile financiare internaționale în 2013 a fost discutat marți, la reuniunea miniștrilor de Finanțe (ECOFIN), de la Bruxelles, reuniune la care a participat și ministrul român de resort, Eugen Teodorovici.

Reprezentanții Executivului comunitar au desfășurat o misiune în România în perioada 16-26 iunie, la finalul căreia au semnalat, într-o declarație de presă, că România a făcut pași importanți în anumite zone, iar situația macroeconomică este consolidată, însă progresul general în implementarea măsurilor agreate de comun acord nu a fost suficient, în special în ceea ce privește politica fiscală, pentru a se ajunge la un acord.

“Pași importanți au fost făcuți în anumite sectoare, iar situația macroeconomică este bună. Cu toate acestea, progresul general în punerea în aplicare a măsurilor agreate de comun acord nu au fost suficient, în principal în ce privește politica fiscală, pentru a ajunge la un acord cu autoritățile române”, se arată în documentul postat pe site-ul CE.

Potrivit reprezentanților CE, realizările programului ar trebui menținute, pentru că reprezintă baza pentru continuarea unei creșteri puternice și echilibrate și pentru crearea de locuri de muncă. Politici fiscale solide și continuarea reformelor în cadrul programului vor fi importante în această privință, se mai spune în declarația CE.

Sprijinită de trei programe consecutive de asistență privind balanța de plăți, România și-a corectat dezechilibrele externe și interne și a redobândit accesul pe piață. Creșterea a fost robustă în ultimii ani, șomajul este în scădere, inflația este la minime istorice, iar sectorul financiar a arătat rezistență puternică, se mai arăta în respectivul document.

Actualul program de asistență financiară UE în ceea ce privește balanța de plăți, convenit în mod oficial în octombrie 2013, se desfășoară în paralel cu un acord stand-by cu FMI. Programul a fost de tip preventiv și nu au avut loc trageri de fonduri. Programul a oferit sprijin pentru România în vederea consolidării stabilității macroeconomice, fiscale și financiare și îmbunătățirii potențialului de creștere și de rezistență al economiei. În plus, un accent puternic a fost pus pe consolidarea capacității administrative, reforma administrației fiscale, îmbunătățirea managementului finanțelor publice și a guvernanței și restructurarea companiilor de stat.

Pe 25 iunie, Eugen Teodorovici anunța că reprezentanții Comisiei Europene nu au ajuns la un acord cu autoritățile române în privința Codului Fiscal, dar vor decide în cadrul întâlnirii miniștrilor de Finanțe (ECOFIN) din 14 iulie care este stadiul acordului cu România.

Actualul acord al României cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană urmează să se încheie în luna septembrie a acestui an.

10 COMMENTS

 1. Huooo! Ce scrisesem azi la un titlu al tău pus pe blog? Finanţarea e pe linie dreaptă cu economiile crescătoare că trebuiesc acoperite fondurile programate pentru alte ţări şi interese pînă la paralizarea economiei ţărilor respective inclusiv a României!
  Ai dreacu mafioţi!

 2. De ce nu a renunțat Ponta la acordul cu FMI?Vom ajunge ca grecii!Suntem felicitați doar când arestăm premieri!Nu am votat nici o dată să intru în această hoție!Politicienii au votat pentru mine împotriva voinței mele!Oricând va avea loc,pentru această nesimțire pur europeană,îmi doresc ca rușii să câștige măcar armat,războiul,doar pentru FOAMEA pe care europenii au instalat-o pe teritoriul nostru și nici acum nu renunță!
  Vin rușii,ne împușcă dar e o moarte mai suportabilă și mai demnă de noi!FOAMEA e tortură fizică și pshihică!O moarte îngrrozitoare!

 3. le trebuie mai multi bani pentru grecia si nu mai au pentru restul? le-a bagat, cum se zice, mortul in casa tsipras? realitatea e ca romania a declarat de nenumarate ori ca nu mai are nevoie de un nou acord cu fmi, lucru pentru care valcov s-a trezit brusc cu un dosar penal. practic tara noastra nu mai are nevoie de banii fmi si mai ales de politica dezastruoasa facuta de fmi pentru banii imprumutati si de aceea apar reactiile astea adverse al unora de pe la comisie. nu au nevoie de o tara care reuseste sa-si revina si sa faca crestere economica contra politicilor de austeritate asa ca incearca sa bage pumnul in gura tarii respective. intrebarea care se pune e: de ce trebuie neaparat ca romanii sa manance mai scump decat cei din vest? suntem cumva colonia lor? si apropo cat de tampiti sunt cei de la reporteri virtuali.ro http://www.reportervirtual.ro/2015/07/mircea-badea-singurul-de-la-antena-3-care-are-mesaje-pro-ponta-gadea-se-vrea-neutru.html pai dana grecu si radu tudor il ataca pe ponta de prin ianuarie 2013 alaturi de srs si orban. ce sa mai spun de badea. abia acum s-au trezit astia cu marea stire sau basisto-securisto-penelistii au inceput sa stearga praful de pe vechile stiri doar doar or mai strange si ei de un like?

 4. asta nu facea parte din marile ,,succesuri” ale guvernului Ponta ?si acum ce se intampla ne intoarcem spasiti la magnificul 24 % ? nu ne asigurase Ponta ca i-a dat pe spate pe aia de la comisia UE ? sa ne fie de bine .

  • E rau Ponta,”mincinos,plagiator,penal,strica imaginea tarii, jos cu el”,dar vreti sa va faca salarii mai mari si tva mai mic.O sa v-alegeti,in curand, doar cu multa UE si cu cheltuielile si smecheriile Marlanoiului iohannis, caci p’asta l-ati vrut.

 5. Mai bine erau ingrijorati mai din timp de ceea ce se intimpla cu Grecia. Poate n-ar mai fi fost nevoie sa se pompeze sute de miliarde in curul lor.
  Sau astia sint ingrijorati ca s-ar putea ca Romania sa performeze si, ca urmare, sa nu mai aiba nevoie de tutela lor?

  • Cam ai dreptate.”Retzeta Romana” care a fost metoda de guvernare a lui Ponta baga in sperieti PPE-ul pentru ca vine in totala contradictie cu politica economica a acestuia si le pune in pericol pozitia pe plan european si asa subrezita.In Europa toti vad ca Romania a monopolizat deja primul loc si se intreaba cum este posibil ca ,fara dragii pepeeisti,sa mearga lucrurile mult mai bine.Acest fapt este pericol maximal pentru politica pepeista de austeritate pe care super-grasanii Europei o impun sclavetilor lor,tari mai sarace, care sunt nevoiti sa stranga doar cureaua si sa astepte caiinii cu covrigi in coada.De aceea este vanat Ponta de tot felul de tradatori,din presa,ong-uri,penelea,justitie,servicii,iohannis.Niste pepeeisti si ei… ce?

 6. Am o parere un pic diferita despre acest cod fiscal:

  Cresc impozitele si taxele pe locuinte si terenuri cu sume foarte mari si se aplica intregii populatii a tarii. In momentul acesta circa 45% din populatie se afla sub nivelul de saracie iar restul pana la 85% sunt la nivelul de saracie lucie.

  Am fost unul dintre cei care am sustinut foarte puternic reducerea TVA la mancare si am fost extrem de bucuros cand s-a intamplat. Problema este ca reducerea nu este nici pe departe ce m-am asteptat sa fie – reducerea TVA a dus la majorari de profituri foarte mari pentru lanturile de Hypermaketuri si foarte putin o scadere pentru populatie sau o majorare a profitului producatorilor interni din alimentatie.
  Nu am luat in calcul faptul ca peste 80% din piata de desfacere in alimentatie se afla practic in mana unui oligopol format din circa 9 mari corporatii care fac legea si se comporta precum un monopol total in piata de desfacere.
  Nu avem o piata libera si din aceasta cauza scaderea preturilor a fost total nesemnificativa iar marirea profiturilor producatorilor interni este deasemeni inexistenta DAR s-a marit incredibil de mult profitul monopolului hypermarketurilor, bani care parasesc Romania in proportie de 100%.
  In mai preturile au crescut conform INS cu 4% iar in iunie au scazut cu 2%, DECI avem o CRESTERE REALA a preturilor de 2% in loc de scadere majora. In momentul de fata ceea ce vad in piata este o incepere de urcare a preturilor chiar si acolo unde scazusera ceea ce este extrem de nociv prin diminuarea reala a veniturilor populatiei.

  La fel o sa se intample si la scaderea TVA la 19%, Romania nu este din pacate o economie de piata functionala ci una tip oligopol-monopol intre actori interni in majoritate de stat si corporatiile externe care-si impart foarte clar piata astfel incat romanii sunt consumatori captivi redusi la sclavagism economic. Singurul efect o sa fie de majorare a profiturilor monopolistilor, bani care vor fi transferati in afara Romaniei in proportie de 100%.

  Tot asa o sa se intample si in privinta scaderii accizelor la carburanti care nu o sa se vada aproape deloc in pretul combustibilului la pompa ci doar in marirea profitului OMV, profit care o sa fie scos in totalitate in afara tarii.

  La aceste lucruri care nu duc la cresterea veniturilor populatiei cu absolut nimic intervine marirea uriasa de taxe si impozite pe case si terenuri cu 50% pe an de catre primariile locale plus maririle dictate de guvern la terenuri de circa 8-10 ori la intravilan.
  La impozitul actual pe casa o sa adauge in premiera impozitul pe terenul de sub casa care nu a fost impozitat niciodata pana acum in Romania si a carui valoare de impozitare creste pana la de 10 ori cat este in momentul de fata.
  Mai pe scurt putem asista la impozite foarte mari probabil triple fata de cat sunt acum.
  Mult mai grava este situatia in care exista sedii sociale in aprtamente sau case, impozitele putand ajunge si la 500 de auro anual pe un apartament de 48 mp !!!

  O sa fie distrusa in totalitate orice urma de libera initiativa la IMM-uri sau PFA-uri care oricum este cel mai distrus segment al economiei in acest moment.
  Avem circa 400.000 de imm-uri (ultimul loc din UE la densitatea pe mia de locuitori) si urmeaza conform noului cod fiscal sa se inchida circa 250.000 anul viitor. Este un dezastru de o intensitate cu mult mai mare decat ce a facut nemernicul de guvern basescu-boc!!! Somajul o sa explodeze iar intreaga piata o sa fie una de oligopol-monopol controlata total de catre corporatii.

  Opinia mea sincera si plina de ingrijorare reala este ca noul cod fiscal cu aceste impozite si taxe o sa duca la marirea profiturilor pentru corporatii si la micsorarea veniturilor la intreaga populatie aproape de revolta sociala !!!!!!!

 7. Personal eu m-am intrebat daca in ceea ce priveste pozitiile comisiei europene nu au cel mai important rol si propriile interese. Cred ca raspunsul este afirmativ…Prin urmare, cu un studiu de impact si mai ales examinand atent motivele pe care le are este bine sa reducem acest tva monstruos. Cand era de 19% nu i-am auzit protestand…

Leave a Reply