Thursday, December 19, 2024
4.1 C
Bucharest

Competitivitatea României, afectată de schimbările legislative imprevizibile şi birocraţia excesivă

România ar trebui să se concentreze pe atragerea de investiţii care să conducă la creşterea valorii adăugate în întreaga economie, generând astfel un efect de propagare în economie, susţine Daniel Anghel, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

“România se plasează foarte bine la multe categorii pe care investitorii le analizează, însă există şi unele puncte de preocupare. Ţara noastră continuă să se situeze pe ultimul loc printre ţările din regiunea noastră (ECE) în ceea ce priveşte ISD (investiţii străine directe, n.r.) pe cap de locuitor. Avem decalaje semnificative în ceea ce priveşte nivelul investiţiilor, productivitatea, competitivitatea şi ocuparea forţei de muncă. România ar trebui să se concentreze pe atragerea de investiţii care să conducă la creşterea valorii adăugate în întreaga economie, generând astfel un efect de propagare în economie. Competitivitatea României este, de asemenea, afectată de schimbările legislative imprevizibile, împreună cu birocraţia excesivă şi ineficienţele persistente în administraţia publică care are nevoie de digitalizare într-un ritm susţinut. Apreciem deschiderea la dialog şi suntem convinşi că acest forum poate facilita discuţii extrem de utile atât pentru Guvern, cât şi pentru mediul de afaceri, cu beneficii pentru economie şi societate”, a menţionat Daniel Anghel, la Forumul anual al Preşedinţilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC).

La eveniment a participat prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, în calitate de invitat de onoare.

Forumul a reunit 60 de preşedinţi şi directori generali ai companiilor membre FIC din diferite domenii de activitate, precum energie, construcţii, auto, financiar şi bancar, telecomunicaţii, servicii, farma, comerţ şi producţie de bunuri, cu obiectivul comun de a contribui alături de Guvern la identificarea direcţiilor strategice pentru dezvoltarea sustenabilă a României.

Potrivit sursei citate, companiile membre FIC sunt înregistrate şi plătesc taxe în România de mai mult de 25 ani, susţin aproximativ 190.000 de locuri de muncă în România şi au o cifră de afaceri cumulată care reprezintă 25% din PIB-ul României. De asemenea, investiţiile realizate de acestea au avut, în medie, ca punct de start finalul anilor ’90, fapt ce relevă angajamentul acestora de a investi pe termen lung în România.

În anul 2022, contribuţia tuturor companiilor membre FIC la bugetul general consolidat a fost estimată la 84 miliarde lei, ceea ce reprezintă 20% din veniturile curente încasate de stat în acel an.

“FIC vine în sprijinul autorităţilor şi partenerilor internaţionali cu studii şi analize relevante cum ar fi proiectul Va Urma (fundaţia obiectivelor strategice pentru ca România să intre în top 10 economii din UE), Cartea Albă (radiografia economiei României însoţită de o serie de recomandări de îmbunătăţire a domeniilor cheie), studiul privind amprenta fiscală a companiilor (tabloul de bord al taxelor şi impozitelor plătite de membrii FIC
la bugetul statului) şi studiul privind investiţiile străine directe (ISD) în România”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, toate aceste documente “reflectă linii directoare pe care top managementul celor mai mari investitori în România le propun pentru a întări rezilienţa economiei şi implicit a bugetului de stat, pentru a asigura competitivitatea României în ceea ce priveşte atragerea de investiţii private, pentru a fundamenta o dezvoltare durabilă pe termen mediu-lung şi pentru a asigura echilibrul între reforma fiscală şi povara fiscală”.

În cadrul evenimentului, Guvernul împreună cu conducerea companiilor au discutat teme precum reforma fiscală pentru 2025 – consultare şi predictibilitate, angajamentul de a nu introduce taxe adiţionale în 2024, reducerea evaziunii fiscale şi a cheltuielilor publice, reformele PNRR şi accelerarea absorbţiei fondurilor europene, independenţa energetică, strategia pentru atragerea de ISD cu valoare adăugată mare, capitalul uman şi sănătatea şi nu în ultimul rând, consultarea asupra obiectivelor strategice.

Grupurile de lucru tehnice ale FIC vor continua să analizeze domeniile discutate, să transmită propuneri şi recomandări conforme cu bunele practici europene şi să lucreze alături de ministerele de resort.

“Încrederea investitorilor se bazează pe dialogul cu autorităţile, consultarea în avans cu privire la modificările legislative, stabilitatea şi predictibilitatea politicilor publice. În acelaşi timp, crearea unor strategii clare privind domeniile prioritare pentru investiţii şi dialogul proactiv cu potenţialii investitori ar sprijini ISD în România”, se mai spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, FIC este alături de Guvern pentru a identifica împreună, în cadrul întâlnirilor regulate, măsurile sustenabile pentru dezvoltarea economiei şi implicit, îmbunătăţirea competitivităţii României în regiune.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat, scrie Agerpres.

Hot this week

Ponta la Trump. Georgescu pe tobogan

Dan Andronic, director www.evz.ro, pe Facebook : Primul politician român...

Decizie CJUE crucială şi pentru România : partidele şi personajele extremiste pro-ruse pot fi interzise

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a respins cererile...

Lasconi şi USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană

USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană. Elena Lasconi a declarat...

De ce sancţionează UE abia acum extrem de periculoasa unitate 29155 a GRU?

Una din cele mai mari ameninţări asupra spaţiului democratic...

Topics

Ponta la Trump. Georgescu pe tobogan

Dan Andronic, director www.evz.ro, pe Facebook : Primul politician român...

Lasconi şi USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană

USR aruncă în aer coaliţia pro-europeană. Elena Lasconi a declarat...

De ce sancţionează UE abia acum extrem de periculoasa unitate 29155 a GRU?

Una din cele mai mari ameninţări asupra spaţiului democratic...

Preşedintele Iohannis n-a găsit 15 minute pentru ceremonia decorării Ambasadorului SUA. A făcut-o MAE

În preajma Zilei Naţionale a României, preşedintele Klaus Iohannis...

Georgescu amenință judecători cu „ani grei de închisoare”

Călin Georgescu îi amenință pe judecătorii Curții Constituționale cu...

Senatori SUA : Putin a lansat un atac asupra României

Conducerea Comisiei de Politică a Senatului SUA, formată din...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img