Wednesday, February 5, 2025
0.3 C
Bucharest

Complice la crimele de război, Biserica Rusă declară și ortodoxiei românești război

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse amenință Biserica Ortodoxă Română cu ”urmări grave” pentru relațiile dintre cele două Patriarhii și ”unitatea ortodoxiei” după întoarcerea mai multor preoți moldoveni în sânul Mitropoliei Basarabiei și după crearea Bisericii Ortodoxe Române în Ucraina. Declarația a fost făcută de președintele departamentului sinodal al Patriarhiei Moscovei, Vladimir Legoida, citat de RIA Novosti.

Sinodul Patriarhiei Moscovei a acuzat că deciziile Patriarhiei Române încalcă sfintele canoane, ”în particular Canoanele Apostolice 11, 12, 31 și 32, canonul 2 al celui de-Al Doilea Conciliu, canoanele 5 și 8 al celui de-Al Treilea Conciliu, canonul 13 al celui de-Al Patrulea Conciliu, canonul 17 al Conciliului din Trullo, canoanele 13 și 22 ale Conciliului de la Antiohia”.

Săptămâna trecută, mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare Patriarhului României Daniel, în care a declarat că preoții pleacă de la Mitropolia Moldovei din considerente financiare și în interesele politicului, acuzând totodată Mitropolia Basarabiei că seamănă ”zâzanie și discordie”, scrie deschide.md.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei pentru subordonarea sa față de Moscova și au trecut la Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române. Drept răspuns, Mitropolia Moldovei a anunțat că acești preoți sunt ”opriți de a săvârși cele sfinte” și vor fi caterisiți.

Recent, Biserica Ortodoxă Română a criticat acțiunile Mitropoliei Moldovei pentru sancționarea preoților ce au decis să adere la Mitropolia Basarabiei. Astfel, Patriarhia Română a anunțat că toate aceste sancțiuni sunt nule.

Anterior, Mitropolia Basarabiei a declarat că Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove este o structură necanonică, subordonată centrului de putere de la Moscova, fiind infiltrată de reprezentanți ai serviciilor secrete ale Federației Ruse. Într-un comunicat, Mitropolia Basarabiei a demonstrat că Biserica Ortodoxă din Moldova reprezintă interesele regimului rusesc, a fost creată abuziv și cu încălcarea tuturor canoanelor bisericești și este măcinată de corupție și simonie.

Pe 14 septembrie 1992, Adunarea Eparhială constituită la Chişinău a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care a existat din 1925. Preasfinţitul Petru Păduraru, episcop de Bălţi, a fost ales locţiitor de mitropolit al Mitropoliei Autonome a Basarabiei de stil vechi.

În timpul ocupaţiei sovietice din 1940-1941, şi mai apoi sub regim sovietic din 1944 până în 1992, Mitropolia Basarabiei şi-a încetat activitatea, fiind înlocuită cu structură necanonică – Eparhia Chişinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei şi a întregii Rusii. Biserica Ortodoxă Română (BOR) nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea canonică Patriarhiei Ruse.

Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de guvernul Republicii Moldova la 30 iulie 2002 după zece ani de prigoană din partea autorităţilor de stat şi a clericilor din jurisdicţia Patriarhiei Ruse. Mitropolia Basarabiei s-a judecat cu statul Republica Moldova în toate instanţele, ajungând la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

 

Hot this week

Ciucă demisionează, Ponta candidează

Ciucă demisionează A sosit vremea să comunic public hotărârea de...

Alertă în Europa

Majoritatea corpurilor de apă de suprafață din UE sunt...

Marea Neagră, în catastrofă ecologică? Ce ascunde Rusia

Este Marea Neagră în catastrofă ecologică? Ce ascunde Rusia În...

Meşteşugul de tâmpenie TikTok loveşte din nou

O nouă provocare face furori pe internet şi constă...

Deşi responsabil de catastrofa din 24 noiembrie 2024, Iohannis aruncă pisica la “instituţiile abilitate”

Deşi are o responsabilitate clară şi directă în legătură...

Topics

Ciucă demisionează, Ponta candidează

Ciucă demisionează A sosit vremea să comunic public hotărârea de...

Alertă în Europa

Majoritatea corpurilor de apă de suprafață din UE sunt...

Marea Neagră, în catastrofă ecologică? Ce ascunde Rusia

Este Marea Neagră în catastrofă ecologică? Ce ascunde Rusia În...

Meşteşugul de tâmpenie TikTok loveşte din nou

O nouă provocare face furori pe internet şi constă...

Preşedintele Academiei Române se opune modernizării şi eficientizării educaţiei în liceu

Daniel David, ministrul Educației, a răspuns, luni, acuzațiilor aduse...

Scenariu privind evoluția monedei naționale a României

O analiza Raiffesen Bank anunță ce se va întâmpla...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img