Franța: O victorie rusă ar fi un “cataclism”

O victorie a Rusiei ar fi un cataclism pentru pentru puterea de cumpărare a francezilor: premierul Gabriel Attal a declarat zilele trecute în fața deputaților, strategia prin care este ajutată Ucraina. Votul final a fost unul simbolic, dar a scos în evidență diviziunea din cadrul stângii, în timp ce grupul de extremă dreaptă a lui Marine Le Pen s-a abținut de la vot. Rezultatul: 372 de deputați au votat pentru iar 99 împotriva acordului de securitate franco-ucrainean. 101 deputați s-au abținut de la vot.

Au votat împotriva acordului franco-ucrainean, cei 75 de deputați de la France Insoumise/ Franța nesupusă și cei 22 de deputați comuniști.

În deschiderea dezbaterilor, șeful guvernului a adus un omagiu rezistenței de care dă dovadă poporul ucrainean, aplaudată de deputați, ridicați în picioare.

Premierul Gabriel Attal susține că “Rusia reprezintă o amenințare, nu doar pentru Ucraina dar și, direct, pentru noi, pentru Europa, pentru Franța, pentru poporul francez. În fața unui puteri imperaliste, revizioniste, care amenință și care nu crede decât în forță, nu există nicio scurtătură, contează doar determinarea politică și postura strategică. Rusia nu poate și nici nu trebuie să câștige. O victorie a Rusiei înseamnă sfârșitul unei ordini internaționale bazate pe drept. În mod evident, acest război are un cost. Dar acest cost ar fi fără măsură dacă Rusia ar obține victoria. Succesul Ucrainei este și în interesul francezilor“.

Răspunsul a venit de la extrema dreaptă, prin vocea lui Marine Le Pen cea care preciza că grupul deputaților din Reuniunea Națională se va abține de la vot. Ea a acuzat Executivul francez că “a deturnat, exploatat și instrumentalizat o criză internațională majoră pentru a o pune în serviciul electoral”, cu mai puțin de 3 luni înainte de alegerile europene.

Liderul comuniștilor, Fabien Roussel, este de părere că apropourile președintelui Emmanuel Macron despre posibilitatea trimiterii de trupe franceze în Ucraina, “au șocat francezii”. Președintele Partidului Comunist, Fabien Roussel afirma, în cadrul dezbaterilor, că “aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea provoca un dumping social”, pe care francezii îl resping în masăși se întreba “cum este posibil să fie semnat un cec în alb cu un stat aflat în război?” “Secolul XXI nu trebuie să fie unul în care are loc al Treilea Război Mondial”, a completat comunistul Fabien Roussel și a insistat pe faptul că deputații săi sunt împotriva acordului franco-ucrainean. “Votul de astăzi va rămâne în istorie căci poate precipita intrarea Franței în război”, a încheiat discursul său șeful Partidului Comunist.

Opoziția vorbește de o manevră electorală, la mai puțin de 3 luni de alegerile europene.

La ora actuală, cota de popularitate a președintelui rus Vladimir Putin este sub 20%, în rândul francezilor, o arată un sondaj realizat de Institutul de Studii IFOP, în timp ce cota omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, depășește 60%.

Un alt sondaj realizat de cabinetul Elabe, arată că 39% dintre francezi consideră că Franța trebuie să continue să susțină economic și financiar Kievul, o diferență, în minus, de 11% comparativ cu iunie 2023. 26% dintre francezi cred că Franța trebuie să își reducă susținerea economică și financiară pe care o acordă Ucrainei.

43% dintre francezi cred că Franța trebuie să continuă să susțină militar Ucraina iar 22% că ar trebui să diminueze ajutorul militar.

În februarie, în Paris, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a semnat un acord de securitate cu omologul francez, Emmanuel Macron. Este un acord bilateral de securitate, pe o durată de 10 ani.

Înțelegerea garantează susținerea civilă și militară a Ucrainei. În acord, Franța se angajează să furnizeze, în 2024, până la 3 miliarde de euro, un ajutor suplimentar acordat Kievului, după un ajutor cifrat la 1,7 miliarde de euro în 2022 și de 2,1 miliarde de euro, în 2023.

Dar, recent, guvernul francez anunța că dorește să strângă cureaua pentru a face economii, în diverse sectoare interne. Curtea de Conturi, de asemenea, recomandă realizarea de economii de aproape 50 de miliarde de euro, până în 2027.

Olivier Vedrine este politolog: “Investiția în Ucraina, de 3 miliarde de euro, reprezintă, pe de o parte, mult, pe de alta, puțin. În momentul de față, Ucraina așteaptă mult de la Europa și de la Franța. Dar, marea problemă o reprezintă Statele Unite. Săptămâna trecută am fost la Kiev iar oamenii de acolo îmi spuneau că au o oarecare teamă că vor fi abandonați de Statele Unite și că ajutoarele europene nu vor fi suficiente”.

În Paris, opoziția acuză Guvernul și pe președintele Emmanuel Macron de diversiune. Iar Executivul de la Paris nu se ascunde și spune că dorește să scoată în evidență ambiguitățile formațiunii de extremă dreaptă, Reuniunea Națională dar și a partidului de extremă stângă, La France Insoumise / Franța Nesupusă.

Politologul Olivier Vendrine: “Într-adevăr, este o strategie de a pune față în față extremitățile, de a le scoate în evidență ambiguitățile, totul în cadrul campaniei electorale pentru europene. O bună strategie politică care cere celor două formațiuni să se poziționeze. Va anima dezbaterea electorală, de altfel, această discuție, va readuce Europa în centrul dezbaterii. Cred că din acest punct de vedere, strategia lui Emmanuel Macron este una bună”.

Grupul Reuniunii Naționale, a lui Marine Le Pen se va abține de la vot, după cum a anunțat președintele formațiunii, Jordan Bardella care a evocat anumite “limite” în susținerea Ucrainei – formațiunea de extremă dreaptă nu este de acord, spre exemplu, ca Franța să trimită trupe franceze în Ucraina.

Ministrul armatelor explica, de partea sa, că aceste 3 miliarde de euro pe care Franța le investește în Ucraina nu reprezintă un cec în alb acordat Ucrainei, este suma maximă pe care Franța o poate oferi  ca ajutor militar în 2024, prin intermediul unor comenzi plasate industriei de apărare franceze.

Ajutorul Ucrainei a devenit o temă cheie de campanie europeană, în special după apropourile formulate de președintele Emmanuel Macron care nu exclude posibilitatea de a trimite trupe terestre în Ucraina. Liderul de la Palatul Elysée a insistat mereu că nu dorește să impună vreo limită în susținerea acordată Ucrainei, scrie rfi.ro

 

Leave a Reply