Ministerul de Externe al Israelului a emis un comunicat în care îl denunță pe miliardarul american George Soros, o acțiune ce pare destinată să apropie Israelul de Ungaria înaintea vizitei de săptămâna viitoare la Budapesta a prim-ministrului Benjamin Netanyahu, relatează luni agenția Reuters preluata de Agerpres.

Soros, un evreu născut în Ungaria care și-a cheltuit o mare parte din avere finanțând grupuri pro-democrație și pentru drepturile omului, a fost luat drept țintă în mod repetat de guvernul de dreapta al Ungariei, în special în legătură cu sprijinul său pentru o politică mai deschisă privind imigrația.

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a sprijinit de asemenea o campanie în care Soros era prezentat ca un inamic al statului. “Să nu-l lăsăm pe Soros să fie cel care râde la urmă” — acesta este textul întâlnit pe panouri alături de imaginea finanțatorului în vârstă de 86 de ani, o campanie despre care grupurile evreiești și alții afirmă că alimentează antisemitismul.

Soros, care se exprimă rareori după atacuri personale la adresa sa, nu a făcut comentarii despre panouri. Dar grupurile evreiești din Ungaria și Human Rights Watch, o organizație finanțată parțial de Soros, au condamnat campania, declarând că “amintește de posterele naziste din timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Multe postere au fost vandalizate cu graffiti proferând insulte antisemite, inclusiv cuvintele “evreu împuțit”.

Ambasadorul Israelului în Ungaria a emis un comunicat în care a denunțat campania, spunând că “evocă amintiri triste și, în același timp, propagă ura și teama”, o referire aparentă la rolul Ungariei în deportarea a 500.000 de evrei în timpul Holocaustului.

Dar la câteva ore după comentariile ambasadorului făcute în weekend, Ministerul de Externe al Israelului a publicat o “clarificare” în care afirmă că Soros este o țintă legitimă pentru critici.

“În niciun caz comunicatul (ambasadorului) nu a fost destinat să delegitimizeze criticile la adresa lui George Soros, care subminează continuu guvernele alese în mod democratic ale Israelului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Emmanuel Nahshon, adăugând că Soros finanțează organizații “care defăimează statul Israel și caută să îi nege dreptul la apărare”.

Un purtător de cuvânt al Fundațiilor Societății Deschise ale lui Soros nu a răspuns imediat la solicitarea de a face un comentariu.

Decizia neobișnuită a Ministerului de Externe israelian de a emite un comunicat de clarificare a comentariilor unuia dintre ambasadorii săi intervine cu câteva zile înainte ca Netanyahu, care este de asemenea și ministru de externe al Israelului, urmează să îl viziteze pe Orban, notează Reuters.

De obicei, Israelul denunță rapid antisemitismul sau amenințările la adresa comunităților evreiești din întreaga lume, dar a ales în acest comunicat să se concentreze asupra amenințării pe care consideră că o reprezintă Soros pentru democrația israeliană.

Printre organizațiile finanțate de Soros se numără Human Rights Watch, care este adesea critică în legătură cu ocupația israeliană a Cisiordaniei și politicilor Israelului față de palestinieni.

Ca și Ungaria, Israelul a adoptat o legislație ce urmărește să limiteze influența organizațiilor nonguvernamentale care primesc o mare parte din finanțare din străinătate.

Luna trecută, Israelul și Ungaria au intrat în dezacord pentru scurt timp după ce Orban l-a lăudat pe liderul Ungariei din Al Doilea Război Mondial, Miklos Horthy, numindu-l un “om de stat excepțional”.

Horthy a fost un aliat al lui Adolf Hitler și a aprobat legislația anti-evreiască din anii 1920 și 1930, cooperând de asemenea cu germanii în deportarea de evrei unguri în timpul Holocaustului.

Inițial Israelul s-a alarmat, dar apoi a acceptat repede explicația guvernului ungar că Orban are toleranță zero față de antisemitism și că nu a sugerat că tot ce a făcut Horthy a fost pozitiv.

Legăturile puternice dintre Netanyahu și Orban au stârnit nedumerire în Uniunea Europeană, unde Orban este văzut ca un rebel care se opune principiilor liberale, comentează Reuters. Partidul său a redus libertatea presei și a boicotat eforturile UE de a combate criza migranților.

Ungaria a purtat discuții cu Israelul pentru achiziționarea gardurilor de securitate destinate să îi țină pe imigranți afară din țară, în timp ce Israelul caută să aibă legături mai bune cu țările de la care speră că îi vor ține partea în orice discuție a UE în care Israelul este criticat.

15 COMMENTS

 1. Comunicate si comentarii gen hai sa ne ascundem dupa degete. Horthy ” … că nu a sugerat că tot ce a făcut Horthy a fost pozitiv.” Daca noi scoatem o vorba de maresalul Antonescu, gata suntem de porc. Tot asa se poate spune si despre maresal ca nu tot ce a facut este pozitiv, adica a facut si multe pozitive.

 2. Domnule Radu Tudor, Soros si Kovesi nu ne lasa sa ne dezvoltam, ne fura banii. Viva la revolucion ! viva hugo chavez !

 3. Si dragnea cu ciuvica si savaliuc se inscriu curentului anti Soros ai ăia de la ghitaTV la fel. Batranul Soros cuace ceua

  • Asa este noua doctrina pene-liberala cu care spera sa castige si ei alegerile macar prin 2024,ca alte vrajeli nu au mai gasit si spera cu toti.stalinistii lor sa convinga lumea ca ei toti sunt “numa ingerasi” si ailalti politicieni sunt numai “aia coruptii”.Cum lozinca cu “ao-leooo,comunistii” nu mai tine,au inlocuit comunistii ,cu coruptii si apoi “punct si de la capat” cum le-a indicat fosila lor prezidentiala, care spera si ala ca va mai pacali romanii de inca un mandat, jucand vrajeala in care tocmai ei, niste corupti adevarati, cica se lupta cu coruptia.Insa ei,de fapt si in primul rand ,se lupta cu puscaria care-i asteapta si pe ei si pe colaboratorii lor stalinisti din Sistem.

 4. Giniul raului are un nume si recunoaste ca este fara de Dumnezeu, este cel din imaginea de sus.
  Mai aflam ca primul venit in Romania cu un avion de linie a fost chiar acest personaj. Oare de ce asa un mare interes pentru Romania ?
  Ciudat noi nu avem servicii de informatii ? Se pot cere informatii de la acestea, poate vom afla ceva, ca doar n-or face altceva, sa pupe toata ziulica dosul Unchiului. Daca cu asta se ocupa e foarte grav.

 5. Serios! :))))))))))))))))))))
  Eu nu aplec urechea la ce se vehiculează prin comunicate/adevărul e altul!
  Acum…ceva din amintiri şi citite puse în tema actualităţii româneşti:
  Sper că vă mai amintiţi de turnurile gemene aruncate în aer cu ajutorul a 2 avioane ”la comandă”. În orice ţară sunt acele turnuri gemene în care se ascund marile secrete ale lumii(securitatea pe glob şi afacerile pe glob) de care ştiu doar angajaţii de orice naţionalitate în turnuri(securitatea) şi marii capi ai lumii. După o perioadă de timp, când toţi se tem de ei ca fiind vulnerabili(ei cu persoana lor) în legătură ce dezvăluirea secretelor, se întâmplă atentate omorând din faşă tot ce înseamnă vulnerabilitate/secret dezvăluit pentru informarea popoarelor. Vezi cazul turnurilor americane! Dacă acolo a căzut ‘nomenclatura idioato-securiste’/zidul în sine, de ce nu ar fi distrus şi zidul ”lingăilor/lipitorilor de scaune/instituţii/buget gras la buzunar” care fură neîncetat acoperind cu orice mojicie adevăratele mizerii pe plan naţional?!
  Cocoşul strigă: cucurigu! cuc-uri-gu! cu-cur-igu! şi scormone adânc în coşul furăciunilor ascuns de ochii lumii!
  Răguşeşte cocoşul şi trebuie operat sau un tratament chimioterapeutic cam fatal!
  Vreţi să se ajungă la această acţiune!?

 6. De fapt Soros (si nu numai el) pune in practica la un nivel urias un vechi si viclean obicei evreiesc dar si “antic” grecesc,folosit si de alte neamuri pamantesti.Nu degeaba din cele mai vechi timpuri se spune “sa te feresti de darurile grecilor”,insa metoda a fost luata si de evrei,sau grecii de la evrei,fenicieni,sau toti de la altii,sau etc.Este vorba de metoda obligarii persoanelor tinta prin daruri,ajutoare,gesturi filantropice in general(BURSE DE STUDII-mai in actualitate).TOATE APARENT GRATUITE. Nu ar fi nimic rau daca in spatele acestor lucruri nu ar fi si interese de tot felul,mai ales economice dar si…politice. Cei care “au investit” isi culeg roadele inzecit tocmai manipulandu-i pe cei pe care i-au “omenit” mai inainte.Cand se inchide astfel cercul serviciilor reciproce este vorba de un act de coruptie cu spaga data anticipat.Unul ca Soros poate sa fie un bun cetatean al planetei sau un corupator ordinar.ASTA SE POATE VEDEA DIN CE AVANTAJE ISI TRAGE EL DIRECT IN URMA LUCRARILOR SALE FILANTROPICE,DAR SE POATE VEDEA SI DIN ACTIVITATEA ONG-URILOR TRAITOARE PE BANII LUI SI CARE SE AMESTECA IN POLITICA MAI MULT DECAT DREPTURILE OMULUI PE CARE SPUN EI TOTI CA LE APARA.Ca exemplu, la noi ,ce drepturi ale omului apara sorosistii cand ei se exprima tocmai impotriva drepturilor omului,dar in apararea abuzurilor si a abuzatorilor?. IAR SOROS CARE DA BANU,NU ESTE IN NECUNOSTINTA DE ACESTE LUCRURI,DECI ARE ALTE INTERESE DECAT GESTURILE PUR FILANTROPICE.

 7. Spre deosebire de musulmani, tot monoteisti si aceștia, si tot de origine semită, evreii nu profesează o credință unitara care sa-i împingă la a reacționa “in bloc” față de un anume “stimul”(adversar al doctrinei, etniei, dusman de clasa, etc), nici măcar formarea statului Israel nefiind produsul unui consens ideologic si dând naștere la diviziunile care au slăbit comunitatea evreiasca europeană in fata pericolului nazist (vezi mișcarea sionista si adversarii ei printre reprezentanții poporului ales). “Doi evrei, trei sinagogi”e o zicală demnă de luat in seamă fiindcă exprimă perfect ideea libertății de gândire gravata in spiritul poporului Cărții încă de la vremea cand David, păstorul de capre, dădea cu praștia in Goliath, războinicul antrenat si echipat cu toata “tehnologia” vremii, si-l răpunea–atâta doar ca liberalii americani, cocoliti prin universități de marca, mulți dintre ei de origine evreiasca, si,mulți, evrei practicanți, tind sa nu asculte de rabinul din Buhusi (autorul presupus al zicalei). Deci, nu-i de mirare ca statul Israel da cu tunul (praștia nu mai e la moda) in “conaționalul”Soros sau ca Soros, evreul, da cu banii in “rebelii” de orice naționalitate, fie ei si evrei, si răsculați împotriva guvernului israelian: ce-i de mirare e ca noi, cei dinafara “triburilor”, cădem mereu in aceleași clisee periculoase, cum ar fi “evreul e de vină” pt orice necaz colectiv, adică reacționam “in bloc”, ca oile, la orice ne supără si ne tulbura somnul rațiunii. In cazul Soros, daca ONG-urile romanești n-ar fi fost infestate, de la început, de securiștii rămași fara stăpân după căderea regimului comunist, poate ca am fi avut un adevărat control al societății civile asupra politicului, o alternativa la “proasta guvernare” post-decembristă care ar fi rămas exact asta: o alternativa, nu o tabara de antrenament pentru viitorii prosti guvernanți, un bazin de voluntari care sa “înlocuiască” funcționarii acolo unde birocrația se împotmolește de obicei, recte, in domeniul umanist clasic, la apărarea celor slabi, a neadaptatilor la norme si criterii de succes in viața: copii orfani, spitale fara personal adecvat, scoli neîncăpătoare sau dispărute prin neglijența autorităților, femei abuzate, oameni rămași pe strada, etc. “Vina” lui Soros, daca exista asa ceva, consta in pactul cu securiștii de toate națiile care fac si desfac guvernele, mai ales in noile democratii apărute pe ruinele unui regim totalitar; Stone stie ce spune, doar ca impune premise ideologice teoriei sale despre “conspirația” sorosista, anume, atribuie trăsături” comuniste” pragmatismului sec al personajului. Soros n-are ideologie, Soros se ocupă de stabilitatea piețelor pe care vrea sa le acapareze, o stabilitate pe care n-o poate obține decat controlând guvernele naționale, sau santajandu-le cu Declanșarea haosului civil daca nu-si îndeplinesc misiunea “pacificatoare”. O spune chiar el, unii ma acuza ca sunt de dreapta, alții de stânga, totuna dinspre partea mea, afacerile sa meargă; si, un detaliu esențial, “nu am afaceri in România, dețin ceva proprietăți imobiliare administrate local” care arata, clar, ca magnatul nu considera Piata românească suficient de stabilă pentru a-si exporta proiectele mari in zonă. Well, suck it up Mr Soros, ai dat greș cu recruții locali, ai ales securiștii cei mai prosti sa se ocupe de stabilitate, cei “deștepți” fiind deja la guvernare cand ai aterizat la București sa testezi “piata”-dovada ca-s prosti fiind făcută cu brio la marile Manifestații din Februarie a.c. unde” recruții” s-au îmbătat cu pozele făcute de presa internațională si-au lasat căpitanii si” generalul”sa dea buzna, singuri, peste guvern si chiar peste Curtea Constituțională cu rezultatul cunoscut (adică “ziua, ca orbeții”). Eu zic sa ieși la pensie, sa-nchizi buticul dâmbovițean si sa te ocupi de “nepoții” din SUA, care nici ei nu par sa-ți onoreze ca lumea moștenirea.

  • Foarte interesanta analiza. Cea mai interesanta pe care am citit-o pe aceasta tema, si cand spun “interesant” de fapt rezist imboldului de a scrie”corect”. Nu o fac pentru ca nu cred ca am suficienta inteligenta politica si economica pentru asta. Felicitari.

Leave a Reply