Postul de televiziune Antena 3, parte a grupului de presa Intact, condamnă acțiunea abuzivă din data de 15 februarie 2016 a Direcției Executări Silite Cazuri Speciale din cadrul ANAF, prin care s-a dispus evacuarea, în termen de cinci zile, a mai multor imobile, printre care și sediile celor cinci televiziuni ale grupului Intact.

Considerăm că acțiunea, organizată sub forma unui desant, care a implicat dispozitive și forțe nemaiîntâlnite, amenință direct libertatea de exprimare, prin punerea în pericol a emisiei posturilor Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv și Zu Tv.

Articolul 30 din Constituția României precizează clar, la punctul 1, ca „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”, iar la aliniatul 4 „Nici o publicaţie nu poate fi suprimată”, în concordanță cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Prin modul în care s-a acționat – inclusiv prin intimidarea angajaților, vizitatorilor și a colaboratorilor aflați în sediu, care au fost legitimați, fotografiați, interogați – se vădește clar intenția de a suprima instituții de presă, de a împiedica desfășurarea activității jurnalistice, fiind imposibilă, din punct de vedere tehnic, logistic și uman, mutarea în cinci zile a tuturor facilităților celor cinci televiziuni. Socotim abuziv demersul din 15 februarie 2016, întrucât societăților media din grupul Intact li s-a refuzat dreptul la o soluție corectă în urma sentinței din 8 august 2014: nu li s-a permis nici închirierea spațiilor pentru care, de altfel, legea și instanțe din România au recunoscut chiar dreptul de preemțiune, si nici nu le-a fost propus un calendar rezonabil pentru eliberarea spațiilor confiscate.

Antena 3, prin reprezentanții lor legali, va continua demersurile judiciare pentru a pune capăt unui astfel de abuz, încrezători fiind că într-un stat de drept, într-o democrație, Justiția este singura care face dreptate, iar libertatea de exprimare nu poate fi nici restrânsă, nici eliminată.

Mulțumim zecilor de mii de români care ne-au transmis mesaje de susținere și solidaritate și îi asigurăm că vom continua să ne facem meseria de jurnaliști, onest și cu professionalism.

30 COMMENTS

 1. Intr-un stat European sentitele judecatoresti se executa, nu se discuta sau condamna, indiferent cat de mari sunt audientele.

  • Intr-un stat european hotararile judecatoresti nu incalca legile si Constitutia, nu sunt marsavite politic cu JUDECATORI CORUPTI ca in bolsevism sau fascism.Este cat se poate de clar ca Statul Roman este confiscat de jegurile CORUPTE fascisto-bolsevice.AFARA CU JEGUL DIN TARA.

  • Dear ambassadors of the greatest democracies,

   Remember the magic words : freedom of speech ?
   Oh I know it was 80s and 90s now you do not care anymore.
   Since you become Romanian-secursit lovers all you care is not democracy but just abusive DNA and secret services and a so called justice and so called anti-corruption. In fact a show for stupid people who believe in this cheap propaganda. But we all not all stupid.
   This is your new “democracy” in action.

   Antena 3 the most important news broadcasting TV station is abusive threatened to be closed by a regime that has nothing to do with democracy and justice and freedom of speech.
   Anyone care to say something in defending free press ?
   Any ambassador?
   Any ambassador?
   Any ambassador?
   Any ambassador?

   We, Romanians are all pro-western and pro-Americans but the disappointment that grows in us because your current leaders and politicians and ambassadors forgot what is democracy and freedom of speech becomes huge. You are the ones damaging your countries reputations as greatest democracies in Romania and worldwide. I do not see anything great now. The title of my letter is just a bitter irony.
   I hope this will change…or maybe I ‘m still naive.

 2. Care e diferența între Vişinescu şi ce au făcut cei de la Anaf de ieri? Vor spune la fel ca torționarul că doar executau nişte ordine?

  • Ceea ce a fost confiscat, chiar si la cea mai drastica subevaluare, depaseste cu mult aceasta valoare, umflata cu acelasi ordin de mărime ca subevaluarea.

 3. Intrebarea de baraj e: de ce nu a solutionat premierul Ponta problema? A avut un an intreg la dispozitie, n-asa?

  Aveti raspuns?

 4. D-le Tudor,

  Da, recunosc, termenul de evacuare este scurt! Dar am vazut documentare cu evacuari din statele unite! Acolo vine direct seriful si le da doua ore sa isi scoata lucrurile ca daca nu li le arunca in strada direct! Si ii scoate in strada direct, cu copii cu tot, cu toate otrepele, cu catel si cu purcel! Asta pentru ca in Statele Unite proprietatea este respectata. Acum, noi romanii vrem capitalism sau pana la urma ce vrem? In afara de vacante de succes la Monte Carlo cum face acum Blejnar, CAPITALISMUL asta inseamna si anume, somaj, faliment si evacuari. Trebuie sa ne asumam si aceste valori, daca sustinem ca noi vrem capitalism! P.S. Repet, in Statele Unite evacuarea o face seriful. Am vazut eu documentare, cred ca le-au vazut multi pentru ca au fost date pe posturile tv, nu le-am vazut in alta parte. Deci, noi romanii vrem capitalism, sau ce vrem? Dvs. nu v-a cerut nimeni sa inchideti posturile, v-au spus doar sa evacuati locatia. Pro TV-ul si-a mutat si el sediul din Pache Protopopescu din martie 2014, fara prea mult tamtam. Pana la urma nu v-a cerut nimeni sa inchideti posturile, ci v-au cerut doar sa evacuati locatia. Va veti gasi in alta parte o locatie, de unde daca va pastrati echipa jurnalistica veti avea posibilitatea sa emiteti cu acelasi succes de piata. Multa bafta!

  • Am explicat de atatea ori cum e cu evacuatul, mutatul si inchiriatul incat oricate explicatii as da, nu aveti cum sa intelegeti. Va lipseste capacitatea

  • Tocmai am văzut și eu un astfel de reportaj. La o amărâtă de casă pe parter, cu doua camere, șeriful i-a afișat termenul de evacuare de 60 de zile, i formând proprietara ca dacă în acest timp nu rezolvă situația cu proprietarul (!) i se va putea e la dispoziție un loc intr-un așezământ social. Deci… ai dreptate parțial, căci cei de la Antene nu solicită altceva decât să se înțeleagă cu proprietarul sau să primească un termen rezonabil de mutare.

 5. Pai, s a dispus confiscarea unor imobile dintr o hotarare PENALA. NU ESTE VB DE RECUPERARE DE CREANTE FISCALE PRIN SECHESTRAREA UNOR IMOBILE .CI DISPOZITIA E DATA DE O INSTANTA PENALA. DECI, ANAF E PARTE IN PROCES.STATUL CA PARTE IN PROCES , NU E MAI PRESUS DE CELELALTE PARTI. PT CA IMOBILELE INTRA IN PROPRIETATE PRIVATA A STATULUI. Ce au facut e un abuz
  Le trebuie o hotarare judecatoreasca de evacuare.

 6. Ați încercat sa aduceți in atentia Ambasadei SUA la București ceea ce se petrece? Sau în atenția CNN? Sunteți canal afiliat, nu se poate sa nu va susțină. Ma gândesc ca un pic de presiune din partea unor instituții importante ar putea ajuta la soluționarea acestei probleme. Cred ca merită încercat.
  Va doresc mult curaj pe mai departe!

 7. dar cine a oprit libertatea de expresie domnule Tudor? Cata chirie a platit antena3 dupa confiscarea sediilor conform unor hotarari definitive si irevocabile la stat? Aproape 2 ani ati stat in niste sedii si nu ati platit nimic, de ce? De ce directiunea Trustului nu a intreprins nimic in a muta incet echipamente in alte sedii? De ce nu se vrea respectarea legii de catre sefii trustului Intact? Imi cer scuze dar lamentarea antenai3 este tardiva si naste oripilare si dezgust.

  • Ovidiu, am explicat de atatea ori incat cred ca nu ai capacitatea sa intelegi. Justitia a spus ca aceste sedii trebuie sa fie inchiriate noua. Am facut 20 de adrese la ANAF si MFP sa platim chirie. Nu au raspuns timp de 2 ani. Acum au venit sa evacuam in 5 zile. Sunt sigur ca si acum esti de partea abuzului, ca in multe alte ocazii

  • Documenteza-te inainte sa-ti exprimi dezgustul! Sau daca tot te-a invadat, nu crezi c-ar fi mai constructiv daca l-ai indrepta catre nemernicii care lovesc in aceasta natie in fel si chip, sau nu vezi?! In conditiile in care, aceste televiziuni nu au nimic de-a face cu faimosul proces ICA, proces dubios in opinia multor nume grele din magistratura, dar suporta consecintele confiscarii sediilor in care fiinteaza inca de la inceputuri, unde vezi tu ilegalitatea in faptul ca vor sa ramana chiriasi? Cladirile au intrat in posesia Statului dar conform Constitutiei, nimeni nu are voie sa intrerupa activitatea unei televiziuni, motiv pentru care, Instanta a mentionat dreptul de preemptiune atat in vederea inchirierii cat si a cumpararii cladirii. De ce Guvernul nu respecta asta? Vorbiti toti de mutare, dar milioanele de euro investite cum le recupereaza? Si de ce sa se mute? Cine a pus ochii pe acele cladiri ca si pe multe altele luate pe nimic de la acelasi Stat? Pe romani ii scoate in strada sau le jupoaie pielea cu taxe si dari iar strainilor le da scutiri, ajutoare de stat, concesionari de terenuri,etc. Este televiziunea poporului, este companie cu capital romanesc si trebuie aparata cu orice pret. Ti-ai pus intrebarea: daca procesul care a provocat pierderea cladirilor, se va rejudeca si se va constata abuzul, cine va plati despagubirile in cazul unei mutari si ulterior a unei eventuale demolari? Nu simti dezgustul ala si cand platiti ca prostii de 15 ani tot felul de despagubiri generate de abuzurile institutiilor pe care le aplaudati ca niste zombi? Acesti jurnalisti sunt un brend de tara. Ti-au dus tara pe podiumuri ravnite de multi si ca drept rasplata trebuie umiliti, distrusi? Azi sunt ei, maine tu si altii.

 8. Citez “Antena 3, prin reprezentanții lor legali,… , încrezători fiind că într-un stat de drept, într-o democrație, Justiția este singura care face dreptate” etc etc bla bla bla
  Cu scuzele de rigoare, intreb: unde mama ma-sii ati vazut voi “stat de drept”, “democratie”, sa ma duc si eu sa ma uit la ele, si sa-mi fac si fo 2 poze!

 9. Terminati cu circu si fitii barbati ce drascu . Mutativa in liniste . Si daca considerati ca ati fost abuzati dati ANAF in judecata .

  DOMNULE TUDOR NU INCIDE NIMENI ANTENELE DOR VA TREBUI SA VA MUTATI IN ALTE SEDI ATAT . NU SUNTETI NICI PRIMA NICI ULTIMA TELEVIZIUNE CARE VA TREBUIE SA SE MUTE .

 10. Dacă justitia a spus foarte clar ca aceste sedii ale intact trebuie inchiriate tot grupului intact chiar nemai fiind in propietatea trustului atunci trebuie respectata hotararea justiției.

 11. Nu peste mult timp se va afla adevarul cum a fost planuit procesul lui Voiculescu ,procurorul a fost arestat, judecatorul incompatibil in curs de cercetare ,eroare judiciara, greseala materiala sau o noua motivare ca si la fostul premier. Halal justitie,,,,,,,?????.

 12. Dl. GADEA, ANAF-UL este buldozerul ROMANIEI ei au distrus tara si-au vanduto pe 2 lei,de aceea s-au daramat toate intreprinderile noaste, spun a noastre pentru ca am muncit de la18 ani pentru a castiga bani si totodata am contibuit prin munca mea la faurirea ROMANIEI ASA CUM A RAMAS DE LA CEAUSESCU SI PANA ASTAZI.

 13. chestia frumoasa ar fi ca, atunci cind veti intrerupe emisia (ceea ce mi se pare inevitabil) cit mai multe alte televiziuni sa procedeze la fel.
  Macar 47 de ore, ca o greva, ca o bezna informationala, ca parca la 48 de ore de intreupere isis pot pierde licenta.

  Daca faceti un apel la o astfel de miscare se va vedea clar cite televiziuni detine SRI. Nu moare nimeni daca nu emit simbata si duminica… daca vor sa arate ceva, sa faca ceva, nu numai sa se solidarizeze pe feisbuc. Si, cum nu am avea ce vedea la televizor in weekend, cu atit mai mult ne putem plimba prin tot Bucurestiul, prin toata tara chiar…

 14. Draga Radu Tudor, nu stiu unde trebuie sa contactez Antenele, dar de azi dimineata 17/02 nu se mai poate accesa site-ul Antena3 nici prin motor de cautare Google. Succes ! Sunt alaturi de voi !

Leave a Reply