Şefii bisericilor ortodoxe reuniţi în insula Creta, în cadrul primului conciliu organizat după un mileniu, eveniment marcat însă de absenţa patriarhului rus Kirill, au făcut apel duminică la protecţia minorităţilor creştine ‘persecutate’ în Orientul Mijlociu, informează agenţia France Presse (AFP).

‘Biserica Ortodoxă este deosebit de preocupată de situaţia creştinilor şi a altor minorităţi etnice şi religioase persecutate în Orientul Mijlociu’, au subliniat prelaţii ortodocşi într-o declaraţie din cadrul acestui conciliu fără precedent de la schisma istorică din anul 1054 dintre biserica creştină apuseană şi biserica creştină răsăriteană.

Bisericile ortodoxe au făcut apel la ‘guvernele acestor regiuni să protejeze populaţiile creştin-ortodoxe, creştinii orientali şi alţi creştini care au supravieţuit în leagănul creştinismului’, potrivit acestei declaraţii ce a fost făcută publică după o săptămână de lucrări la Chania, în nord-vestul insulei greceşti Creta.

Conciliul, care trebuia să semnaleze unitatea bisericilor creştine ortodoxe din întreaga lume, a fost marcat de absenţa patriarhului Kirill al Rusiei, a cărui biserică, numărând circa 130 de milioane de credincioşi, reprezintă mai mult de jumătate din numărul ortodocşilor din lume.

Pe lângă patriarhul Kirill, au mai fost absenţi, primatul Antiohiei şi întâistătătorii bisericilor ortodoxe din Bulgaria şi Georgia, considerate apropiate Moscovei.

Bisericile au făcut un apel la unitate şi la promovarea ‘unei noi sinergii constructive’ în ţările lor.

Comunitatea ortodoxă din întreaga lume cuprinde 14 biserici autocefale.

Pregătirea acestui conciliu a durat 50 de ani.

Preşedintele Conciliului, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, exercită un primat onorific asupra lumii ortodoxe, menţionează AFP citata de Agerpres.

5 COMMENTS

  1. Ce mai pun la cale ăştia?
    Mai modifică noul testament sau ca înaintea erei noastre: biserica stat în stat cu absolut toate beneficiile!
    …ştie rusul ce ştie 🙂 🙂

  2. Apropos de Rusia, cu ceva vreme in urma am vazut o poza in care Putin saruta icona Maicii Domnului, asistat de Kiril!Pentru unul ca Putin, adica la nivel de stat, se pare ca nu e nici o deosebire intre a fi criminal si a fi crestin in acelasi timp! Cu adevarat, mai au astfel de indivizi treaba cu Dumnezeu? De ce se mai prosterneaza, cand de fapt sunt Anticrist?

  3. astia vroiau sa se supuna Vaticanului (un fel de UE religioasa) si rusii n-au pus botul. Ceea ce ii face pe rusi rai si pe “ecumenicii” toleranti cu islamul, cu homosexualii, etc (la loc de frunte, securistii nostri, bineinteles) buni.

  4. Pai da, asta spune multe despre mentalitatea ruseasca, nu ??? Bisericile Georgiei si Bulgariei s-au impotrivit acestui conciliu…Dupa aceea a sarit si Rusia sa le sprijine facandu-se “purtator de cuvant”. Asta spune multe, nu ???

Leave a Reply