In contextul unor dezbateri oricum foarte aprinse in legatura cu abuzul de incatusari si retineri pentru persoane care nu reprezinta un pericol public, DNA si CSM propun ca in noua Constitutie sa se prelungeasca perioada de retinere. DNA vrea 72 de ore, CSM vrea 48 de ore. Da cineva mai mult? A inceput concursul pentru o mai lunga limitare a drepturilor si libertatilor fundamentale.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) susţine că perioada de reţinere ar trebuie să fie majorată de la 24 la 48 de ore, perioadă de timp considerată rezonabilă şi care ar permite o ingerinţă minimă în ceea ce priveşte libertatea persoanei.

Propunerea CSM se numără printre recomandările de modificare şi completare a iniţiativei legislative pentru revizuirea Constituţiei României, obţinute de MEDIAFAX.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii susţine că durata reţinerii nu ar trebui menţionată în Constituţie, ci în Codul de procedură penală, “întrucât acest lucru ar permite o mai mare supleţe într-o eventuală procedură de modificare, în ipoteza în care practica ar demonstra insuficienţa termenului stabilit”.

“Această durată maximă de 48 de ore nu ar comporta probleme din perspectiva Convenţiei europene a drepturilor omului, de altfel, la nivel european fiind prevăzute durate maxime ale reţinerii mai mari de 24 de ore, de 48 dacă nu chiar de 72 de ore. În acest sens, dispoziţiile art. 5 parag. 3 din Convenţie prevăd că aducerea în faţa judecătorului sau a unui alt magistrat împuternicit prin lege să exercite atribuţii judiciare trebuie să fie făcută de îndată ce o persoană este lipsită de libertate, în vederea evitării dispunerii unei măsuri arbitrare sau nejustificate şi protejării acesteia împotriva relelor tratamente ce ar putea fi aplicate în perioada detenţiei”, conform CSM.

DNA doreşte modificarea perioadei de reţinere, de la 24 de ore la 72 de ore.
Acesta este unul din punctele cheie de propuneri pentru modificarea Constituţiei.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a trimis la Parlament, către Comisia de revizuire a Constituţiei, punctele pe care DNA le doreşte modificate.

13 COMMENTS

 1. 24 de ore si asa este prea mult si ar trebui doar maxim 12 ore.In state “normale la cap” cel retinut este adus cat mai repede in fata unui judecator.Astora de la noi nu le ajung nici 24 de ore pentru “preparatii”.Pai mai draga,faceti “preparatiile” inainte de a retine persoana,daca sunteti competenti,iar in cazurile acelea cu violenta,fuga sau sustragere de la anchetare,lucru este clar,ce mai trebuie sa ii cautati de oua trei zile?Caci oricum judecatorul v-a dispune retinerea.Astia vor ca pe orice banuit sa il priponeasca si sa-l “curenteze” cat mai mult, cu speranta ca vor stoarce si ce nu a facut,ca sa isi faca ei planu de rechizitorii cu ceva.Iar trebuie ca romanasii sa umble cu capul in pamant de frica,astfel incat sa nu le dea vreo trasnaie de banuit tovarasilor neo-militieni?

  • Penrtu asta care se semneaza cu nume de oras. Maestre te-ai gandit ca 24 de ore nu este suficient in cazul unei infractiuni de omor atunci cand ai de administrat un probatoriu destul de complex? iar probatoriul in cazul unui omor (sau viol) nu poti sa-l pregatesti din timp pe simplul motiv ca acest tip de infractiuni se caracterizeaza prin spontaneitate.

   • Istetule care esti tu numai cand dormi,cand umfli un banuit ai niste deductii in cap si nu il salti p’ala sau tot satul ca bou’,iar judecatorul,daca si ala este intreg la cap,iti intelege lucrurile pe care te bazezi sau te trimite la plimbare daca bati campii.Important este sa nu fie loviti cei nevinovati,sa il bagi pe vreunu aiurea.Voi va-ti gandit ca de la o treaba ca asta,un nevinovat,in trei zile, poate sa isi piarda locul de munca,sau in capul vostru nu visati decat catuse… pentru altii.Vedeti mai bine sa nu picati voi de fraieri pe undeva,caci viata-i lunga si nu se stie in ce rahat calcati.

 2. NU. Aici e vorba de cu totul altceva şi abume: fiecare ţară are propriile legi după care funcţionează. În alte ţări care sunt serioase, un arestat este ţinut în arest chiar şi 3 ani şi întro zi i se dă sentinţa definitivă: liber sau continuarea pedepsei(elveţia-sunt destui care au trecut pe acolo şi trimişi în ţară, actele de identitate fiind trimise prin corespondenţă), pentru că tot se dă ca exemplu elveţia! Un stat/ţară care încă are demnitate şi suveranitate nu permite nimănui să intre în propria-i organizare! La noi, e ca la biserică: te închini sau baţi mătănii pentru A FACE şi pentru CREDIBILITATE!!! Atîta timp cît în funcţiile de conducere, oricare ar fi funcţiile, sunt numiţi/puşi cei cu diplome la hectar fără experienţă sau direct de pe chat ori de pe la miss, vom avea diversitate în bătaie de joc şi performanţă ZERO!!!

 3. DOMNULE RADU TUDOR – DE CE CREDETI CA A INTRAT FRICA IN DOMNUL TARICEANU – SI A ZIS CA TRIMITE DOCUMENTELE IN CAZUL SOVA PANA MIERCURI – ESTE ADEVARAT CA POLITICIENI STIU DOAR DE FRICA PUSCARIEI?

  • – Este adevărat că proastele și proștii populează această așa-zisă țară?
   – După 10 ani cu Băsescu și acum încă 5 cu un alt corupt ipocrit susținut și apărat de către aceeași mafie din așa-zisa justiție, răspunsul este, evident, DA!

 4. NICIUNIUI OM CINSTIT NU-I ESTE FRICA DE JUSTITIE! hotii sa tremure de friica …SA TREMURE SA NU MAI FURE NIMENI SI MAI ALES POLITICIENII CARE AU PUS PE BUTUCI ROMANIA IN CEI 25 DE ANI DE LA REVOLUTIE!

 5. Ideile astea n-au nici o treaba cu cei arestati. Ca oricum de ex. DNA ,,are relatii” la judecatori sa ,,incuvinteze” arestul pt. 30 zile sau n x 30, depinde de omul caruia i se aplica corectia.
  Nu dna sau csm fac jocurile astea. Ei sunt niste executanti care agita lucrurile pt. a intelege lumea cine conduce.
  Prin ,,72 ore” ,,noua putere” vrea sa bage spaima in oameni. Pt. ca tot omul sa stie ca oricand il pot salta pt. 72 ose ( si nu 24 ca acum). Si daca nu se conformeaza sa intre-n rand cu lumea poate sa primeasca, bineinteles, de la judecator (fost procuror) n x 30 zile sitiindu-se ca arestul e mult mai sever decat inchisoarea.
  Si astfel, fara probe, poti sa-ti bati joc de un om, daca nu-ti inghite regimul.

 6. Bine ne face,avem la conducerea justitiei,numai sclavi basisti,iar acest cazanciuc,este si cel mai prost ministru si un libidinos,pai daca a fost sclavul lui kovesi,ce pretentii sa avem !mai bine 365 de zile sa ne aresteze pe toti ca sa terminam povestea.

 7. Ne tot vaitam de catuse de perioadele de retinere,de arestul preventiv.Nu vad sa va preocupe descurajarea coruptiei,descurajarea evaziunii fiscale,recuperarea prejudiciilor.Au furat,au abuzat de functii,au pagubit economia nationala intentionat sau din prostie atunci sa plateasca,nu ma intereseaza cate ore este retinut si ce conditii de confort are in arest !!!

  • Da mai karnatule,dar nasoala ti se poate aplica si tie daca i se pare vreunui flacau ca esti mai urat ca Scarlatescu si vorbesti mai mult ca Florin Piersic.

Leave a Reply