Un recent si foarte amplu sondaj al CURS arata adevarata fata a problemelor si perceptiilor tinerilor in raport cu restul societatii. As spune ca sunt concluzii dramatice.

Gratie CURS, voi incerca sa vi le prezint separat, detaliu cu detaliu in zilele urmatoare.

Iata unul dintre fragmentele concluzie ale sondajului :

image

“Aproape trei sferturi dintre tinerii de 14-29 de ani și 50% dintre tinerii de peste 18 ani din România locuiesc cu părinții, iar acest fapt se explică, în principal, prin lipsa oportunităților economice sau sociale pentru aceștia. Tinerii nu sunt încurajați și nici nu au șansa de a părăsi casa părinților și a-și începe propria viață de la 18 ani sau după terminarea liceului/școlii.

Doar un tânăr din trei se declară măcar mulțumit de sistemul de învățământ din România, iar mulțumirea crește pentru respondenții cei mai tineri; • Migrația externă este o opțiune pentru tineri în acest moment. O treime dintre respondenți afirmă că, peste 10 ani, se văd ca persoane realizate într-o altă țară și nu în România; mai mult, aproape 40% dintre respondenți afirmă că și-ar dori să emigreze, chiar și dacă numai temporar (pentru studii sau muncă)”.

36 COMMENTS

  • apatridul de bozgoriot are tupeul sa vorbeasca de ROMANIA? vai de viata romanilor din SF GHEORGHE.
   P.S. in SF GH sunt la marginea orasului in padure cateva izvoare de apa minerala la liber….am fost odata sa le vizitez si intrebam pe drum in ROMANA unde sunt acele izvoare….numai cand cineva din grupul meu a intrebat de acele izvoare in hungureste, numai atunci ne-a fost indicat drumul…e o rusine ca in propria tara sa nu poti merge pe strada sau gasi un loc de interes public daca nu stii limba mongoloizilor

 1. Situatia este foarte buna pentru tineri. Altfel nu votau PDL dupa 10 ani de basism. Tinerii despre care scrieti sunt foarte fericiti asa cum sunt. Nu le trebuie schimbarea. Problema tinerilor este Rusia, nu Romania, asistatii social si pomenile electorale. Viitorul lor, asa cum si spun, este PDL si Iohannis. Deci traiesc bine, asa cum le-a spus Basescu. La fel si cand le-a spus sa plece, l-au ascultat. Doar sunt urmasii lui, nu ?

  • am 27 de ani si din pacate nu fac parte din cei care au votat cu iohannis. spun din pacate pt ca daca eram, probabil ca acum aveam satisfactia victoriei. problema “tinerilor frumosi si liberi” a fost ca s-au bagat in ceva ce nu cunosteau, comportament oarecum tipic noua, romanilor. ei au impresia ca le-au aratat-o lui victor ponta si psd-ului.. cand de fapt ne-a aratat-o noua, tuturor, inclusiv lor, fapt ce in curand vor realiza si ei

   • Nu sunt dispus sa dau 5 ani din viata mea pentru ca nu stiu cine sa realizeze nu stiu ce. Pe de alta parte cred ca cei care vor suporta consecintele votului lor vor fi parintii si bunicii lor si nu ei in mod direct. Oricum nu le pasa. Asa ca nu vor “realiza” nimic.

  • @ Mandru ca nu sunt ardelean

   Asta inseamnă că, vorba lui Mircea Badea,”nu s-au tăvălit suficient 10ani în chinuri cu băseala” și mai vor o dată.
   Sunt, desigur, ăștia din statistici cu care veneau și ne bombardau pe aici peneleo-băsiștii, cum că ăștia i-ar fi votat pe ei băsiștii recte, Iohanniștii. Ăștia care ”la un semn feisbucian” au umplut strazile și pietele europei și bucureștilor și rânjeau la camere, pe fețele lor citindu-se bucuria tâmpă a unei victorii nesperate, că le-a venit și lor salvatorul… Iohannis. În timpul acesta eu făceam 18/10 crezând și insistând ca prostul , vrând binele cu de-a sila unor… tolomaci, să-i fac să nu creadă în gângavul Iohannis marionetă a lui băsescu, udrea, macovei și blaga. Nu-l mai repet pe… Petre Țuțea. Că și omul acesta, pe lângă multe adevăruri a spus și multe, multe prostii la viața lui(ce sa-i faci, acolo unde-i minte multă e și prostie multă, chiar tâmpeală).
   Prostia însă, ca mai toate în lumea asta, se plătește și vorba ta, Ponta ar trebui să lase dracului și guvern, și partid și ….Țara, pe mâna ăstora de 19-29 ani. Că n-oi muri eu primul de foame și de umilință, trecând printr-un nou experiment băsescu cu cei 1234 roni, ai mei, care vor fi la anul( dac-or mai fi?!), după majorare, 1296 ron. 😀 Voi avea însă grijă să nu mai ies prea des seara, pe stradă (eventual, să-mi iau preventiv spray-ul lacrimogen in buzunar) iar ziua sa fiu foarte atent la buzunare și la ăștia de 19-29 ani. Și cum am mai spus-o ”Ori la bal ori la spital”.
   Traiască presa deontoloaga! Căci numai ea, sireaca, va avea din belșug și bani și ce să scrie, și pe cine să înjure, și pe cine să mai dea vina. Desigur , și peste 2 ani de vină vor da vina tot pe comunisti , securisti, iliescu, mineriade, moguli, maior, șist , RMGC, căci, așa cum s-a văzut sunt și vor mai fi ”informații”la mare preț. Succes garantat… @gheorghe.
   Prea au tras unii împrăștiat și… deontologic în Ponta și-n PSD ca să ce? Ca și acum, neștiind că , astfel, fac permanent jocul băselii.
   Au mai rămas, deci, de ”lichidat” Ponta, Petreasca harwardista(care le prea statea in gât), ministrul analfabet al invățământului, ticălosul titrat de la …energie, fă, Doino!, și tot guvernul acesta nenorocit(parcă așa zicea ”maestrul” Andon zilele astea).

   • Perfect de acord. Asta este. O paine avem fiecare de unde face rost. Dar 5 ani de zile sunt de dreapta. Gata cu “pomenile”.

    • @ Mandru ca nu sunt ardelean,
     Perfect ?! 😀 Asta, sigur, pentru că ți-am cântat ”melodia” care-ți place, nu? 😀
     Să știi că mie inițial nu mi-a plăcut nicicum ”melodia” asta, dar acum, văzând atâtă cantitate de prostie pe metru pătrat în stare brută care s-au bulucit ca oile la vot la sunetele ademenitoare, nicicum ale lui Iohannis-dandanache, ci ale băsescului, ale udrei, macovoaicei, mru-ului până și ale ardelenilor lui Tokeș-baci, am zis că nu trebuie să mă opun, ca un democrat ce sunt, prostiei native și vântului cu miros de băseală, și că trebuie doar să-i împing și eu puțin(tehnică japoneză) către băseală și, preventiv, să-mi pun doar masca de gaze și să rezist incă vreo 5(cinci) ani să-i văd pe tolomaci cum se tăvălesc în chinuri. Eventual, să asist in acesti cinci ani la cum se vor încolona frumos, unii morți de foame, alții rupți in cur, să le dea Dan Diaconescu câte 20,000 de euroi sau spre Vadim care poate sa treacă usor de la registrul mahalagesc stil ”Rona Hartner” sau ”Zăvoranca” la cel de Imperial, de Tribun al Neamului care sa hotarască la Aniversarea a 30 de Ani de la căderea cominismului, judecarea sumara și in regim de urgenta a ”tradatorilor de neam și de tara” , a ciocoilor (versiunea DD-PP), și asta pe stadioane sa vada tot poporul obidit finalizate tot aici și verdictele ele fiind deja cunoscute cu mult inaintea judecații. Asta pentru deplina transparenta. Adevărul e că după și acești 5 ani o experienta in plus cu ăștia la Putere nu ne-ar strica de loc. Că n-ar mai avea ce strica, probabil.
     Eu am mai spus-o pe aici . Ne tot lăudam cu cei 7,4 milioane de antibăsisti. ”Vax albina crema pucha” . Și, tot noi ne laudam, ca fiind o virtute de a fi antibăsist câtă vreme doar atâta stii, tu fiind un unineuronal , eventual bineuronal, al doilea fiind localizat în ficați.
     N-am spus eu in câteva rânduri că vreo 2milioane din ei sunt labili psihic(nu esti atent cu ei iți bagă una-două cuțitul in spate daca nu le faci pe plac, adică) și care vor doar sânge pe pereti? Ei n-aveau nicio gară, nici cu Ponta , nici cu antonescu, nici cu USL-ul, nici cu vreo schimbare democratică, clar. Ei, pescuitorii in ape tulburi , cei 2.000.000 de evazionisti fiscali și de muncă la negru, mai mari și mai mici, voiau doar zurbă continuuă, voiau doar răzbunare astfel ca Ponta musai sa-l dea jos pe basescu și să-l belescă pe ăsta și camarila sa urmare faptului că el prin 2004 una a spus și alta a făcut. I-a fraierit c-o ”să traiască bine” c-o sa fie ”dreptate si adevar”și că belește el toată ”clasa politică ticăloșită” a lui Adrian Nasatse pe comuniști, securisti, moguli și baroni PSD care-s ”de stânga” și le vor doar raul. A facut-o cu Năstase, Vântu, Voiculescu și Patriciu, iar pe ultima sută cu ajutorul DNA , cu zeci de baroni PSD și PNL de-a valma, asta schimbându-le unineuronalilor brusc optica așa ca s-au dus fără prea multe vorbe meștesugite înspre mentorul lor, spre basescu. Asta-i explicația simplă și pe deplin plauzibilă.
     N-ai vazut mobilizare în ziua votului atunci când basescu le-a ordonat : băsiști, mergeți la vot! ?

   • La fel de mandra ca nu sunt ardeleanca…aprecierea mea ptr.opiniile celui mandru ca nu e ardelean !

 2. In general tinerii din Romania sint niste aiuriti inculti, ca sa nu zic altfel !!! Multi dintre ei l-au votat pe Werner crezind ca daca cistiga Ponta o sa-i deporteze in China, Siberia, Coreea de Nord sau la mama dracului !!! Asta le e nivelul de educatie. Este explicabil, avind in vedere ca au urmat scoala de dupa 1989 …

  • Stai sa vezi acum cu manualele electronice, generatii faisbuuk garantat 100%. E o tampenie treaba asta cu manuale electronice si asa stau numai pe Net si nu au timp de lectii.

   • Vai de mama noastra cu astia !!! Degeaba ,,fac” 14 facultati daca in continuare ei vad ,,pericolul comunist” in tot ceea ce nu pot pricepe ! Citeste numai ce scrie ,,romanca din Bruxelles” si te ingrozesti de ineptiile si idioteniile cretinei aleia !!!

 3. mai spuneti si lui ponta treburile astea ca noi le stim de ani de zile, nu este nimic nou,sau asa trebuie sa fie in socialism ?

  • PDL-ul si PNL-ul, adica alianta Distrugere si Avarism, nu sunt socialisti, desteptule. Dar cand abia ai invatat sa te speli pe dinti, ce pretentii sa am. Totusi iti mai raspund, poate iti dai seama unde te afli din punct de vedere al dezvoltarii umane.

 4. zici de parca abia acum in Romania copii se confrunta cu astfel de probleme ;ah da pe vremea lui Ceasca aveau si servici si statul le asigurau si o casa ;servici platit cat de cat daca ar fi fost plin si pe la alimentare si era libertatea de azi si informatia de azi nici dracu nu sarea sa-i ajute pe straini sa ne puna la pamant industria ; voi propagandistii castigati bine produceti sperante iluzorii prostimii dar la productie e mai greu si mai prost platit pai unde-i echitatea intr-o democratie ca fara productie n-ai de unde sa tii p-alti ca si azi e la fel unii trag si altii iau salariul pe langa un muncitor care produce mai sunt 2-3 neica nimeni in drum care habar n-au cei aia munca dar ei sunt sefi platiti cu salarii care nu le merita pe cand sclavii trag si pe ei ; si la privat s-a mutat vechea meteahna bazata pe rudenie nicidecum eficienta;multe firme sunt paravane pentru alte manarii mai grele firme unde vechea organizare comunistoida inca exista salarii minime pe cartea de munca la muncitorii din productie dar unele firme ca sa-si poata mentine angajatii prefera sa ofere angajatilor bani la negru peste ce este scris in cartea de munca pentru a-si putea continua activitatea din cauza taxelor excesive;bani care daca ar fi luata lumea la bani marunti n-ar avea cum sa-i justifice cel care i-a luat la negru de la angajator si astfel majoritatea prefera sa ia un ban care le poate aduce necazuri mari chiar pierderea bunurilor achizitionate cu acesti bani pana la urma munciti.

 5. D-le Tudor eu fac parte dintre cei pe care comunistii ne-au folosit pentru edificarea societatii multilateral-dezvoltate.Noi suntem pe cale de disparitie.Comunistii ne-au vlaguit cat au putut iar capitalistii ne-au umilit(uneori chiar mai mult decat comunistii).Tot ce noi am costruit ‘” capitalistii”au distrus.Acum este randul dvs.(al decreteilor cum se spune) sa va luati viata in maini.Daca noi am fost “ucisi” intr-un timp scurt(doar 25 de ani)dvs.trebuie sa aveti grija de acesti tineri,trebuie sa-i aduceti pe calea cea buna prin crearea unor conditii mai bune de viata aici in tara.Daca n-o veti face Romania nu va mai exista dupa anii 2050(se pare ca exista si niste aranjamente subterane in acest sens).Va doresc succes si sanatate.

  • Romania nu va dispare pana in 2050, ci va veni o vreme cu conducatori foarte buni incepand cu deceniul urmator. Sunt probleme foarte mari in prezent, dar nu trebuie sa disperam, ci cei ce gandim la fel sa ne unim pentru a le invinge. Singuri fiecare din noi este nimic, impreuna suntem o FORTA.

 6. nasol este si pentru pensionari si pentru cei ce muncesc…..pe nimeni nu intereseaza soarta populatiei, in ce dracu hal traieste. Un an intreg am asistat la perindarea multor milogi pe la tv , carora nimeni nu le-a prezentat adevarata fata a romaniei.Realizatorii si moderatori se gudurau pe langa invitati si injurau impreuna opozitia, oricare era ea.Problemele grave din romania nimeni nu le-a adus in discutie.NIMENI NU PUNE PRESIUNE PE GUVERNE SA-SI FACA DRACU TREABA PT CARE SE AFLA ACOLO. DIN CAND IN CAND NE MAI CUPRINDE ASA, MIRAREA, INDIGNAREA,VAI, CE LUCRURI NASOALE SE PETREC IN ROMANIA. SUNT UNII, MULTI, CARE TREBUIE SA REZOLVE ACESTE PROBLEME.EXISTA GUVERNE, EXISTA INSTITUTII ,EXISTA PARLAMENT…..SAU NU ? ASA CA NU ESTE NICI O STIRE ASTA, ESTE UN LUCRU BANAL COTIDIAN, PE CARE IL TRAIESC OAMENII ROMANIEI DE ANI DE ZILE.

 7. in filmul “Balanta” la scena cu paranghelia de dupa inmormantare cu securistii pe post de James Bond la ducere iar la intoarcere pe post de aprozar cred ca merge si astazi si va mai merge ani buni de acum incolo tot acolo in sceneta respectiva parca citind viitorul apar si despre americani cu al sau dolar inca moneda de schimb mondial(fara baza aur sau argint doar maculatura) pana cand ironic dar adevarat odata cu sanctiunile repetate la adresa rusilor ii forteaza p-astia sa adopte impreuna cu tarile prietene alta moneda sau bun pentru schimburile comerciale BRICS (gandita si de ai nostrii cand erau pe cai mari ca alternativa pentru FMI)

  • This words u must say to the stupid people who sale the romanian people and his country to nazi ideology propagated by right extremists who put they hands to Romanian State in the past ten years.

 8. Alarmant si in acelas timp trist! Foarte bune informatiile si le consider reale, din ceea ce vad si eu in jurul meu.

   • Nu contrazice NIMIC !!! Werner a fost votat de unii care au impresia ca franzelele cresc in copaci !!! Astia-s noii anarhisti !!! Habar n-au de capu’ lor, ii vad zilnic la Universitate, sprijina treptele si fintina aia de la Arhitectura si balmajesc numai enormitati de genul : ,,Vrem o democratie FARA partide” !!! Niste zapaciti !!!

   • Daca aducerea la putere a camarilei Blaga – videanu – Berceanu este opera generatiei tinere, sa se bucure sa-i linga talpile lui Iohannis.

 9. 50% dintre dintre tinerii de 18-24 de ani nu au nici bacul luat. Despre ce oportunitati mai vrem sa vorbim?

 10. Cărţi cumpărate obligatoriu de la profesori încă în funcţie, psihologi-foşti profesori, inspectori şcolari care îşi expun ce au tipărit la şcoli şi îi obligă pe profesori să cumpere dar şi pe elevi, asta se întîmplă de ani de zile chiar şi în facultăţi şi universităţi, după metoda,,examenul îl treci cumpărînd şi citind cartea mea”, carte care, poate, nu te ajută la nimic şi nu era doar o carte ! doar aşa poţi acumula credite la universităţi, nimeni nu recunoaşte indiferent de funcţie sau politician!
  Desre copii cu vîrste între 16-18 şi 30 de ani, aceste sondaje sunt făcute aiurea, motivul: se pun întrebări la care se răspund prin da, nu, poate, nu ştiu, dar nu sunt întrebări incomplete. Dacă ar face un sondaj corect, clar cu absolut toate problemele generaţiilor de 25 de ani, sau, pe ultimii 10 ani, ar fi dezastru, dezastru care poate fi catalogat ca premeditat!

 11. bai despre ce dracu comentati voi aici….problema se pounea ca dupa 24 ani de democratie tinerii in aceasta tara nu au un viitor….iar voi veniti si spuneti ca ei sunt de vina ca au votat cu nemtu…..tipic comunist…am impresia ca tineretul o sa duca o viata normala doar atunci cand ultimul detinator de carnet pcr o sa inchida ochii//

  • @ Sorin: Tinerii din aceasta tara vor duce o viata normala cand vor inceta ei insisi sa fie comunisti. Ce nu a reusit comunismul sa faca cu bunicii si cu parintii lor a reusit “democratia” sa faca cu acesti tineri: sa-i indoctrineze. Nu au cunostinte despre viata politica din tara lor si nici cunostinte despre economie, dar isi dau cu parerea la vot.

   De acord: societatea nu le ofera mare lucru. Dar ei ce ofera societatii? Hai sa vedem:

   1. Ofera batjocora pentru sangele varsat la Revolutia din ’89. Mai nou, adevarata revolutie a avut loc la 16 noiembrie 2014. Deci nu a fost revolutie atunci cand tinerii din ’89 si-au dat viata pentru pentru ca noi sa putem trai liberi. A fost revolutie atunci cand tinerii din 2014 si-au miscat fundul pana la sectia de votare. Pacat si-au uitat creierele acasa… Nu exista pacat mai mare pe lumea asta decat sa dansezi pe sangele varsat pentru tine.

   2. Se chinuie ani la rand, fara rezultat, sa-si ia BAC-ul. Dar ei le stiu pe toate. Logic, nu? Voteaza precum invata: bine.

   2. Cei cu rezultate bune la invatatura, care isi aprofundeaza studiile- majoritatea lor se cred geniali si nu vad rostul sa se documenteze temeinic inainte de a pune stampila la vot. Sau poate sunt atat de ocupati cu jobul si studiile (chiar nu e usor) incat nu mai gasesc timp si pentru indatoririle civice. Prind din zbor informatii despre candidati si le iau de bune fara sa le verifice.

   3. Au acces la internet, o sursa extrem de importanta de informatii pe care insa nu o valorifica. Informatia inseamna putere, putere de care ei singuri se lipsesc.

   4. Vor o tara ca afara dar sunt impotriva relatiilor economice ale Romaniei cu China. Pai sa “googaleasca” putin si sa vada cum tine Germania cu dintii de relatiile economice cu China. E unul din robinetele cu bani care asigura nivelul de trai ridicat al germanilor.

   5. Nu voteaza cu Ponta, ca Blaga e in PSD, iar ei nu il suporta pe Blaga. Daca indraznesti sa le spui ca Blaga nu e in PSD, ci a fost seful de campanie al celui pe care l-au votat, deja nu mai au ce discuta cu tine. Adica ii iei de prosti?

   6. Renunta de buna voie la identitatea lor nationala si culturala, isi taie singuri radacinile si apoi se plang ca se simt pierduti ca o frunza in vant.
   NOTA: Nu ma refer atat la romanii din diaspora, cat la cei ramasi in tara.

   7. Sustin, prin lipsa reactiilor sau prin reactii gresite, un sistem haotic si corupt, iar apoi se plang ca sunt victimele acestui sistem.

   8. Au preluat de buna voie conceptul comunist al “salvatorului mesianic”, cel care le stie si le poate pe toate, cel care ne va purta pe cele mai inalte culmi de dezvoltare.

   9. Nu stiu ce e ala comunism, dar lupta impotriva lui.

   10. Au uitat de Dumnezeu. Tinerii “revolutionari” ai anului de gratie 2014 se reculeg in cluburi si sali de pariuri.

  • Logica ta fiind care ?! Bine, tu nu ai nici o logica, doar scuze si pretexte puerile. Scuza ta principala fiind ca tineretul nu are viitor fiind tinut in loc de generatia veche, cand de fapt alegerea lui KW Iohannis arata ca generatia noua e deja la putere. Deci tinerii au puterea, acum, in schimb nu au dreptul la nici o scuza.

Leave a Reply