Un an se sfarseste, un altul incepe. Afacerea RCA se transforma in Romania intr-o mare hotie : o morisca de facut bani pentru smecheri prin sume din ce in ce mai mari stoarse de la proprietarii de autoturisme. Pina cand?!

Scumpirea poliţelor RCA a ajuns subiect de dispută între asigurători, pe de o parte, şi clienţi şi service-uri auto, pe de cealaltă parte. În prima parte a anului 2014, tariful mediu RCA a crescut cu 3%, la 515 lei, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară. Creşteri masive au apărut însă pe segmentul RCA pentru tinerii sub 30 de ani consideraţi de societăţile de asigurări o categorie mult mai riscantă din cauza lipsei experienţei în condus. În funcţie de localitatea unde este condusă şi de puterea maşinii asigurate, tinerii cu vârste între 18-30 de ani pot pălti în medie circa 2.000 de lei pentru o poliţă RCA. Chiar şi aşa, asigurătorii susţin că pe segmentul RCA, pe ansamblul pieţei româneşti, costurile societăţilor reprezintă 117% din totalul primelor de asigurare încasate, un dezechilibru ce pune în pericol despăgubirea asiguraţilor. Vina pentru această situaţie ar aparţine neatenţiei clienţilor (7 din 100 au daune faţă de media UE de 2 din 100) şi service-urilor auto care supraevaluează valoarea reparaţiilor auto. De partea cealaltă, service-urile susţin că preţurile mari sunt nejustificate iar RCA-ul a devenit principala sursă de profit a asigurătorilor. Comisioanele intermediarilor ar umfla şi ele preţul RCA cu până la 60%. În plus, o normă ASF care a schimbat modul de calcul al daunelor le permite clienţilor cu daună totală să recupereze cel mult 50% din valoarea maşinii. Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat ieri că ASF va iniţia o analiză a pieţei RCA şi va solicita recalcularea preţurilor la RCA-ul pentru tineri.

rca-ieftin--89346_big

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a fost chemat ieri la Comisia de buget a Camerei Deputaţilor pentru a da explicaţii privind discrepanţele mari dintre tarifele RCA. Negriţoiu a declarat la finalul audierilor că ASF va iniţia o analiză a asigurărilor RCA şi va solicita recalcularea preţurilor la poliţele RCA pentru tineri. ”Avem în vedere să intrăm într-o analiză cu toate societăţile de asigurări care oferă acest produs, să vedem de ce sunt aşa de mari, să înţelegem, să solicităm recalcularea, reanalizarea şi m-am angajat ca până în februarie să vin cu un rezultat să informez Comisia de buget şi în acelaşi timp să vedem şi rezultate din piaţă”, a spus Negriţoiu.

El a adăugat că în 2015 va fi monitorizată permanent această problemă şi că va trebui definită noţiunea de “tineret” căruia i se adresează acest tip de poliţe. Analistul şef al ASF, Iulian Panait, spunea recent că discrepanţa majoră între costuri şi primele încasate pe segmentul RCA nu poate fi rezolvată decât prin reducerea costurilor sau creşterea primelor de asigurare. Negriţoiu consideră însă că există suficient spaţiu, dacă s-ar umbla suficient la optimizarea costurilor cu reparaţiile auto şi la costurile cu intermedierea poliţelor RCA. Potrivit ASF, cheltuielile de intermediere cu vânzarea poliţelor RCA reprezintă 34% din valoarea primei de asigurare, în primele nouă luni din 2014. În România, din 100 poliţe RCA în 7-10 cazuri sunt solicitate despăgubiri, comparativ cu un procentaj de numai 2% – media europeană, scrie Vali Blanaru in Jurnalul national.

ASF nu a renunţat la măsura limitării comisionului brokerilor pentru poliţele RCA şi va aplica această măsură dacă în următoarele trei luni nu scad costurile de intermediere, a mai spus Negriţoiu. El a precizat că ASF nu a renunţat la măsura limitării comisionului, dar în contextul în care au fost intervenţii locale şi de la federaţia europeană a brokerilor pentru ca măsura să fie mai bine fundamentată şi eventual nivelul comisionului, a fost luat un răgaz pentru monitorizarea comisioanelor, care trebuie acum înscrise pe poliţa de asigurare RCA. În vara acestui an, ASF a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a normelor RCA, care includea limitarea comisionului brokerilor la 10%. Ulterior, modificările normei nu au mai inclus această limitare.

UNSICAR a atras atenţia, la acel moment, că plafonarea comisionului de intermediere la 10%, coroborată cu efectul cert al scăderii procentului de intermediere pe piaţa RCA, va avea în realitate un efect de bumerang care va conduce la creşterea costurilor administrative şi de distribuţie ale asigurătorilor. Brokerii intermediază cel puţin 70% din piaţa RCA, dar dacă se se iau în calcul şi agenţii, subscrierile pieţei RCA prin intermediari depăşesc, probabil, nivelul de 80%.

Potrivit estimărilor UNSICAR, comisionul mediu pentru intermedierea RCA se situează, în prezent, în intervalul 18-20%. Alte estimări din piaţa asigurărilor indică însă un nivel mult mai ridicat, de 30-40% sau chiar 60%.
UNSICAR estimează că aproximativ 25.000 de oameni – angajaţi sau colaboratori ai brokerilor de asigurări specializaţi în retail – ar rămâne fără locuri de muncă, ca urmare a scăderii bruşte a veniturilor brokerilor cu 40-50% faţă de nivelul actual, iar bugetul de stat va pierde venituri de peste 50 milioane lei.

De partea celaltă, reprezentanţii service-urilor auto reuniţi în ASSAI susţin că în 85% dintre cazuri, societăţile de asigurare plătesc despăgubiri subevaluate. Mai mult, termenul legal de despăgubire este depăşit în 83% dintre cazuri. Din cele peste 5,9 milioane de autovehicule înmatriculate, accidentele soldate cu despăgubiri importante reprezintă doar 4–5 cazuri/an, ceea ce reprezintă sub 0,0001% din totalul poliţelor RCA vândute, susţin reprezentanţii Confederaţieo Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR)

Datele oficiale publicate de ASF confirmă faptul că există o diferenţă importantă între sumele încasate de către societăţile de asigurări pentru produsul obligatoriu RCA şi sumele achitate ca despăgubire de către aceştia (vezi tabel). Această situaţie ridică două întrebari: sunt banii colectaţi în mod obligatoriu de către societăţile de asigurări cheltuiţi în mod corect? Sunt cheltuielile invocate de asigurătorii RCA eligibile şi transparente?

La finele lunii septembrie, un număr de 11 asigurători erau autorizaţi de către ASF să practice RCA, şi anume ABC Asigurări, Allianz-ţiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa.
Costurile de vânzare ale produselor RCA diferă cu 400% între toate aceste companii. COTAR întreabă care este preţul corect al poliţei RCA în condiţiile în care dauna medie este aproximativ egală între acestea, iar cheltuielile administrative nu diferă semnificativ de la o societate la alta?

Norma RCA care intra în vigoare de la 1 Ianuarie 2015, ofertă ca instrument de despăgubire indicatori variabili şi îndoielnici ai valorii de piaţă a autovehiculelor la mâna a doua din România în condiţiile în care preţurile produselor similare diferă cu peste 30% şi nu există un istoric al daunelor (maşini care au fost avariate de mai multe ori grav sunt repuse în circulaţie fără o verificare tehnică riguroasă), iar preţul de revânzare poate fi semnificativ alterat. Astfel, asigurătorul poate utiliza orice valoare identificată şi poate deveni “judecător” al valorii de despăgubire ce va fi acordată păgubitului RCA. Aceste valori de despăgubire sunt mai mici cu 30% – 50% faţă de actualul sistem de calcul matematic prin aplicarea coeficienţilor de uzură. (www.jurnalul.ro)

 

29 COMMENTS

 1. Dar ce zici de alea obligatorii de locuinta,care si alea sunt asa ca sa fie. La Galati iti cer aia de la asigurari certificat de cutremur,what?!

  • Peste tot in lume astia de la asigurari cand nu mai au profit cresc asigurarea. Simplu. Fara sa-si bata capul.
   Desigur e o piata “libera” in care au legi de partea lor care obliga populatia sa se asigure.
   Era sa zic ca e o mare hotie dar totul e legal asa ca n-am cum sa zic asta…

 2. o sa creasca pana iese lumea in strada. Nu iese in strada atunci e de bine si au bani.

  TREZIREA MAMALIGILOR SI IN STRADA LA PROTESTE

  • Mamaliga nu se trezeste niciodata ca d-aia e numita mamaliga. Pufaie si sta acolo in cratita. Daca o iei si o pui in farfurie sta acolo in farfurie. Ori manaca unii din ea ori se raceste, mucegaieste si o arunci.

    • Trebuia sa “explodeze” in 16 noiembrie, nu acum, dupa ce au votat basismul. Orice “explozie” de “mamaliga” este tardiva acum. 25 de ani mamaliga si-a batut joc de propria tara si propriul viitor si tu visezi explozii.

     • Sunt tanar si nu mi-am vandut tara cum au facut-o inaintasii mei intr-un sfert de secol. Sunt tanar si in 16 Noiembrie nu am votat separatismul etnic sau nazismul PDL-ac, asa cum au facut-o asa zisii tineri din generatia mea, de care imi e rusine.

     • @fields
      Sunt tanar si nu am votat moartea bunicilor sau a parintilor mei, asa cum au facut-o cei din diaspora Erdely.

 3. Aceeasi hotie, numai ca este cu alta palarie, nu e guvernul ci toate firmele de asigurari/reasigurari, care nici nu stim foarte bine daca sunt romanesti si sifoneaza la greu banii cetatenilor romani, bani pe care nu-i regasim nicaieri. Consider aceasta ca pe o atingere a SN-ului Romaniei, iar toti astia din servicii, DNA si ceilalti responsabili ar trebui sa se sesizeze.
  Aceeasi situatie, “cainii latra, ursul trece”.

 4. Circulă pe net, sau, se vehiculează urala către DNA, pentru atragerea atenţiei:,,A.S.F, nu uita, RCA e şpaga ta!” …oare o să se confirme???

 5. – la categoria de varsta 18-30 s-au scumpit cu circa 1000-3000% (intre 1500 – 3000 de lei o asigurare RCA)
  – la categoria de varsta 40-50 s-au scumpit cu circa 30-40%.
  (vorbim de RCA simplu fara accidente)

  lumea inca nu intelege ce se intampla deoarece majoritatea politelor se reinoiesc in ianuarie-februarie

  SOMAJ in randul tinerilor ca la balamuc, asta o sa produca si foarte probabil o iesire masiva in strada pana la urma, probabil si cu multa violenta pentru ca s-au strans mult prea multe hotii.

  ASF o mare FAMIGLIE de BORFASI POLITICI CARE TREBUIE SA PUTREZEASCA IN PUSCARIE

 6. Se cunoaste cum golanii din Romania fac bani într-un tango infracțional împreună cu firmele de asigurări. Sunt multe metode, între care, creșterea preturilor pieselor cu 500 % cat si a manoperei cand masina se face pe asigurare, alta metoda este dauna totală – smecherii impart banii din dauna totala pe care o provoaca cu intentia pentru a ramane cu banii. Participantii in actul de asigurare conform legii sunt actanti intelelesi intre ei in actul infractional care prin aceste hotii au general de la an la an o crestere indusa a necesarului de bani in sistemului de asigurari care duce la cresterea artificiala a pretului asigurarii. Daca merrgi sa repari masina pe banii tai te costa un pret, daca o repari pe asigurara te costa de 5 pana la 10 ori mai mult, depinde unde se repara.
  Nu mai vorbim de cum isi recupereaza unii banii de la asigurari, dublu din pretul autoturismului daca ar fi vandut la momentul initial. NU cred ca nu se stie ca exista multi nemernici care isi provoaca accidente cu prietenii si prietenii de la asigurari pentru a imparti banii. Toata lumea implicata in procesul asigurarilor tace pentru ca e complice!
  DNA, DIICOT exista in Romania si pentru mafiotii astia sau trei nebuni daca se inteleg intre ei in tara asta o fac praf?

 7. Oare guvernul chiar nu poate interveni in aceasta poveste? Sau sunt multumiti ca mai intra ceva si pe la buget? Asta ca tot nu se maresc taxe in 2015. Taxele raman la fel dar se va jongla cu alte tarife cum sunt si cele de la RCA sau chiar si din curvul valutar. Sa vedem in 2015 cu bugetul asta ce mai pot face romanii cu salariile lor. cred ca vor ajunge la jumatate din ce faceau anii trecuti.

 8. a nu se uita de sutele de mii de autovehicule inmatriculate in tarile vecine, in spcial bulgaresti, care circula pe drumurile noastre reprezentand adevarate nenorociri in trafic: multe din ele nu au RCA, altele au RCA in tarile vecine ceea ce implica batai de cap uriase la despagubire; tb adaugat si faptul ca acele bulgarisme,texane cum se mai numesc in jargou, nu platesc impozit auto in Romania, iar despre CASCO ce sa mai vorbim? sau ITP? cate din auto aduse din germania olanda sau belgia au ITP facut in Romania la zi? se reduce baza contribuabililor, asa ca e “normal” sa ii cocosezi pe aia din tara care inca mai platesc taxe(RCA CASCO IPT impozit auto, 4 taxe deja eludate)….iar despre tinerii astia, hai sa fim seriosi si sa vedem statisticile cu accidente unde smecherasii astia de 20 de ani fac belele la greu, asta daca e careva care nu s-a lamurit din trafic cum circula multi derbedei cu iphone-ul la ureche, fumeaza sau butoneaza la telefon in timp ce conduc…nu au munca tinerii astia dar unul nu e fara masina iphone si toale de firma…hai sa fim seriosi si sa nu ii mai cocolosim atat, cine vrea masina sa plateasca frate….ia vedeti cati din aia cu 2-3000 lei RCA au avut accidente; mai e adevarat si ca multi din aia peste 70 de ani nu prea mai au ce cauta in trafic dar acolo ar trebui sa intervina trierile medicale la reinnoire permis, dupa cum si o RCA mai mare ar fi conforma cu riscul crescut de accident datorita scaderii capacitatii de a conduce.

 9. Sa creasca. Romanii au dovedit in 16 Decembrie ca traiesc bine si ca nu au nevoie de “pomeni electorale” sau de “asistatii social”. Au nevoie de Boc si de Basescu. Asa ca marirea RCA este un lucru bun, oricum banii ii dau afara din case pe romani. In acest fel l-ar ajuta si ei pe Iohannis si pe PNL-acii PDL-aci, care nu ne duc spre “Rusia” ci spre Germania nazista a anilor 40.

 10. Asa-i dreptatea in ROMANIA !!!.In loc sa le fie confiscate averile(din bani furati nemaivorbind de banii facuti praf pe diverse …inutilitati) sefilor si celor vinovati de la SOCIETATILOR DE ASIGURARI , tot majoritatea romanilor trebuie sa plateasca …paguba(recuperata prin marirea …nejustificata a RCA-ului).
  Si cand spui ca Misu Negritoiu este PSD-ist ,cum poti sa te astepti la o ..dreapta reglementare, de la unul care apartine unei familii politice care in toata istoria ei a avut doar dorinta de…AVERE/PUTERE/BANI si MOSII. Nu stim daca IOHANNIS este bun sau rau ,dar speram ca TOTUSI de frica lui,politicienii si inaltii functionarii sa fure pe viitor …mai putin(si astfel poate va fi totusi mai…bine !!).

  • Ce e basistule? Nu-ti convine ce ai votat ? Pleaca. Asa ti-a zis iubitul tau conducator PDL-ac. Hai…

  • IOHANNIS ESTE UN CASTIG PENTRU NATIUNE.DE FRICA LUI O SA FURE ,IN CONTINUARE,NUMAI BASISTI PENELISTI.TOT ESTE CEVA,NU?

 11. Urmaşul lui Geoană este Cătălin Ivan, acelaşi caracter, aceeaşi alergătură după funcţii, permanant motiv de ceartă şi scandal! Nu-i e deajuns că a fost ales cum a fost prima dată în judeţul Vaslui? Acum vrea continuitate pentru vechime, vrea să iasă la pensie din funcţia de parlamentar? Să se întoarcă la vechiul loc de muncă, sau, poate, habar nu are ce înseamnă munca reală??? Ciolanul face din om un monstru incontestabil!!! Încep să apară din ce în ce mai mulţi monştri care se revoltă împotriva restructurării locurilor de muncă, cînd a fost vorba de restructurare sau tăierea salariilor, ori, cînd s-au închis spitale, niciunul, chiar nici Ivan nu a ,,clămpănit” nicio vorbă, au tăcut chitic în scaunul lor!!! …,,mizerabilii!” Afară cu ei din scaune şi funcţii !!!

  • PYSY,IAR VORBESTI PROSTII.CATALIN IVAN A FOST CEL MAI COMBATIV IN VRMEA MARSAVIILOR LUI BOC-BASESCU-MACOVEI,SI MAI ALES CAND BOLSEVICA BAGA STRAMBE PE LA COMISIA EUROPEANA.

 12. Săriți!Maghiarii extremiști își îndeamnă concetățenii la luptă împotriva fraților români cu care conviețuiesc,pentru a recupera pământul lor natal.Cred că a sosit vremea ca noi,românii să arătăm un comportament primitiv și să facem ce au făcut regi și împărați de-alungul istoriei omenirii când cineva a îndrăznit pe acest ton cu aceste vorbe să le rostească…Să fie alungați din această țară!
  Declarația UDMR-ului cu Recuperarea Pământului Natal ar trebui luată ceea ce este!O declarație de război și de complot împotriva țării și a tuturor locuitorilor ei.
  JOS UNIUNEA EXTREMISTĂ!PACE-NTRE POPOARE!PACE-NTRE POPOARE!

Leave a Reply