Continuarea articolului referitor la escaladarea grava a tensiunilor militare in triunghiul Turcia-Rusia-Siria, santajul pe care Ankara il exercita asupra Europei a inceput : 

Numeroşi migranţi se îndreaptă în Turcia către frontierele cu Grecia şi Bulgaria, după ce Ankara a decis să le permită să plece înspre Europa ca răspuns la uciderea a 33 de soldaţi turci într-un atac al forţelor siriene în provincia Idlib, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.

”Am decis, cu efect imediat, să nu mai oprim refugiaţii sirieni să ajungă în Europa pe uscat şi pe mare”, a declarat agenţiei Reuters un oficial turc. ”Toţi refugiaţii, inclusiv sirienii, sunt acum bineveniţi să plece către UE”, a adăugat el.

”Ca rezultat al atacului, refugiaţii care sunt în Turcia se îndreaptă către Europa, iar cei care se află pe teritoriul sirian se îndreaptă către Turcia”, a afirmat la rândul său un purtător de cuvânt al formaţiunii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), citat de agenţia EFE.

Aceste declaraţii, interpretate în cheia unei ameninţări la adresa UE pentru a o determina să exercite presiuni asupra Siriei şi Rusiei, care susţine armata siriană, au alertat autorităţile greceşti şi bulgare, care au luat măsuri suplimentare la graniţele lor terestre şi maritime.

Sosirea de partea turcă a graniţei a primelor grupuri de migranţi care au încercat să pătrundă în Grecia în zona punctului de frontieră Kastanies a determinat guvernul grec să închidă acest punct de trecere, în zonă fiind desfăşurate efective suplimentare de forţe de ordine. Conform presei greceşti, sute de migranţi au încercat deja vineri să treacă această graniţă şi au fost opriţi de grăniceri.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a informat-o şi pe cancelarul german Angela Merkel asupra situaţiei şi măsurilor luate de Grecia pentru a preveni un nou val migrator masiv.

La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că migranţii se adună în zona oraşului turc Edirne, situat în apropierea frontierei Turciei cu Bulgaria şi Grecia. Efective ale armatei şi jandarmeriei bulgare au fost trimise în zonă pentru a opri intrarea migranţilor în Bulgaria, autorităţile de la Sofia avertizând că astfel de măsuri sunt cu atât mai necesare în contextul răspândirii coronavirusului.

Premierul Borisov a anunţat sporirea măsurilor de securitate şi la frontierele maritime ale Bulgariei, după ce a primit informaţii că forţele de securitate turce au redus nivelul de vigilenţă la toate graniţele Turciei.

În acest timp, Turcia susţine că a bombardat în Siria peste 200 de obiective şi a ucis 309 soldaţi sirieni, ca represalii după atacul aerian sirian soldat cu moartea a 33 de soldaţi turci în provincia siriană Idlib.

În contextul creşterii tensiunilor în zonă, unde Rusia a trimis două fregate din Flota Mării Negre, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avertizat asupra riscului unei confruntări militare internaţionale deschise şi a cerut să se ia urgent măsuri de dezescaladare, scrie Agerpres


Grecia a anunţat vineri că şi-a întărit patrulele la frontiera cu Turcia, după anunţul acesteia că nu îi va împiedica pe migranţi să ajungă în Europa, transmite AFP. Totodată, premierul Boiko Borisov a informat că Bulgaria îşi sporeşte controalele la frontiera cu Turcia, potrivit Reuters.

“Avem informaţii despre multă aglomeraţie… Ne întărim la maximum controlul la frontieră”, a declarat Borisov într-o reuniune a guvernului, adăugând că aranjează o convorbire prin telefon cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

‘Grecia şi-a întărit la maximum paza frontierelor sale terestre şi maritime’, a declarat o sursă guvernamentală.

Conform unei surse din cadrul poliţiei, numărul patrulelor a fost dublat şi a fost lansat un apel la mobilizare în rândul forţelor acesteia. ‘Totul este sub control, nu există motive de îngrijorare’, a dat asigurări sursa respectivă, în timp ce o alta a afirmat că ‘supraveghem situaţia şi ne adaptăm forţele’ corespunzător.

O sursă din cadrul armatei a declarat că în jur de 300 de migranţi au fost reperaţi de partea turcă a frontierei, în regiunea Evros (nord-est), dar că ‘această cifră nu iese din obişnuit’.

Un responsabil turc de rang înalt a afirmat vineri dimineaţă că Ankara nu îi va mai împiedica pe migranţii care încearcă să ajungă în Europa să treacă frontiera.

Declaraţia a fost făcută la scurt timp după ce cel puţin 33 de militari turci au fost ucişi în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei în cursul unor lovituri aeriene atribuite de Ankara regimului de la Damasc, susţinut militar de Rusia.

‘După evoluţiile din Idlib, (Atena) se află în contact strâns cu Uniunea Europeană şi cu NATO’, a precizat sursa guvernamentală elenă.

Ambasadorii la NATO ai statelor membre se reunesc vineri de urgenţă, la cererea Turciei, pentru a discuta despre criza din Siria.

Pe lângă grupul de migranţi de la frontiera terestră, agenţia turcă de presă DHA a semnalat sosirea altor migranţi pe coasta de la Ayvacik, provincia Canakkale (vestul Turciei), care încercau să ajungă pe mare pe insula Lesbos.

Jurnalişti ai AFP au constatat sosirea în Lesbos a unei ambarcaţiuni cu 15 afgani, printre care şi mai mulţi copii.

Turcia, care găzduieşte deja pe teritoriul său circa 3,6 milioane de sirieni, se teme de sosirea unui nou val de refugiaţi, cu atât mai mult cu cât populaţia le respinge tot mai mult prezenţa.

Aceeaşi temere o are şi Grecia, care se confruntă cu dificultăţi în a gestiona situaţia miilor de solicitanţi de azil, aflaţi în majoritatea lor în tabere pe insulele din Marea Egee.

 

Leave a Reply