Dupa infrangerea ISIS si (prea) grabita retragere a trupelor americane din nordul Siriei, zona a devenit unul din cele mai periculoase teatre de razboi ale momentului. Trupele regimului Al Assad impreuna cu cele ale Rusiei macelaresc populatia civilia ce reprezinta ultimele bastioane de rezistenta in fata unei dictaturi socialiste care a distrus tara definitiv.

De 10 ani sunt peste 500.000 morti in Siria si peste 5.000.000 de refugiati.

Damascul si Moscova ar putea fi curand acuzate in mod oficial de genocid si crime de razboi in fata instantelor internationale. Pana atunci, in Idlib au fost bombardate 22 de scoli si sute de copii au murit.

Image result for idlib schools bombed

Avand in vedere destabilizarea profunda prin actiunile militare ale Rusiei in nordul Siriei, in proximitatea granitei cu Turcia, fortele de la Ankara au facut incursiuni in teritoriul sirian pentru a stavili valul urias de instabilitate militara ce risca sa arunce in aer granita turco-siriana. In urma unui incident extrem de grav, fortele ruse impreuna cu cele siriene au ucis 33 de militari turci.

Simplificand pentru a intelege mai bine dramatismul real de moment, Rusia a ucis 33 de militari NATO. 

In urma acestei evolutii de securitate foarte complicate, ambasadorii la NATO ai statelor membre ai organizaţiei se vor reuni vineri pentru consultări legate de evoluţia situaţiei din Siria, la cererea Turciei, în baza Articolului 4 al Tratatului Alianţei, a anunţat Secretarul General Jens Stoltenberg, după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi joi într-un atac aerian sirian în regiunea Idlib, transmite Reuters.

‘Astăzi, Consiliul NATO se reuneşte la cererea Turciei pentru consultări în baza Articolului 4 al Tratatului fondator de la Washington al NATO, cu privire la situaţia din Siria’, a transmis Stoltenberg pe Twitter.

Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.

Jens Stoltenberg a avut joi seară o discuţie telefonică cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu.

Secretarul General al NATO a condamnat ‘loviturile aeriene oarbe ale regimului sirian şi aliatului său rus’ în provincia siriană Idlib şi a lansat un apel la ‘detensionare’, după moartea a cel puţin 33 de militari turci în bombardamente atribuite de Ankara Damascului.

Rusia manipuleaza grosolan : militarii turci erau printre teroristi !

Soldaţii turci prinşi în focul armatei siriene se aflau printre ‘unităţile combatante ale grupărilor teroriste’, a explicat vineri Ministerul Apărării rus, la o zi după ce cel puţin 33 de militari turci şi-au pierdut viaţa într-un atac în Siria, potrivit AFP.

‘Militarii turci, aflaţi în cadrul unităţilor combatante ale grupărilor teroriste, au fost prinşi în focul soldaţilor sirieni’ în provincia Idlib, a declarat ministerul, indicând că Turcia nu a comunicat prezenţa trupelor sale în zona vizată şi că acestea ‘nu ar fi trebuit să se afle acolo’.

‘Forţele aeriene ale Rusiei nu au fost utilizate în această zonă’, susţine Ministerul rus al Apărării în comunicatul său.

În virtutea unui acord ruso-turc, forţele turce prezente în provincia Idlib ar trebui să comunice poziţiile lor Rusiei, aliată a regimului sirian, cu scopul de a se evita incidentele armate. Ceea ce, potrivit Moscovei, nu a fost făcut joi, fapt ce a dus la moartea a cel puţin 33 de soldaţi turci.

Ministerul a mai spus că, de îndată ce Rusia a fost informată despre prezenţa militarilor Ankarei în zonă, ea a luat ‘toate măsurile pentru o încetare totală a focului de partea siriană, asigurând evacuarea în siguranţă a morţilor şi răniţilor pe teritoriul Turciei’.

Joi seara, Ministerul Apărării rus a acuzat Turcia de încălcarea acordului asupra Siriei prin susţinerea rebelilor cu tiruri de artilerie şi drone în zona Idlib.

Ministerul, citând un reprezentant rus pentru Siria, Oleg Juravliov, a declarat că o dronă turcă a fost doborâtă marţi, în timp ce traversa frontiera pentru a lovi trupele siriene.

Cele două ţări au încheiat în 2018 la Soci (Rusia) un acord prevăzând încheierea luptelor şi instituirea unor posturi de observare turceşti în regiunea Idlib, dar acest aranjament s-a spulberat în ultimele săptămâni, iar cele două părţi îşi pasează una alteia responsabilitatea.


Pentru a pune presiune pe aliatii europeni, presedintele Turciei Erdogan continua sa se afunde in gafe politice majore. Dupa ce a imbratisat Rusia in ultimii 4 ani, distrugand aliantele strategice ale Turciei, Erdogan vine cu o noua gafa. Vrea sa pedepseasca Europa pentru crimele Rusiei & Siriei….

Turcia nu va mai opri refugiaţii sirieni să ajungă în Europa, a declarat un înalt oficial turc, în timp ce Ankara a răspuns vineri la uciderea a 33 de soldaţi turci într-un atac aerian al forţelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, relatează Reuters.

În cursul nopţii, preşedintele Tayyip Erdogan a prezidat o reuniune de urgenţă consacrată acestui atac la Ankara, în timp ce ministrul apărării Hulusi Akar şi comandanţii forţelor turce au condus operaţiuni în Siria la graniţa turcă, a anunţat agenţia de presă de stat Anadolu.

Turcia a trimis mii de militari şi armament greu în Siria, iar Erdogan a avertizat că Ankara va lansa o ofensivă la scară largă pentru a respinge forţele siriene dacă ele nu se retrag din faţa posturilor de observaţie turce instalate în regiune.

Uciderea a 33 de soldaţi turci şi rănirea altor 32, anunţată de guvernator în provincia turcă Hatay la graniţa cu Siria, a ridicat bilanţul militarilor turci ucişi în regiune în această lună la 54.

Directorul de comunicaţii turc Fahrettin Altun a declarat că drept represalii, toate ţintele “cunoscute” ale guvernului sirian au fost bombardate de unităţile turce de sprijin aerian şi terestru.

Aproximativ un milion de civili au fost strămutaţi în apropiere de frontiera turcă din decembrie, în timp ce guvernul sirian susţinut de Rusia a lansat o ofensivă asupra teritoriului rebelilor sirieni sprijiniţi de Turcia, marcând cea mai gravă criză umanitară în războiul de nouă ani.

În aşteptarea sosirii iminente a refugiaţilor din Idlib, poliţia turcă, serviciile pazei de coastă şi de securitate a frontierei au primit ordinul de a-i lăsa pe refugiaţi să ajungă pe uscat şi mare în Europa, a declarat oficialul turc pentru Reuters.

“Am decis, cu efect imediat, să nu-i mai oprim pe refugiaţii sirieni să ajungă în Europa pe uscat sau pe mare”, a precizat oficialul, care a cerut anonimatul.

“Toţi refugiaţii, inclusiv sirieni, sunt bineveniţi acum să traverseze (marea) spre Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Speriata de anvergura consecintelor agresiunii militare asupra Turciei, Rusia trimite nave purtatoare de rachete in zona. Aceste vin din Marea Neagra, transformata de Moscova intr-o platforma de insecuritate si proiectarea agresiunii militare permanente asupra tarilor riverane dar si in Orientul Mijlociu.

Rusia a trimis două nave de război echipate cu rachete de croazieră Kalibr în Marea Mediterană spre coastele siriene, a relatat vineri agenţia de presă rusă Interfax, citând Flota rusă din Marea Neagră, potrivit Reuters.

Două fregate din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră – ‘Admiral Makarov’ şi ‘Admiral Grigorovici’ – dotate cu rachete de croazieră ‘Kalibr-NK’ (varianta rusească a celebrelor rachete de croazieră americane Tomahawk) traversează în prezent strâmtorile Bosfor şi Dardanele, îndreptându-se spre Marea Mediterană, a precizat vineri dimineaţă un purtător de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră, Aleksei Rulev, citat de Interfax.

Cele două nave de război, echipate cu armament de înaltă precizie, au plecat – conform unui plan dinainte stabilit – din baza Sevastopol a flotei (Crimeea) şi urmează să se alăture grupării navale permanente ruse din Marea Mediterană, potrivit acestuia.

Înainte de plecarea în Mediterana, cele două fregate au efectuat exerciţii la centrele de antrenamente ale Flotei Rusiei din Marea Neagră. O a treia fregată din acelaşi proiect 11356 – ‘Admiral Essen’ – îndeplineşte misiuni în Mediterana încă din decembrie 2019, a declarat purtătorul de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră.

Fregatele ‘Admiral Makarov’ şi ‘Admiral Grigorovici’ au participat de mai multe ori până acum la operaţiunea rusă în Siria în Marea Mediterană.

Consolidarea grupării navale ruse din Marea Mediterană are loc pe fondul agravării accentuate a situaţiei din regiunea Idlib, nord-vestul Siriei, unde în urma loviturilor aeriene ale aviaţiei siriene au fost ucişi joi cel puţin 33 de soldaţi turci. Armata turcă a ripostat atât prin lovituri aeriene, cât şi la sol asupra poziţiilor siriene în noaptea de joi spre vineri, conform Interfax.

Trupele turceşti lovite de bombardamentul din 27 februarie nu ar fi trebuit să se afle în zona siriană unde au fost surprinse de atac, iar Ankara nu a avertizat Moscova că acestea sunt acolo, a explicat vineri Ministerul Apărării rus, citat de RIA Novosti citata de Agerpres.

Vom vedea mesajul NATO la reuniunea de urgenta a NAC la nivel de ambasadori. Rusia trebuie condamnata unanim de comunitatea internationala si trebuie sa sufere consecintele crimelor sale de razboi.

 

 

1 COMMENT

  1. Dictatorul Erdogan primeste exact ce merita. A facut praf opozitia din Turcia, arestand oameni nevinovati. Sper sa primeasca o lectie usturatoare de la prietenul sau Rusia

Leave a Reply