Home Articole Consiliul Europei, semnal de alarma privind abuzurile din penitenciarele romanesti

Consiliul Europei, semnal de alarma privind abuzurile din penitenciarele romanesti

1672
4

Consiliul Europei (CoE) exprimă, într-un raport publicat joi, preocupări privind acuzaţii credibile despre rele tratamente şi despre condiţiile semnalate în penitenciare din România, notând progrese în reducerea abuzurilor similare în spaţiile pentru detenţie ale poliţiei.

“Comisia antitortură a CoE, care a efectuat vizite în România în iunie 2014, a primit reclamaţii privind cele mai grave abuzuri din partea unor deţinuţi ţinuţi în penitenciare de maximă securitate din Arad şi Oradea; au fost semnalate agresiuni asupra deţinuţilor comise de forţele speciale”, precizează raportul Consiliului Europei.

Delegaţia Comisiei antitortură a analizat dosare medicale care confirmau existenţa abuzurilor. “Se pare că cele mai multe dintre aceste cazuri erau reacţii disproporţionate vizând pedepsirea deţinuţilor implicaţi în incidente de acest fel”, conform raportului.

Acuzaţii privind rele tratamente au fost înregistrate şi în penitenciarul pentru femei din Târgşor, “unde personalul a avertizat deţinutele să nu discute cu delegaţia” Consiliului Europei.

“Comisia antitortură a Consiului Europei îndeamnă autorităţile române să prevină şi să contracareze orice tip de rele tratamente prin informarea constantă a poliţiei şi a angajaţilor penitenciarelor (…) că relele tratamente sunt infracţiuni şi vor fi sesizate justiţiei, avertizând că deţinuţii violenţi pot fi imobilizaţi cu o forţă proporţionată”, subliniază organizaţia paneuropeană.

“Supraaglomerarea, o problemă persistentă în sistemul penitenciar român, a fost observată în toate închisorile vizitate. Comisia este preocupată de lipsa personalului suficient, care amplifică riscul violenţelor între deţinuţi şi tensiunile între deţinuţi şi angajaţi. Personalul medical era insuficient în penitenciarele Arad şi Târgşor, fiind la niveluri normale în spitalul penitenciarului Rahova”, precizează Consiliul Europei.

În schimb, “majoritatea indivizilor intervievaţi în spaţiile de arest ale secţiilor de poliţie au afirmat că sunt trataţi corect”. “Numărul şi gravitatea relelor tratamente aplicate de poliţie au scăzut faţă de vizita precedentă, efectuată în 2011”, subliniază Consiliul Europei.

“Condiţiile din arestul secţiilor de poliţie rămân mediocre din cauza supraaglomerării şi igienizării”, atrage atenţia raportul.

Autorităţile române au dat asigurări, conform raportului, că aplică o politică de toleranţă zero faţă de relele tratamente.

4 COMMENTS

  1. A fost cineva în inspecţie prin alte ţări pentru a se informa? Cu ceva timp în urmă pusesem un link în care erau şi foto din puşcăriile franţei care erau infecte! Ei nu sînt în UE? Este cea mai simplă dovadă de om prost şi limitat! Mă refer la atitudinea celor care nu vor să vadă ceea ce este în alte ţări şi pe noi ne mazilesc din toate punctele de vedere! Mi-e silă să îi mai aud pe plîngăcioşii care încasează venituri grase şi cînd sînt prinşi cu mîţa-n sac fac plîngeri la CEDO doar pentru a-şi face mendrele şi a se bucura de golirea bugetului aceszei ţări!
    Întreb: cînd au fost în funcţii de ce nu au construit şi reabilitat? AAA! Credeau şi erau convinşi că toţi intră şi ei NU!
    Personal aş da o lege în care să fie pedepsiţi cei care au drept de decizie pe fonduri şi nu fac ceea ce trebuie sau aş limita pornirile la CEDO pentru anumite infracţiuni.

  2. Sa speram ca nu izbucneste nici o epidemie mai serioasa in mediul carceral, tifos sau alta ciuma uitata care sa sperie strainii importanti asezati pe teritoriul national. Altfel, doar cu infarctul lui Oprescu (Doamne fereste) nu se vor opri arestarile, cel putin cele preventive, care umplu si ele beciurile peste capacitatea prevazuta.

  3. Din nefericire in Romania puscariile sunt mai mult instrumente de tortura nicidecum de pedeapsa, reintegrare in societate si preventie…Ce preventie cand acolo este de fapt o adevarata scoala pentru infractori !!!

Leave a Reply