România înregistrează creștere economică însă, prin stimularea cererii și a consumului, a creat mai degrabă locuri de muncă în alte țări, având în vedere că cererea a fost satisfăcută preponderent prin importuri, care cresc mult mai rapid decât exporturile, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

“În România, avem creștere economică, nu avem deflație, în pofida plasării indicelui anual în teritoriu negativ, iar din perspectiva politicii monetare ne-am păstrat marja de manevră: dispunem de toate instrumentele — dobânda, coridorul, reglarea lichidității, rezervele minime obligatorii. Cu toate acestea vedem că stimularea cererii și a consumului a creat mai degrabă locuri de muncă în alte țări. În acest moment importurile cresc mult mai rapid decât exporturile, cererea se duce în importuri, deși ar fi fost mai bine dacă ea ar fi fost stimulată prin creșterea producției interne. Nu suntem împotriva stimulentelor, dar este imperios necesar ca acestea să fie atent alese, să aibă un dozaj adecvat și să fie aplicate la momentul oportun”, se arată în mesajul guvernatorului BNR transmis în cadrul conferinței anuale a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România.

În acest context, Mugur Isărescu a reamintit necesitatea păstrării macrostabilității și a echilibrului intern.

“Trebuie să avem grijă de ea ca de lumina ochilor noștri, întrucât din aceasta derivă și sustenabilitatea, durabilitatea dezvoltării noastre și obținerea bunăstării într-o lume ce se confruntă cu multe incertitudini și schimbări”, a subliniat oficialul BNR.

Totodată, el a menționat faptul că aceste noțiuni și mesaje, ce par firești pentru profesioniști, trebuie să fie explicate pe toate palierele în România, inclusiv de către analiști financiari prezenți la conferință.

“Sustenabilitatea este o noțiune complexă, nu este ușor de înțeles, deși criza a evidențiat care sunt implicațiile și dezechilibrele cauzate de politicile conjuncturale, de măsuri nesustenabile. Unele decizii mult așteptate de către public pot accentua vulnerabilitățile din economie, mai ales în situația unor țări aflate în plin proces de transformare, de convergență reală — iarăși o noțiune complexă, ce trebuie explicată deoarece nu se rezumă doar la nivelul produsului intern brut pe locuitor, ci se referă și la componenta sa structurală și instituțională”, se subliniază în mesajul citat.

Din aceste motive, Mugur Isărescu susține că este esențial ca publicul din România, inclusiv decidenții, dar și cei interesați de evoluția României, să înțeleagă rolul abordărilor și politicilor echilibrate în contextul global actual, care este puternic marcat de incertitudini, dar și de accente populiste.

“Dezechilibrele apar relativ ușor, mai ales într-un mediu volatil, iar corecția acestora este dureroasă. Fără o justă măsură va fi greu să convingem, iar sentimentele, percepția investitorilor, dar și a oamenilor afectați de măsurile decidenților, se pot schimba rapid și pot produce la rândul lor schimbări, nu întotdeauna benefice”, a mai subliniat oficialul BNR citat de Agerpres.

 

4 COMMENTS

  1. Domnul Guvernator al BNR nu scoate o vorba despre inflatia de mall-uri, hipermarket-uri si supermarket-uri din toate marile orase ale tarii. Aaa scuzati-ma astia nu sunt bani.

  2. eu cand ti-am zis ca nea Isarecu e in campanie la fel ca Ciolos… nu m-ai crezut
    Parca-l vad ministru de Finante, ca deja daca castiga PNL-Isar postul de guvernator devine cam fierbinte pt el.
    Maine poimaine ii gasim semnatura si pe Platforma de Romania100…:) ca asta pe ce semneaza se devalorizeaza :)))

  3. Unde dracu’ e cresterea aia economica mult trambitata, ca multi nu o vedem. Ba dimpotriva e din rau in mai rau. Ca sa nu mai vorbim de decimarea capitalului autohton de catre autoritatile statului: ANAF, ITM, ISCTR, Politie, etc. Care cum te prinde, vine sa iti bage pe gat o amenda. Jumate de populatie activa e plecata din tara. Jumate din firmele romanesti traiesc de azi pe maine. Autostrazi-zero, scoli cu veceul in fundul curtii, investitii-zero, fonduri europene-zero. Poate-s eu nebun, dar asta vedem in provincie.

  4. Nu Isarescu cumva a zis ca industria romaneasca e o gramada de fier vechi si vandut-o pe un dolar?
    Multinationalele au acaparat totul in Romania, capitalul roman e “frumos dar lipseste cu desavarsire. Bancile straine detin aproape toata piata.
    Nu asta a fost si este politica impusa chair de UE?
    Nu a atras atentia ani la rand Ilie Serbanescu ca suntem colonie?
    Ilie Serbanescu singurul pentru care mai am RESPECT! Si inca un OM adevarat : Octavian Paler.
    Nu mai avem control în comerţ. Bruma de industrie care a mai rămas nu este în mâini româneşti.”, a explicat Ilie Șerbănescu, în emisiunea “Punctul de întânire”.
    Ilie Serbanescu : am fost predati la pachet pe post de CONSUMATORI CAPTIVI unor companii straine.
    Ilie Serbanescu : În România, primul război mondial + al doilea război mondial + cutremurul din 1977 nu au distrus 1200 de întreprinderi. Politicienii ultimilor 24 de ani au reușit performanța!
    Nici bomba de la Hiroșima + bombă de la Nagasaky nu au reușit performanță asta, e dovedit statistic .
    Deci politicienii noștri din ultimii 24 de ani sînt mai răi că bomba nucleară.
    Normal in aceste conditii ca am devenit o natie de consumatori, nu de producatori.
    De ce nu spune Isarescu corect : ca UE si SUA ne vor consumatori
    Suntem o tara de consumatori de produse fabricate preponderent in UE – toata cresterea inregistrata este din consum.
    Captivi fata de UE si cu cea mai mare cedare de suveranitate -asta sa spuna Isarescu romanilor. Si se vede unde dracu’ am ajuns – este ipocrit ca oricine sa zica : vai sunteti consumatori doar si uite ce EFECTE negative se produc, de parca NOI ROMANII am vrut asa. NU, in schimb cei ce ne-au adus in situatia asta sa fac ca ploua. Politicieni prosti si corupti care au servit 2 interese : ale lor si ale strainilor atat! Noi romanii am fost la ….si altele.
    Tara asta nu ar trebui guvernata 4 ani si apoi alegeri, nu, 2 ani atat. Nu ai facut nimic, nu ,locuri munca, nu dezvoltare, nu infrastructura, ….pleci insa inainte ti se face decontul : unde s-au dus banii? In proiecte proaste /fantoma? in spagi : ti se ia toata averea si faci matale puscarie pe bune! Sa vad si eu cati se inghesuie pe listele de candidati – sa mai fie la BUTOANE la conducere?

Leave a Reply