Piața neagră a țigaretelor a crescut în noiembrie 2015, până la 17,5%, comparativ cu 14,8% în septembrie, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research preluata de Agerpres.

‘În noiembrie, în nord-est s-a înregistrat cea mai mare creștere a comerțului ilegal cu țigarete: plus 16,1 p.p. comparativ cu luna septembrie. Piața neagră a atins, astfel, în această regiune, 47,5%, cea mai ridicată pondere din ultimii cinci ani. Nord-est rămâne, și în 2015, la fel ca în anul precedent, regiunea cea mai afectată de piața neagră, urmată de nord-vest care continuă o tendință ascendentă, ajungând  în luna noiembrie la 30,3% (+5,3 p.p. comparativ cu valul precedent). Din punct de vedere al provenienței, crește vertiginos ponderea produselor cu timbru de Ucraina, cu 11,9 p.p., până la 17%. Așa numitele ‘cheap whites’, deși se află în scădere (minus 7,9 p.p. față de septembrie), continuă să dețină cea mai mare cotă (58,5%) din totalul pieței negre. Ponderea produselor provenite din Moldova se află în scădere (cu 6 p.p. până la 13,9%), iar a celor din Serbia este relativ constantă (2,8%)’, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

‘În noiembrie, am sprijinit lansarea, de către Directia Generală a Vămilor din cadrul ANAF și Poliția Română a celui de-al doilea val al campaniei anti-contrabandă ŤAparențele înșalăť, care se derulează în judetele de graniță, inclusiv cele din nord-estul tării, zonă care a devenit polul pietei negre din România. Campania este difuzată în parteneriat cu TVR, are o componentă de afisaj stradal, iar cele mai importante materiale de comunicare sunt postate pe www.faracontrabanda.ro. Spotul video ŤAparențele înșalăť a devenit viral pe internet, cu peste 700.000 de vizualizări si mii de distribuiri. Vom continua și în cursul anului viitor să sprijinim campaniile publice anti-contrabandă derulate de autorităti. Acțiunile de acest tip au, însă, rezultate doar în perioadele și în regiunile în care se desfăsoară. Ne îngrijorează această escaladare a contrabandei, care este în bună măsură rezultatul acordului de mic trafic de frontieră cu Ucraina și a lipsei unui sistem integrat de control al traficului. Așa cum am declarat în mai multe rânduri, este nevoie de o Strategie Națională de combatere a comerțului ilegal, cerută public de autoritătile de aplicare a legii, precum si de Consiliul Concurenței, potrivit căruia contrabanda e principalul factor perturbator pe piața țigaretelor’, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova si Bulgaria.

‘În acest moment, în România, ponderea comertului ilicit cu țigarete este cu 75% peste nivelul mediu, de 10%, din Uniunea Europeană. Apreciem eforturile constante ale autoritătilor și întelegem dificultatea obiectivului de a ne încadra în media europeană, ținând cont că ne aflăm la granița Uniunii, și avem în administrare cea mai extinsă frontieră externă  a UE. Cu toate acestea, nivelul foarte ridicat al comertului ilicit cu țigarete înregistrat la sfârsitul anului 2015, pe lângă pierderile substantiale cauzate bugetului de stat, este de natură să reprezinte o Ťbilă neagrăť pentru România, în procesul de aderare la spatiul Schengen’, a declarat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.

 

 

3 COMMENTS

  1. Asta-i viata viciosii fumatori trebuie sa fumeze, nu ?
    Daca la noi toti au declarat razboi fumatorilor si-i vor interzisi unde mai punem si pretul care este mare acesta este rezultatul.

    • Eee ce tragedie pierderi la bugetul de stat!Lasa ca se scot prin taxele la benzina,taxe auto ,taxa pe aer,taxa pe munca ,taxa pe viata…ca sa poata si romanul traii trebuie sa gaseasca tot felul de artificii la limita legii sau chiar in afara ei.In plus au ajuns vamesii lui peste sa te caute si in chiloti de tigari,in timp ce prin spate trece tirul.Sa le fie rusine ,niste nesimtiti!

  2. Cu certitudine aparatorii fruntariilor tarii au o problema cu recrudescenta contrabandei de tigari si mai nou cu grupurile de migranti. Undeva, ori in tara ori de unde provin aceste marfuri s-a produs un “dezechilibru”. Pentru meseriasi nimic nou, pentru novici multe semne de intrebare. Din pacate nu sunt “Mafalda”, sa le stiu pe toate numai ca experianta de viata asta imi spune.

Leave a Reply