Corupția a fost, istoric, și rămâne o alternativă la violență. Corupția nu provoacă violență, spune Alina Mungiu-Pippidi, citând laureatul premiului Nobel, Douglass North, în fața unei săli pline de oficiali din domeniul apărării la adunarea NATO ”Building Integrity” din Washington DC.

Atunci când alți factori sunt prezenți și favorizează violența, corupția sistematică face însă mult mai greu de rezolvat o problemă ca terorismul, a mai spus ea. Corupția și terorismul mai au în comun și faptul că lichidarea individuală a celor vinovați nu aduce rezolvarea sustenabilă a problemei, aceasta are nevoie de o soluție politică. În câte democrații corupte din lume, care azi sunt de două ori mai multe ca autocrațiile, a întrebat ea, avem partide care candidează cu programul de a lichida rentele și nu doar rentierii și câte voturi adună ele? De asta câștigă partidele anti-sistem, pentru că mesajul le-a fost lăsat lor.

Alina Mungiu-Pippidi a afirmat că primul deceniu al anticorupției globale a fost de a umple vidul legislativ, al doilea de a umple vidul de implementar și de abia la cel de-al treilea se va ajunge la concluzia că abordarea legislativă e insuficientă pentru a rezolva corupția.

Țările necorupte nu au ajuns la bună guvernare că au mai multe legi, ele au cele mai puține, iar înainte de a ne întreba ce legi adăugăm, mai bine ne-am întreba ce legi proaste să scoatem, a conchis ea.

8 COMMENTS

  1. Ei bine, doamna Mungiu s-a oprit cam devreme. Ar fi trebuit sa continue cu unii dintre cei mai aplicati, recunoscuti si chiar mediatizati urmasi ai lui North, respectiv Acemoglu si Robinson. Cartea de capatai: “De ce esueaza natiunile”? (“Why Nations Fail”). Abia atunci ar fi putut acest post al dvs. care apara coruptia si corupti cu dintii sa inteleaga exact amploarea, severitatea si pacatosenia fenomenului in a carui aparare este implicat. Dar deh, legile justitiei facute praf, totul anatemizat, doar sa ne scapam puscariasii fosti si potentiali, pe motive de coruptie, averi nejustificate si abuzuri. Noi vom intra curand, inclusiv cu sprijinul A3 in sfera Rusiei si, mai grav, in cea a natiunilor esuate, datorita postului transformat in avocatul personajelor imunde aflate la putere. Succes si bucurati-va de acest fabulos argument al dnei. Mungiu. A ratat ocazia sa taca!

  2. Nu pot comenta analizele dnei Mungiu,are o expertiza imatabila desi o negam pe timpul lui basescu,pana s-a trezit si ea!Sa pui un diagnostic e oricand un cumul de invataturi grele,iti asumi ce stampilezi,si evolutia de sanate depinde de cine a dat diagnosticul!Ori astazi impostura,fake-ul,manipularea sunt ca dependenta de cafeaua matinala,sau ceaiul altora!Sa gandim mai mult inainte de a taia!Ce spune dna Mungiu e o limba pasareasca pentru cei setati,dar isi face o datorie de intelect normal!Legile in Parlament sunt ajustate fata de scopul initial pana ajung,ciuntite,defrisate,deraiate de la scopul initial, date la o parte,transparenta finantarii ong-urilor????!,amintindu-se de ele in anumite momente “oportune”!In rest,opozitia nu stie cui militeaza iar puterea uita anumite rigori!Inventam roata?Asta s-a intamplat,se intampla si se va intampla!Mai apare si un dide,bot si angi grasa si pune bomboana pe turta,un chirila si cativa actori infasurati in hartie igienica uitand ca ascultam impreuna Europa Libera,in surdina si dand girul unor tortionari de tip nou cu o slujire cu aceeasi ideologie?!Sadic!Sustin un adevarat OM,mizeriile iesite prin oameni persecutati,altii nerezistand si au murit,pentru mine asta inseamna TOTUL!Ca sta chirila si se jeleste pentru un protest cu un selfie jelind ca e abandonat,apare un mihai calin,actoras cu oarece evolutii si turma de “danilet cu daniletii”,ma lasa rece,le doresc o ancheta comandata de kovesi si executata de trepadusi,acum denunatatori cu probe intru’scaparea lor!Acelasi beci,acelasi wc turcesc si suferinta dlui judecator Mustata,stins cu nedreptatea in gura!Ma mai dezbrac de caracter si spun,sictir,lozincile bagati-le in cur,pe direct,in grup,in absolut si nu mai stiu ce bazaconie aclamata!Pedestrasa,are negru sub unghii si jeg la picioare!Ca a iesit un tajani sa-i dea un smac pe obraji si un ruj de buze,sa nu mai arate ca o iapa ravasita,metafora mea si-l combat pe ctp, sa vedem ce spun statele constituante nu un ppe autoritar,complicitar si dependent de putin!

    • Si vom avea reactii,adevarate cu intrebari exacte!O democratie nu trebuie atinsa de o gasca politica!Ma bazez pe asta si cred in asta,ce se vede e un pr politic,debusolatat de sondajele lor!ppe e un amalgam de coruptie ascunsa!Hotul striga hotii,intotdeauna!Si paznic la gestiune isi va pune aservitul dar CE e un obstacol!Cata coruptie e in UE,se va vedea dupa ce va disparea merkel,oameni neimportanti platiti in salararii grele,angrenaje nebanuite de nimeni,birocratie umflata platita de toate statele?!Englezii stiu si au dat pas!ppe e un dezastru politic,nepotisme,comunisme si tot amalgamul!O mizerie sub egida atoate-stiintorilor democratiei,real nimici politici!

      • Si da-ma la Harvard si la Finacial times!Ofer o ancheta bolsevica in detritementul a unei democratii adevarate!Experienta asta le doresc,cu toata dragostea,pe pielea,naturala,reala,a lor!Lozinci,sictir!Realitatea e greu de suportat!Un ou pentru intelegere de la tanti’Maria!Noi drepti,verticali,voi rame!

  3. La Santford e complicat,e nevoie de ambele explicatii,nu dam hinghereala pentru Harvard,nu inteleg de ce sa afunda in noroi,poate cativa ce aclameaza numele facultatii,senili rejectati la limita,stampila grea ca alte cocoratiii!Nu asta conteaza?Din ce vad nu,iapa ravasita ultra -medaliata sa fie pe placerea si nevoia lor!Aceeasi dragoste pentru democratie!Noi suntem tampi,luati exponentul si da-ti-va cu capul de pereti!E tot ce doresc!Daca alte state inteleg ca din UE e crucea lor,partidul autoritar ppe,politica lor,finalul e apoteotic!Asa se intampla!O functie fictiva,peste un an cu alte judecati de valoare,conform viitoarelor alegeri!Subiect bashit,politicianist cu gir ppe,cu oameni expirati ai timurilor ce vor veni!Ultimele zvacniri!Poate par insistent,dar nimicnicia trebuie eradicata netiind seama de un bot,caramitru jr,chirila scos din somn sau un sora senil,totul invaluit in hartie igienica,teatru suprarealist!

  4. In alte state au mai putine legi anticoruptie pentru ca au un sistem bun de educatie. Noi o avem pe Dancila, pe Abramburica, pe Andrusca, pe Pamblica…

Leave a Reply