In plina dezbatere privind puterile discretionare si modul de aplicare a fisei postului procurorilor, CSM vine cu propuneri halucinante, care intaresc puterea acestora si propune eliminarea oricarui control din partea Ministerului Justitiei !

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) susţine că este necesară întărirea actualului statut al procurorului, prin statuarea în Constituţie a independenţei sale, precizând că este nevoie de înlăturarea controlului desfăşurat de ministrul Justiţiei asupra activităţii Ministerului Public

Propunerea CSM se numără printre recomandările de modificare şi completare a iniţiativei legislative pentru revizuirea Constituţiei României, obţinute de MEDIAFAX.

CSM : Ministerul Public, parte a autoritatii judecatoresti !!

În actuala arhitectură constituţională, Ministerul Public este o componentă a autorităţii judecătoreşti, procurorii fiind, potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, magistraţi şi nu ‘agenţi’ ai puterii executive. Situarea Ministerului Public ‘sub autoritatea ministrului justiţiei’ are repercusiuni faţă de îndeplinirea în deplină legalitate şi imparţialitate a atribuţiilor care i se conferă prin lege în activitatea judiciară în cauzele penale, explică CSM.

Fara nici un control !

Astfel, membrii Consiliului apreciază că, la nivel constituţional, trebuie reglementată independenţa procurorului, atât prin înlăturarea controlului desfăşurat de ministrul Justiţiei asupra activităţii Ministerului Public, cât şi prin renunţarea la controlul ierarhic în interiorul instituţiei.

“Statutul de independenţă al procurorului derivă în principal din atribuţiile sale, acesta fiind singurul care poate decide asupra lucrărilor într-un dosar. Nimeni nu poate interveni în modul de desfăşurare a activităţii, cu excepţia instanţei de judecată. Astfel, procurorul conduce şi supraveghează activitatea de cercetare penală a poliţiei judiciare, conduce şi controlează activitatea altor organe de cercetare penală. Această atribuţie este specifică unui magistrat, fiind însărcinat cu apărarea ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, obligat la strângerea probelor atât în apărare, cât şi în acuzare”, conform CSM, citat de Mediafax.

CSM nu vede abuzurile !

CSM nu se refera din pacate si la abuzurile unor procurori, excesul de limitare a drepturilor si libertatilor fundamentale sau vicierea procesului penal prin amenintarea directa a celor anchetati sau chiar a judecatorilor.

Conform sursei citate, faptul că funcţiile unui judecător şi procuror sunt complementare implică faptul că “fiecare dintre ei este conştient că o justiţie imparţială necesită egalitate de instrumente între Ministerul Public şi apărare şi că procurorii trebuie să acţioneze, de fiecare dată, onest, obiectiv şi imparţial”.

Membrii CSM arată că independenţa procurorului este direct proporţională cu responsabilitatea şi răspunderea aferente acestui statut.

În acest sens, sursa citată aminteşte de Recomandarea 19(2000) a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei privind rolul urmăririi penale în sistemul de justiţie penală, care porneşte de la premisa că Ministerul Public joacă un rol determinant în sistemul de justiţie penală, precizează că: “statele trebuie să ia măsuri corespunzătoare pentru a face astfel ca membrii Ministerului Public să-şi poată îndeplini misiunea lor fără ingerinţe nejustificate şi fără riscul de a determina, dincolo de limita rezonabilului, răspunderea civilă, penală sau de altă natură”.

“Ministerul Public trebuie în orice situaţie să fie în măsură să şi exercite fără obstacole urmărirea agenţilor statului pentru delicte comise de către aceştia, în special delicte de corupţie, abuz de putere, violare evidentă a drepturilor omului şi alte delicte recunoscute de dreptul internaţional”, mai arată recomandarea citată de CSM.

CSM a transmis, la sfârşitul lunii martie, Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului mai multe propunerei de modificare şi completare a iniţiativei legislative pentru revizuirea Constituţiei României.

 

11 COMMENTS

 1. acum 2 ani am scris că va urma DINASTIA PROCURORILOR, trăim altceva în locul a ceea ce am prevăzut???**CSM e halucinant : procurorii, fara control de la Ministerul Justitiei !**
  Problema e, că pe fostul/infractorul dovedit nu-l caută nimeni, nu-l anchetează sau pedepseşte nimeni, nu îndrăznesc să se apropie de el indiferent ce ar face sau ce ar spune! …ce găini cu puf sunt în funcţii, la prima brumă rămîn goi că deja sunt seci în totul!

 2. Numai petarde in justitie , politica , de fapt in toate cele ce tin de destinele tarii si poporului sau ! Nu degeaba Romania are cel mai scazut nivel de trai din UE , in loc sa se agite sa faca legi care sa ajute la bunastarea si prosperitatea poporenilor ,cauta numai sa intretina teroarea si suprematia ! Unde este ” vox populi vox dei ” ???

 3. Uite cum se aseaza, incet, incet, peste poporul asta iar dictatura.
  ,,Noua putere” a dospit 10 ani sub fundul lui base si acum vedem ce monstru a iesit. Si e abia la inceput.
  Au pus stapanire pe CCR, ICCJ, CSM. Mai au de rezolvat Parlamentul si Guvernul. Dar si in cazurile astea ,,sunt pe drumul cel bun” avand deja o majoritate confortabila implantata. De presedentie nu mai vorbesc ca-i de decor, executand ce i se cere.
  Deaia era nevoie de catusele alea din Parlament ca sa bage frica-n tot parlamentarul pentru ca apoi sa treaca legile importante pt. ei, inclusiv modificarea Constitutiei.
  Acum, pe bune, il vede cineva pe Cazanciuc luand atitudine? sau pe Ponta?
  Astia au primit dispozitii sa se ocupe de guvernare (cum zicea Ponta imediat dupa ultimele alegeri !!!) sa adune cat mai multi bani pt. a avea ce fura gasca. Bineinteles ca o sa mascheze un pic planul prin scaderile de taxe pt. ca omu’ de rand sa nu se prinda.
  Deja DNA nu-l mai baga in seama pe Cazanciuc si se ia la tranta direct cu Parlamentul.
  Acu-i exact cum zic astia ca ar trebui sa fie noua lege numai ca-i la negru. Procurorii nu mai au stapani pe MJ ci ,,se subordoneaza” gastii din ,,noua putere”. Daca s-ar aplica legea ar trebui sa-l vedem de ex. pe Cazanciuc cum da jos cateva capete incoronate din DNA pentru a reinstaura respectul intre institutii. Oare Crin ce mai face?
  Restu-i abureala

 4. Ministerul Justitiei este in plus iar daca nu s-ar mai spune cate ceva in presa despre ministru as crede ca nici nu exista. Primatele din parlament nu au curajul sa miste in front cand e vorba de DNA sau procurori, adica ceva cu miros de catuse. Au avut timp suficient sa schimbe niste legi si proceduri aberante pentru a impiedica tendinta de totalitarism a unui organism sau altul dar au preferat sa-si vada de ale lor sau sa priveasca spectacolul dat de DNA. E gratis. Aaa, si sa-si mareasca pensiile. Foarte important! Sunt mai toti cu tinichele de coada, stau cu frica in san iar cei care nu au nici o problema in momentul de fata vor avea… daca mai fac galagie. Cam asa merge. Iohannis n-are nici un stres.
  Ave Caesar, morituri te salutant!

 5. In timp ce toata baseala din justitie,penelea si asazisul presh 6k , ataca firava imunitate parlamentara,ba ataca si proiectul de lege care sa limiteze arestarea abuziva a orcarui cetatean din tara asta,astia toti vor imunitate absoluta pentru ei de fapt,bagandu-i in fata pe procurorii lor mai intai.Ar trebui cercetat de unde vin aceste initiative,unde si cine le cloceste,astfel incat sa fie scoase anumite institutii de sub controlul democratic.Ceea ce vor astia, echivaleaza cu a incerca un Guvern sau un Parlament sa fie numit pe viata.Si asa sunt lasati cam de capul lor astia care inteleg cum la convine lor independenta justitiei si tocmai de aceea au pretentii si mai nerusinate.Independenta justitiei este doar asupra procesului de judecata,in care nimeni nu are voie sa faca presiuni si nu transformarea intregului organism care trebuie sa faca justitie in ceva supra statal,pornind cu partidul-stat DNA.Tocmai de aceea,din contra, trebuie intarit controlul real si dur, al Parlamentului, in toate institutiile statului,macar ca asa este in America,si,nu-i asa,”vrem o tara ca afara” sau ce? Iar ccr-ul ala sa isi vada el in primul rand de respectarea Constitutiei si nu sa o faca varza sau sa se amestece in toate peste vointa Parlamentului. Isi permite ccr sa dicteze Parlamentului cand are ca atributie doar sa atace ce este constitutional sau nu dupa litera constitutiei si nu dupa interpretarile lui Zegrean-juristul intarziat.Pune cvorum ,scoate cvorum,micsoreaza cvorum,da atributii lui basescu sa mearga la dracu ,anuleaza sau limiteaza aiurea atributii ale premierului in negocieri externe,invocand si interpretand aiurea articole din Constitutie,invarte sau macelareste legile date de Parlament ca sa iasa dupa cum vrea opozitia basista sau drac stie cine.Iar,intre timp ,Ponta trebuie sa le mai mareasca salarizarea si pensiile, sa scoata bani de unde o sti, caci asta este treaba alesilor,sa-si bata capul si sa asigure salarii grase SISTEMULUI.

 6. Poporul ăsta plin de cretini chiar va accepta așa ceva! Poporul ăsta plin de cretini anticomuniști privați de dreapta chiar vrea porcăria asta stalinistă să fie legiferată!
  Dar, dacă îi întrebi cum și ce sunt, 100% ei îți vor spune că sunt anticomuniști, antistaliniști și democrați!
  Nu, popor de brute de Neanderthal, nu aveți NIMIC în comun cu democrația și, cât timp aveți mentalitatea asta primitivă de a pupa în fund conducătorul mult iubit și procurorii și judecătorii așa-zis independenți, nu vă veți schimba NICIODATĂ!

  • Zanatecii or sa vada cum “pas cu pas” or sa ramana fara locuri de munca,pentru ca si dracu pleaca din tara unde sistemul politienesc isi face de cap.Nici investitorii cinstiti autohtoni sau externi, nu se incurca pe acolo pe unde simte ca poate fi victima unor abuzuri.Deja nu mai vin investitori,iar administratia centrala si cele locale se feresc sa mai porneasca proiecte,vazand ca unora li s-au gasit “abuzuri in functie” pentru ca au facut ceva, iar altora ca au refuzat sa faca ceva si gata li se inventeaza “prejudiciul”.Ca dracu.Cand vad cu ce dovezi se defileaza pe la noi prin justitie,adica caltabosi,pitici,struti,zugraveli,rochii,si cand mai vad si ca unul ca Sova “este vinovat” ca a castigat niste procese si si-a luat prima de merit, ce sa mai caute investitorii seriosi pe la noi?

Leave a Reply