Polonia l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite şi i-a solicitat să prezinte scuze pentru afirmaţii despre Holocaust ale directorului poliţiei federale (FBI) James Comey, relatează BBC News online.

Ministrul polonez de Externe afirmă că directorul FBI a sugerat, într-un articol publicat în The Washington Post (WP), că polonezii au fost complici la Holocaust.

După ce a fost convocat, ambasadorul american Stephen Mull a declarat că el a spus clar că Statele Unite cred că “naziştii germani singuri” sunt responsabili de Holocaust.

Şase milioane de cetăţeni polonezi au fost ucişi de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, jumătate dintre ei evrei.

Conney a scris într-un articol publicat în ediţia de joi a cotidianului Washington Post, cu scopul de a contribui la cunoaşterea Holocaustului, că “în minţile lor, criminalii şi complicii Germaniei, şi Polonia, şi Ungaria şi din multe, multe alte locuri, ei nu au făcut ceva rău”. “Ei erau convinşi că era ceea ce era bine să facă, că era lucrul pe care trebuiau să-l facă”, adaugă el.

Aceste cuvinte au declanşat o furtună de proteste în Polonia.

Preşedintele Bronislaw Komorowski a declarat, pe postul naţional de televiziune, că aceste afirmaţii sunt o “insultă la adresa miilor de polonezi care i-au ajutat pe evrei”.

Premierul Ewa Kopacz a declarat că “celor care sunt incapabili să prezinte adevărul istoric în mod cinstit, vreau să le transmit că Polonia nu a fost un făptaş, ci o victimă a celui de-al Doilea Război Mondial. Mă aştept ca oficialii care vorbesc despre acest subiect să posede cunoştinţe complete”.

Ambasadorul Mull, care a participat duminică la ceremonii de marcare a 72 de ani de la revolta din Ghetoul de la Varşovia împotriva naziştilor, a declarat, citat într-un comunicat, că i-a scris lui Comey în semn de “protest faţă de falsificarea istoriei, în special prin acuzarea polonezilor de comiterea unor crime pe care nu numai că nu le-au comis, dar ale căror victime au fost”.

“Am spus răspicat că opinia potrivit căreia Polonia a fost responsabilă de Holocaust nu reprezintă poziţia Statelor Unite”, a declarat ambasadorul duminică, după convocare.

“Naziştii germani singuri poartă responsabilitatea. Acum mă aşteaptă multă muncă pentru a îndrepta lucrurile în această situaţie”, a adăugat el.

Însă Mull a adăugat că mesajul mai profund al articolului a fost că mulţi fie i-au ajutat pe nazişti, fie nu au făcut suficient să răspundă atrocităţilor, inclusiv Statele Unite.

The Washington Post a publicat duminică un editorial în care critică comentariile lui Comey.

Naziştii au organizat lagăre de exterminare în Polonia în timpul ocupaţiei brutale a ţării, în perioada 1939-1945.

18 COMMENTS

 1. Radu,tu parcă erai anti-comunist,acum că polonezii pune la punct SUA pentru Holocaust,e bine?Pentru Japonia să-și ceară scuze

 2. La noi în ţară, lecţia demnităţii trebuie să fie strict pe: ELIMINAREA DIN POLITICĂ ŞI AFACERI A TUTUROR CELOR CARE AU : DENIGRAT, FURAT, DISTRUS TOT CE ÎNSEAMNĂ ŢARĂ ŞI POPOR, aici fiind incluse:sănătatea, educaţia şi învăţămîntul, respectul de sine şi faţă de semeni, distrugerea nucleului FAMILIE prin alungarea din ţară a multor cetăţeni şi nu numai! să ajungă toţi aceşti hoţi la cel mai scăzut nivel de trai aşa cum trăiesc enorm de mulţi oameni care au muncit 30-40-50 de ani din greu.

  • Draguta, ai sa ramai cu mai nimeni .)
   Subiectul era despre Holocaust si Polonia, insa pentru ca tot am luat-o amnandoi pe artura, o sa-ti spun ce trebuie in Romania. Romanii trebuie sa invete sa nu mai vrea de pomana si sa nu mai dea de pomana. Pricepi ? ( sa nu care cumva sa puneti aici donatiile in scopuri caritabile sau cele pentru indreptarea unui rau pricinuit de durerea la basca a autoritatilor )

 3. Asta dupa ce ambasadorul American a facut remarci la adresa presedintelui polonez in urma carora I s-a transmis ca nu mai este bine primit la palatul prezidential. Nu au invatat din prima lectia.

 4. Polonia…pai asa spune domnule! Polonezii intotdeauna au fost verticali si asta nu e decat de admirat. Sunt in acelasi context militar ca si noi: NATO, scuturi si sulite antiracheta si antimeteoritice dar cand e vorba de mandria nationala, ii trateaza cu aceeasi moneda si pe rusi si pe americani si ce neamuri or mai fi ei. Ai nostrii nici macar cu o privire nu l-au deranjat pe pocnitoarea aia de ambasador Gittenstein (evreu dupa nume), atunci cand a afirmat cu nonsalanta ca suntem norocosi ca nu se trage in noi ca in Siria. In alta tara ar fi fost convocat la MAE iar Statelor Unite li s-ar fi cerut retragerea lui.
  Cei care ne conduc au falsa impresie ca atunci cand esti umil si ascultator, ai de castigat. Era valabil pe vremea cand se taiau capete la propriu, acum trebuie sa ai si un pic de vana, sa iei atitudine atunci cand cineva iti da impresia ca nu da doi bani pe tine. Au nevoie de noi asa cum si noi avem nevoie de ei dar asta nu trebuie sa insemne ca ne pot calca pe cap.
  Comportamentul acesta de vasal umil are mai multe cauze dintre care cele mai periculoase sunt structura de gelatina a intregii clase politice (populata cu oameni “talentati”: il imita pe Michael Jackson, canta la chitara, scriu poezii, colectioneaza garderobe intregi doamnele…oameni cu orizonturi largi) si lipsa de patriotism. Iubirea de patrie a fost estompata incetul cu incetul in anii de dupa revolutie si considerata termen comunist, fiind inlocuita cu iubirea de bani. In special valuta.
  Nu ar fi nimic rau ca politicienii sa-si arate hobby-urile pe la TV. Sa se duca si la “Romanii au talent” din partea mea dar vreau sa vad in primul rand ca sunt responsabili, ca fac niste schimbari in bine pentru toata lumea. Cu mici exceptii nu e cazul la noi! Mai nou am vazut o doamna politician care se plangea ca nu ii ajung banii nici de coafor!?…ramai interzis. Nu-ti vine sa crezi! Mai oameni buni, noi muritorii de rand, inca nu am realizat ca aceste caricaturi politice, aceste forme fara fond, traiesc in alta lume. Au atins Nirvana! Cred ca ne sunt superiori! Ei, in ridicolul lor, nici nu stiu de fapt cat de departe sunt de planeta asta!
  Bunicul meu, pe langa multele lucruri bune ce m-a invatat (printre care si dragostea de tara, el fiind veteran de razboi cu prizonierat), mi-a mai spus si ca in anumite cazuri proverbul:” Capul plecat, sabia nu-l taie” este util. Am refuzat si inca refuz sa cred in asa ceva.

 5. Nu mă miră deloc mai ales că aceste reacții vin urmare unui lucru foarte, foarte important pe care-l constat a fi menționat în comentariu si anume:

  ”Aceste cuvinte (ale Șefului FBI) au declanşat o furtună de proteste în Polonia”

  Deci mai întâi a fost …poporul. Așa că ”la așa popor așa conducători”
  Dar la noi mai vine și presa, draga de ea, de dreapta (toată-I de dreapta se-nțelege), și poporul mămăligar… de dreapta majoritar care se uitau prin 2012 precum vițelul la poartă nouă la ce fac din noi puterile straine și nu-l ajutau, nici cât negru sub unghie(ba, dincontra), pe Ponta și USL-ul atunci când barosso, philip gordon(trimisul hilarei căreia, deja, îi fac campanie unii) ba și …nuland, ce să mai vorbesc de acel gitenstein care dădeau de toți pereții cu Ponta pe la el sau pe la guvern(nu și cu antonescu care era pitit… pe undeva prin gradina Cotroceniului ). Și mai ștergeu și podelele cu el atunci când, pentru a ”închide ochii” mărimile lor la Lovitura de start din 2012, l-au silit pe ăsta să încheie Pactul de colaborare. Și poporul …mâlc. Și vinovatul, tot Ponta,
  Cui să spui , și cine să înțeleagă pentru că, dealtfel, nu era operație complicată pe creier, că dădeau ”tot în boul care trage”. Și mă refer strict la unii de Antena 3, care l-au ”omorât”, dimpreună cu ai lor admiratori, ultrași binențeles, pe Ponta cu al său ”rău famat” Pakt de koabitare – cu ”k” ambele ca așa scriu jmecherii)
  http://www.dcnews.ro/gitenstein-co-autorul-actului-de-coabitare-sua-si-ue-interzic-o-noua-suspendare_261813.html
  sau,
  http://energyreport.ro/index.php/2013-stiri-pline-de-energie/2013-stirile-pline-de-energie/2013-batalia-pe-resurse/2737-mark-gitenstein-fost-ambasador-sua-am-intervenit-pentru-ca-guvernul-romaniei-sa-concesioneze-zacaminte-de-gaze-de-sist-catre-chevron
  (poza cu Ponta este tendențioasă și este ulterioară, mult, intervenției deja a trimisului ”jandarmului mondial”(căruia unii îi tot aduc elogii) asupra guvernărilor anterioare celei a USL.

  Sau, când aceiași ipochimeni politici mondiali laudau și premiau ”monstruoasa DNA”, iar la noi, și presă și bobor, tot o apă și-un pământ. Tot o liniște…..
  Apropo, ce ”antenă” poate da pe post așa ceva…adică ceva de la Ciutacu & ROTV vorbire despre băsasu:
  “Băsescu e politician, Iohannis e o fantoșă. Primul e personaj, al doilea e o hologramă. În Băsescu s-a investit construindu-se pe un schelet existent. La Iohannis lipsește baza. Băsescu a dus bătălii politice. Iohannis a primit totul pe tavă. Iohannis după 100 de zile? Același dinainte. Gol de conținut, dar arogant fără motiv, atitudine superior-obraznică nejustificată de ceva care să stea în picioare, inadecvat, inconsistent, aparență de elefant în magazinul de porțelanuri. Credeți că de tâmpiți muncesc securiștii și detașații lor în presă s-o facă personaj pe nevastă-sa? E altă strategie. Atenția trebuie abătută de la nefericitul personaj pe care ni l-au impus. Cu cât se vede Carmen mai des, cu atât mai mult și mai eficient e să-l ții ascuns pe Klaus. Altfel, omului i se hrănesc din plin zilele astea vanitatea patologică și cinismul înspăimântător”
  PS. Atenție, ultimul aliniat nu este adresat proștilor care, fiind proști, sigur o să-nțeleagă altceva și-o să-l înjure pe ”săracul” Ciutacu.
  PS 2. Adevărul este că, după ce și ăsta l-a ”omorât” vârtos pe Ponta, tot el e contrariat(ca și mulții alții) c-a venit în locul lui băsescu o….fantoșă.

 6. Off topic,

  Pentru că deja unii bat câmpii pe aici pe un subiect actual doresc să-mi spun și eu părerea vis-a-vis de un eventual răspuns al Antena 3 referitoare la întrebarea shakespeariană ”to be or not to be… băsescu la Antena 3”
  Eu, unul, nu-mi doresc ca băsescu să contamineze, precum un hoit, atmosfera de la Antena 3 și, prin rezonanță, Antena 3 fiind și casa mea, să-mi intre în casă dihorul, individul ”rangă”.
  Daca unora le este dor de OTV, nu-i nicio problemă dacă ne-a pălit ”deontologeala” aducându-i treptat , treptat pe băsiști incepând cu soții(foști) Săftoiu de care eu unul sunt, puțin zis, scârbit . Sunt și realizatori dragi unora de pe aici cu vocație de țață care să-i ia un interviu mizerabilului zbanghiu dar nu cred că aceștia o pot face înainte să îmbrace o costumație adecvată(combinezonul și masca de rigoare) iar, după interviu, atât respectivii cât și studioul să treacă printr-o perioadă de grație(pentru că primul simptom ar fi… greața), așa numita carantină, timp în care să fie decontaminați por cu por. Plus, că ar fi indicat să fiu înștiințat, din vreme, data și ora emisiunii astfel încât să scot televizorul și receiver-ul din priză pentru a opri, într-un fel, băseala ce ar putea veni pe fir.
  Și nu știu dacă, și în astfel de condiții de securitate, se va rezolva 100% acestă ”debăsificare” a studioului si a acelui deontolog nefericit(ă) cu care a avut contact vizualo-verbal cu neomul băsescu.
  Dorința arzătoare a unora de a-l invita pe nașparliu la Antena 3 m-a facut să-mi îmi aduc aminte(și-am și găsit relativ usor) de un episod din Mythbusters de pe Discovery Channel https://www.youtube.com/watch?v=AKiB3g9hgQg
  în care am putut vedea că, după ce haioșii distrugătorii de mituri au scos un hoit de ”pork(parcă) de anvers” dintr-un autoturism și-au demontat și curațat mașina piesa cu piesa, după remontare aceasta tot mai puțea crunt. Așa că nu încercați și voi, Antena 3, această experiență câtă vreme ea a fost demonstrată acum vreo 4 ani de către Adam Savage, Jamie Hyneman &co.

 7. Daca polonezii erau complet nevinovati reactia lor era Ok
  La fel ca in multe alte state aflate sub ocupatie nazista au fost acte de colaborare tacita, aufost polonezi care si-au turnat vecinii evrei. Ce a facut rezistenta poloneza ca sa salveze evrei? Mai nimic. Cate cai ferate sau trenuri cu evrei au fost sabotate.? Zero! Mai mult, rezistenta poloneza a refuzat in nenumarate randuri sa dea ajutor evreilor. Polonezii au fost si probabil au ramas unul din cele mai antisemite popoare
  Ca dovada ca se putea face ceva, cititi cum au salvat danezii pe evrei cand auvenit nazistii

 8. si noi putem, mai precis reprezentantii nostrii de la presedinte in jos atunci cand tot felul de nasimtiti de la diverse ambasade isi bat joc de demnitatea dar si de democratia din tara noastra tratandu-ne ca pe o colonie. aceste interventii ale ambasadelor care incalca nepermis uzantele si regulile democratice sub masca unor asa zise sfaturi sunt srijinite de tot felul de lingai din politic dar si din mass media. pentru acestia orice scula-bascula din ambasada poate se ne traga de urechi cand vrea muschiul lui. dar servilismul atinge epogeul in fata cretinismelor debitate de mascaricii marelui licurici sau de tot felul franari de pe la ce sau parlamentul european. de fapt acest lucru e doar unul din multiplele carente ale poporului nostru aflat la rascrucea intereselor vestului si estului, ploconirea in fata celui mai tare fiind caracteristica de-a lungul veacurilor.

 9. Cred ca l-au platit rusii pe ala sa dea cu batul in balta, sa creeze frictiuni. 🙂
  S-ar parea ca ambasadele SUA nu sunt chiar mereu pe lungimea de unda a Guvernului SUA.
  In conditiile actuale e o gafa a SUA.
  Sa ne aducem aminte de ambasadorii pe care i-am avut in trecut la noi.Au uneori iesiri care te lasa cu gura cascata.
  Inca un subiect care da apa la moara URSS-eilor pe net.
  Oricum, ori NATO, ori teren viran pe-aci.

 10. Nici România n-a participat la nici un fel de holocaust, nici al evreilor și nici al altora! Ca să nu mai vorbim că, spre deosebire de alții, românii chiar au luptat cu arma în mână împotriva fiarei hitleriste. Știu, vor zice unii că și alături de ea, dar cumva tot trebuia să le-o tragem și rușilor, că-n pactul Ribbentrop-Molotov au fost două părți semnatare. Într-adevăr, unora li se pare că n-am plătit destul. Eu cred c-am plătit cu vârf și-ndesat pentru războiul din Răsărit! Mai ales prin faptul că l-am pierdut cu arma-n mână pe front, nu prin closetele cancelariilor occidentale!

 11. Era de asteptat o asemenea atitudine de la cei care in Al Doilea Razboi Mondial au infruntat calare pe cai si inarmati cu sulite Panzerele germane, care desi depasiti tehnic si numeric, mai ales dupa implicarea URSS in conflict, au continuat sa lupte cu mult curaj, de la cei au initiat insurectia din Varsovia impotriva celor mai bune unitati Waffen SS, de la cei ce in plina epoca de suprematie a comunismului au infiintat primul sindicat liber din blocul comunist. Polonezilor le prevad un viitor foarte bun in Europa caci au o atitudine foarte sanatoasa.

 12. Lectie de demnitate, lectie de tupeu sau pur si simplu slaba cunoastere a limbii Engleze? Ce treaba are faptul ca Polonia a fost o victima a WW2 cu responsabilitatile individuale? Sau toti polonezii sunt niste sfinti? Nu cred ca stateau SS-istii cu pistolul la tampla polonezilor cand strigau “pożegnanie żydzi”.

  Hai sa citim mai intai articolul asa cum a aparut WP, intitulat “De ce le solicit agentilor FBI sa viziteze Muzeul Holocaustului” si apoi sa vedem daca pozitia polonezilor de ofensati in fibra natiei lor este justificata (articoul original este disponibil aici:
  http://www.washingtonpost.com/opinions/the-scariest-lesson-of-the-holocaust/2015/04/16/ffa8e23c-e468-11e4-905f-cc896d379a32_story.html )
  Mi-am permis sa extrag contextul frazei incriminate de Min. de Ext. al Poloniei:
  “Good people helped murder millions. And that’s the most frightening lesson of all — that our very humanity made us capable of, even susceptible to, surrendering our individual moral authority to the group, where it can be hijacked by evil. Of being so cowed by those in power. Of convincing ourselves of nearly anything.
  In their minds, the murderers and accomplices of Germany, and Poland, and Hungary, and so many, many other places didn’t do something evil. They convinced themselves it was the right thing to do, the thing they had to do. That’s what people do. And that should truly frighten us.”

  Cu tot respectul, sunt absolut de acord cu ce spune acest om. Razboiul scoate tot ce este mai inuman din noi la suprafata. Imi este teama ca traducerea aparuta la noi este abigua si viciata ca sens:
  “In their minds, the murderers and accomplices of Germany, and Poland, and Hungary…”
  tradusa la noi cu:
  “In minţile lor, criminalii şi complicii Germaniei, şi Polonia, şi Ungaria…” lasa loc de interpretare in sensul ca s-ar putea crede ca face referire la tari ca intreg.
  traducerea corecta, pastrand sensul din limba Engleza, ar fi:
  “In minţile lor, criminalii şi complicii lor din Germaniei, şi Polonia, şi Ungaria…” si face evident referire la indivizi nu tari.

  Este adevarat ca cei mai multi dintre noi doar isi inchipuie ce inseamna razboiul (slava Domnului)… si totusi, de cate ori nu s-a intamplat sa vedeti un om pe care il credeati civilizat comportandu-se ca ultimul porc dupa ce a baut un pic mai mult decat trebuie?

  P.S. Sunt si la noi o groaza de oameni care neaga existenta progromului de la Iasi din 1941 (si lui Sova i s-a cerut sa faca o vizita la Muzeul Holocaustului).

 13. Preşedintele ceh a interzis accesul ambasadorului SUA în palatul prezidenţial
  Nu-mi pot imagina ca ambasadorul ceh de la Washington să-l sfătuiască pe preşedintele american unde să se ducă. Iar eu nu voi permite niciunui ambasador să aibă vreun cuvânt de spus despre planurile mele de călătorie.

Leave a Reply